Dan, ko bo slovenski košarkarski selektor Jure Zdovc objavil seznam kandidatov za evropsko prvenstvo, se nezadržno bliža. Konjičan je v včerajšnjem intervjuju za Dnevnik presenetil z izjavo, da pred 16. junijem, ko bo imena predstavil javnosti, pričakuje še nekaj odpovedi. Hitro je tako postalo jasno, da se bo na seznamu zagotovo našlo kakšno novo ime in tudi kakšen povratnik. V prvo kategorijo spada Bryant Dunston, v drugo pa Nebojša Joksimović.

Marsikdo bo ob imenu Američana Bryanta Dunstona debelo pogledal, a kdor pozna selektorja Zdovca, se njegovi odločitvi ne more čuditi. Konjičan je namreč že v preteklosti večkrat poudaril, da ga ideja o naturalizaciji katerega od igralcev iz tujine več kot privlači. Po naših podatkih dvoma, da se bo Dunston znašel na reprezentančnem seznamu, ni, saj je bil slovenski selektor pred dnevi tudi na obisku v Atenah, kjer je s košarkarjem zaključil »posel«. S tem je tudi postalo jasno, da evropskega prvenstva v Franciji, Latviji, Nemčiji in na Hrvaškem ne bosta videla Mirza Begić in Alen Omić, ki prav tako spadata v kategorijo naturaliziranih košarkarjev.

In kdo Bryant Dunston sploh je? Gre za devetindvajsetletnega, 203 centimetre visokega robustnega ter skočnega košarkarja, čigar glavni odliki sta borbenost ter požrtvovalna igra v obrambi. Pred lansko sezono je iz italijanskega Vareseja prestopil h grškemu Olympiacosu, kjer je letos že drugič zapored prejel nagrado za najboljšega obrambnega košarkarja evrolige. V najelitnejšem evropskem klubskem tekmovanju je lani v povprečju na tekmo osvojil 10,3 točke, 5,3 skoka ter 1,3 blokade, letos pa 7,1 točke, 4,4 skoka ter 1,1 blokade. Po Arrielu McDonaldu bo tako Dunston drugi igralec iz ZDA, ki bo nosil slovenski dres.

Prav dobra igra v obrambi je tista lastnost, ki je Zdovca prepričala, da na tokratni reprezentančni akciji znova stavi na Nebojšo Joksimovića. Triintridesetletni Koprčan je za Slovenijo nazadnje igral na domačem evropskem prvenstvu, kjer je predstavljal izredno uporabno alternativo s klopi za rezervne igralce. Ob gotovi odsotnosti Bena Udriha in verjetni Gorana Dragića bodo moštvu in selektorju izredno prav prišle tudi izkušnje, ki jih ima Joksimović na pretek, omembe vredna pa je zagotovo tudi njegova pozitivna osebnost.

Z Dunstonom in Joksimovićem je tako povsem jasno, da bo Zdovc na prihajajočem evropskem prvenstvu vse adute stavil na agresivno igro v obrambi, ki je bila njegov zaščitni znak v času igralske kariere. Če ob tem omenimo še Zorana Dragića, Eda Murića, Jako Blažiča in Gašperja Vidmarja, potem dvomov o pravilnosti njegove odločitve ni. Vprašanje je le, ali ne bo ob odsotnosti Begića in Omića pod obema obročema zmanjkalo centimetrov, kar bi Konjičan utegnil rešiti z vpoklicem Žige Dimca.