Priprave na enodnevni obisk papeža Frančiška so se začele nemudoma po potrditvi njegovega obiska v Sarajevu, kjer bo predvidoma pozval k trajni spravi, miru in medverskemu dialogu. Papež se bo danes srečal z bosanskimi škofi, predstavniki političnega vrha in predstavniki ostalih verskih skupnosti v BiH. Na sarajevskem stadionu Koševo pričakujejo okoli 100.000 vernikov, številni naj bi prišli papeža pozdravit tudi iz okoliških držav.

Tuji mediji Frančiškov obisk BiH primerjajo s papeškimi obiski Jordanije, Palestine, Albanije in Turčije, ki so vsi imeli skupno točko – podporo katoliškim skupnostim v teh državah, ki je v luči verskih napetosti na Bližnjem vzhodu še kako pomembna. Čeprav naj bi papež Sarajevo obiskal že lani v sklopu obeleženj začetka stote obletnice prve svetovne vojne, bo BiH obiskal v letu 20. obletnice sklenitve Daytonskega sporazuma. Poleg tega njegov obisk sovpada z uvedbo sporazuma o stabilizaciji in približevanju med EU in BiH, ki sta ga strani podpisali v prvi polovici leta 2008 med slovenskim predsedovanjem uniji.

Vprašanje hrvaške entitete v BiH in statusa Medžugorja

Vzdušje zbliževanja pa bi znala malce pokvariti nekatera notranjepolitična vprašanja v BiH. Zaradi tesnega odnosa Vatikana s hrvaško katoliško skupnostjo v državi se namreč postavljajo vprašanja glede podpore ustanovitvi nove, hrvaške entitete, ki bi razdelila Federacijo. Ta združuje bošnjaško in hrvaško prebivalstvo. Ob že obstoječi Republiki srbski bi s tem vzpostavili še tretjo entiteto v državi. Takšno rešitev v zadnjem obdobju glasno podpira nov hrvaški član predsedstva BiH Dragan Čović, ki je papeža danes skupaj z apostolskim nuncijem v BiH Luigijem Pezzutom tudi pričakal na letališču. Frančišek je v »Jeruzalem Zahoda«, kot se je izrazil med poletom v BiH po lastnih besedah sicer prišel kot »romar miru«.

Mnogi katoliki se medtem nadejajo, da bo papež med obiskom tudi uradno razglasil status Medžugorja. Razjasnitev se čaka že od januarja 2014, ko je Frančišek v roke dobil rezultate vatikanske preiskave. Številni menijo, da bi bil tokratni obisk idealna priložnost za uradno potrditev prikazovanj Device Marije. Spet drugi sumijo, da Vatikan Medžugorja ne namerava priznati ter da to odraža tudi dejstvo, da papežev obisk v BiH ne vključuje tudi obiska romarskega kraja.

Preberite še:

Medžugorje in videnja: Papež prihaja – »Góspa« odhaja?

Hudič v Vatikanu