Takšni poslovneži, zviti kot preste, na svoje stojnice ob cestnih križiščih radi obesijo table z velikimi napisi domače, sveže ali bio in dodanimi drobnimi črkami, ki označujejo, da gre pravzaprav za ime podjetja, kar seveda nima nobene povezave s kakovostjo ponujenega blaga. Takšnih prekupčevalcev je po vsej državi precej, zato previdnost, če želimo pravo blago, ni odveč. Zakaj toliko pozornosti namenjamo prav briškim češnjam? Nekoč so po svoji okusnosti slovele celo na Dunaju, prodajali so jih tudi po Koroškem, Kranjskem, Štajerskem in Salzburškem, kmetom pa so predstavljale prvi resnejši letni dohodek, od katerega so bile odvisne cele družine. Če bi Brike in Brice kdaj skrbelo, ali bodo njihova oblačila zares bela, tako kot se godi tistim histeričnim nesrečnicam iz TV-reklam, v Goriških brdih nikdar ne bi tako radostno obhajali praznika češenj. Prav ta in naslednji konec tedna se namreč tam obetajo veselo rajanje in pohajanje ter številne prireditve temu za Brda značilnemu sadežu v čast. Zraven bodo gotovo ponudili še precej vina, pršuta in še kake dobrote, da obiskovalci ne bi »padli v švohost«, kakor tam radi rečejo. Zato, če imate čas, le zavijte v ta čudoviti konec naše dežele, vremenoslovci napovedujejo tudi krasno vreme. Napokajte se češenj, še najbolje na kakšni malo močnejši veji, če vas bodo spustili na drevo, in si jih vzemite za domov, da jih boste zobali in si dajali duška s pljuvanjem koščic skozi okno, si jih obešali za uho, preizkušali svoj najljubši pralni prašek že pri tridesetih… Nič hudega, če v Brda ne morete, češnje rastejo pri številnih hišah po vsej naši državi in ni hudir, da si jih ne bi priskrbeli papirnate vrečke ali dveh, otroci pa se jih bodo bržkone najedli na sosedovem drevesu. No, vsaj včasih je bilo tako in ponekod je še. Ko cvetijo lipe in zorijo češnje, se vsako leto »uradno« začne tudi sezona rabutanja, kjer pač še ohranjajo ta prisrčni običaj. Če se pred nami na vsem lepem znajde takšna količina češenj, da je ne bomo takoj pozobali, lahko iz njih pripravimo čuda dobrot. Če se boste lotili zavitka, se potrudite in češnje vsaj razkoščičite, da ne bo hujšega vpitja, ko bo kakšen ljubitelj te imenitne sladice ugriznil v – koščico. Tako imenovani špukštrudelj je namreč zaradi obilnega pljuvanja najbolj nespodobna med češnjevimi sladicami. Prav priljubljen pravzaprav nikoli ni bil nikjer drugod kot pri tistih hišah, kjer so doma bolj leni razkoščičevalci in tisti, ki se bojijo, da bodo češnje z odstranjeno koščico tudi ob ves sok. Poleg njegovega veliko spodobnejšega razkoščičenega dvojčka je imeniten kompot, priljubljene so številne bolj ali manj preproste češnjeve pite ter imenitne češnjevo-čokoladne torte in sladoledi. Navdušiti utegne tudi mrzla sladica iz češnjeve kaše z dodanim sladkorjem in višnjevim likerjem, ki ji primešamo trd sneg iz beljakov.

Poldrugi češnjev zavitek z rabarbaro

Potrebujemo: Za nadev 1,3 kg češenj, 200 g stebel rabarbare, 150 g sladkorja, 70 g mletih orehov ali mandeljnov, 1,2 dl kisle smetane, 1 jajce, lupino ekološko pridelane limone, mlete klinčke, maslo. Za vlečeno testo še 250 g mehke moke, 1 beljak (preostali rumenjak lahko damo v nadev), 1 žlico olivnega olja, 1 dl vode, morsko sol. Za boljši vtis še 50 g masla in sladkor v prahu.

Priprava: Moko presejemo v skledo in na sredini naredimo jamico, v katero damo beljak in olje. Dodamo ščepec soli in postopoma prilivamo mlačno vodo ter umesimo gladko testo. Ko je slednje primerno gosto, ga oblikujemo v hlebček, premažemo z oljem, ovijemo v prozorno folijo in mu pustimo najmanj eno uro počivati. Medtem operemo in razkoščičimo češnje ter olupimo in narežemo stebla rabarbare. V skodelici gladko zmešamo kislo smetano in jajce. Lupino limone drobno naribamo ter zmešamo s klinčki. Pekač namažemo z maslom. Spočito testo pomokamo in razvaljamo na približno polmetrski krog ter ga namažemo z oljem. Preložimo ga na pomokan prt in s pomočjo hrbtne strani dlani čim tanjše razvlečemo. V ponvi na maslu na hitro prepražimo orehe. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija, medtem pa razvlečeno testo potresemo s praženimi orehi. Nato do slabe polovice testa razdelimo češnje z rabarbaro in jih potresemo s sladkorjem ter mešanico lupine limone in klinčkov. Vse skupaj pokapljamo še z mešanico smetane in jajca ter s pomočjo prta začnemo zavijati na nadevani strani. Zavitek položimo v pekač, premažemo s stopljenim maslom in damo za slabe pol ure v pečico. Še nekoliko toplega narežemo in posujemo s sladkorjem v prahu.