Z bližajočim se poletjem in dopusti se sproščanje ob pripravi hrane za družino in prijatelje seli z udobja lastnega vrta, kjer imamo vselej pri roki jeklenko ali vrečo oglja za žar, v najslabšem primeru pa lahko hrano pripravimo tudi v kuhinji. Piknik s tem sicer izgubi nekaj čara, a bodo gostje vsaj siti. Takšnih ugodnosti med dopustom v kampu, raziskovanjem eksotičnih turističnih točk z nahrbtnikom in bivakiranjem v naravi, na kar prisegajo resnejši avanturisti ali navdušenci nad Bearom Gryllsom, pogosto nimamo.

Kdor prosti čas preživlja z vračanjem k nomadskim koreninam, dobro ve, da je treba potovati s čim manj prtljage. Plinske jeklenke, veliki žari in tudi vreče oglja zato niso dobrodošli. Topel obrok in prekuhavanje vode sta običajno odvisna od bolj tradicionalnih strategij naravne kurjave. Če okoli nas ni veliko dreves, smo hitro v težavah, in tudi če so, ni rečeno, da lahko na tuji zemlji na lastno pest začnemo nabirati odpadle suhe veje in večje kose lesa. Dodatno težavo poleti predstavlja tudi suša oziroma povečana požarna nevarnost, ki jo pogosto spremlja uradna prepoved kurjenja ognja v naravi.

Zakaj ne bi izkoristili sonca?

Možnosti za pripravo obroka v takšnih okoliščinah ni veliko, a to so izzivi preživljanja prostega časa v naravi. Če bi šlo lažje, tudi omenjeni Bear Grylls ne bi počel tako ekstremnih reči v svojih oddajah. Američan Patrick Sherwin je vseeno prepričan, da lahko tudi v najbolj odrezane kotičke sveta zlahka odnesemo nekaj udobja domače kuhinje. To je ugotovil pred leti, ko je med delom na zbiralniku sončne svetlobe ugotovil, da bi lahko z isto napravo, ki je segrevala vodo, pogrel svoje kosilo. V stekleno cev zbiralnika je vstavil hrenovke in pustil sončni svetlobi, da opravi svoje. Ko se hrana v cevi ni zgolj pogrela, temveč celo spekla, je doživel razsvetljenje. Danes s svojim podjetjem GoSun v 45 državah po svetu prodaja prenosne sončne pečice.

Njegova sončna pečica doseže temperature do 290 stopinj Celzija. Pri polni svetlobi lahko hrenovke pripravi v 10 minutah, umešana jajca v 20, od pol ure do eno uro pa potrebuje za pripravo svinjine. Poleg peke lahko pečico uporabimo tudi za kuhanje in destilacijo vode.

4,3 milijona mrtvih na leto zaradi dima iz pečic

Nova, večja različica sončne pečice gosun grill je medtem na Kickstarterju že trikrat presegla ciljno vsoto denarja. Potencial rešitve so opazili tudi pri neprofitni organizaciji s podporo Združenih narodov Global Alliance for Clean Cookstoves (svetovno zavezništvo za čiste štedilnike), ki v sončnih pečicah vidi trajnostno rešitev za prebivalstvo tretjega sveta, kjer se za vsakodnevne potrebe še vedno zanašajo na okolju in zdravju škodljive načine priprave hrane z lesom.

Svetovna zdravstvena organizacija namreč opozarja, da vsako leto zaradi izpostavljenosti dimu iz štedilnikov na trda goriva umre 4,3 milijona ljudi. V gosun grill vgrajena baterija medtem omogoča pripravo hrane tudi ponoči, ko črpa prej zbrano sončno energijo, zaradi izjemne izolacije pečice pa peka ni ogrožena niti v snežnih razmerah. Zunanja stran pečice ob tem ves čas ostaja hladna, tako so varni tudi otroci v njeni bližini.