Bolgarska hladna juha

Potrebujemo: 30 dag kumar, 1 skodelo kislega mleka, 1 strok česna, 1 lonček jogurta, 3 žlice drobno sesekljanih orehov, svež koper, žličko olivnega olja, morsko sol, sveže zmlet beli poper.

Priprava: Kumare olupimo, jih narežemo na kockice ter nekoliko posolimo. Pustimo jih stati vsaj eno uro, jih odcedimo in stresemo v mešalnik. Dodamo jogurt, kislo mleko, česen, sol in poper. Vse skupaj dobro zmešamo in zlijemo v servirne posode za juho, ki jih čez noč postavimo v hladilnik. Juho okrasimo z vejicami peteršilja, tenkimi rezinami kumar in sesekljanimi orehi.

Paradižnikova hladna juha

Potrebujemo: 5 zrelih paradižnikov, 1 kumaro, 1 manjšo zeleno papriko, 1 mlado čebulo, 2 stroka česna, 2 žlici limonovega soka, 2 žlici olivnega olja, ščepec pekoče rdeče paprike ali kajenskega popra oziroma čilija, 5 dl vode, morsko sol.

Priprava: Paradižnik narežemo na kocke, kumaro olupimo, papriki odstranimo semena in jo narežemo. Vse sestavine stresemo v sekljalnik, zalijemo z vodo in dobro zmeljemo. Juho zlijemo v majhne jušne posode, jih postavimo v hladilnik in hladimo šest ur. Dobro ohlajeno okrasimo z rezinami limone in paprike ter postrežemo z rezinami kruha, če je mišljena kot glavna jed, sicer pa brez. Takšno juho imenujemo tudi gaspačo.

Brezmesna boranija

Potrebujemo: stročji fižol, paradižnik, maslo, česen in morsko sol.

Priprava: Fižol narežemo na 3–5 cm dolge kose in ga operemo. V lonec damo najprej maslo in pristavimo. Ko je toplo, dodamo nasekljan česen in takoj, ko zadiši, še fižol. Pomešamo in pridenemo še narezan ali sesekljan paradižnik (če ni svežega, velja tisti iz konzerve). Posolimo, še enkrat pomešamo in pokrijemo. Ogenj zmanjšamo na malo in pustimo (z občasnim preverjanjem, da se ne žge) približno pol ure. Če je podlaga suha, dolijemo toliko vode, da je dno mokro. Ko je fižol dovolj mehak, lahko dodamo še žlico kisle smetane. Postrežemo s krompirjem ali kruhom.

Ajdova kaša z grahom in sirom

Potrebujemo: 300 g graha, 2 žlici masla, 2 dl ajdove kaše, 3 žlice olivnega olja, peteršilj, morsko sol, gorgonzolo.

Priprava: Grah skuhamo v pokriti posodi v malo vode, dodamo maslo in odstavimo. Pristavimo 6 dl hladne vode, vanjo stresemo ajdovo kašo in jo v pokriti posodi kuhamo. Ko se napne in zmehča, jo odstavimo in prelijemo z olivnim oljem. Dodamo sol in kašo s posodo vred dobro pretresemo. Dodamo sesekljan peteršilj in še vročo kašo stresemo na krožnike ter priložimo dušen grah ter kocke sira.

Ržena kaša v solati

Potrebujemo: 20 dag ržene kaše, 15 dag paprike, 15 dag bučk, 15 dag čebule, 25 dag kumar, 25 dag paradižnika, 10 dag zelene solate, 0,3 dl bučnega olja, 0,3 dl olivnega olja, 0,5 dl balzamičnega kisa, 1 dl jabolčnega kisa, morsko sol, peteršilj, 15 dag sira v slanici, maslo.

Priprava: Kašo skuhamo in jo pod hladno vodo ohladimo. Bučke in čebulo narežemo na kockice ter jih v vroči ponvi na maslu z obeh strani dobro popečemo. Ostalo zelenjavo in sir narežemo na kockice. Vse sestavine stresemo v skledo, začinimo, dodamo olje in kis ter na koncu še kuhano kašo in narahlo premešamo. Postavimo v hladilnik, da se solata dobro ohladi. Na krožnike položimo na rezance narezano solato, jo obložimo s popečenimi bučkami in čebulo, na sredino pa nadevamo solato iz ržene kaše ter pokapamo z mešanico olivnega olja in balzamičnega kisa.

Hladna juha iz korenčka in leče

Potrebujemo: 800 g mladega korenčka, 200 g oranžne leče, 1 mlado čebulo, 3 cm svežega ingverja, 1 navadni jogurt, olivno olje, peteršilj, morsko sol in črni poper.

Priprava: Na olivnem olju blago opražimo čebulo, narezano na kolobarčke. Dodamo na kolobarčke narezan korenček in dobro oprano lečo. Prilijemo za tri prste hladne vode. Posolimo in pokrijemo. Ko zavre, zmanjšamo ogenj in počasi kuhamo 15 do 20 minut, da se leča in korenček zmehčata. Pred koncem kuhanja dodamo ingverjev sok, ki ga dobimo tako, da koren naribamo in ga med prsti stisnemo. Ko je kuhano, sesekljamo z ročnim sekljalnikom in pustimo, da se ohladi. Če juha postane pregosta, jo razredčimo s kockami ledu, v vsak krožnik dodamo žlico jogurta, posujemo s peteršiljem in sveže zmletim črnim poprom.

Juha iz banan in kokosa

Potrebujemo: 1 kg olupljenih banan, sok 1 limone, pol skodelice ananasovega soka, 1 lonček navadnega jogurta, 1 skodelica vaniljevega sladoleda, četrt skodelice temnega ruma, 2 skodelici kokosovega mleka, četrt skodelice mandljev.

Priprava: V sekljalnik stresemo na kolobarje narezano banano, limonov sok, ananasov sok, jogurt, sladoled, rum in kokosovo mleko. Vse skupaj sekljamo, dokler ne nastane gladka zmes. Postavimo v hladilnik. Medtem mandlje narežemo in rahlo opražimo. Ohlajeno juho razdelimo v skodelice in okrasimo s praženimi mandlji.