Vendar pa se morate pri pripravi izogniti nekaj drobnim napakam, ki lahko domačo pripravo hitro spremenijo v nočno moro. Preberite si nekaj nasvetov, da si boste lahko privoščili slastno, hladno, doma pripravljeno osvežitev. Odlična izbira za prihajajoče vroče dni.

Pretopla posoda

Ste si ravno zaželeli sladoleda, zato ste hitro postavili na pult aparat za pripravo sladoleda, posodo pa zgolj za pol ure potisnili v zamrzovalnik? Potem lahko na pravi sladoled kar pozabite, saj boste dobili kvečjemu hladno omako. Da boste sladoled naredili tako, kot je treba, vedno upoštevajte navodila proizvajalca avtomata za sladoled. Posodo postavite v zamrzovalnik za toliko časa, kot je predpisano oziroma kar za ves dan, če ni navedeno drugače. Tako bo zagotovo dovolj globoko zamrznjena za pravilno pripravo sladoleda. In ne pozabite – preden postavite posodo v zamrzovalnik, jo ovijte v prozorno kuhinjsko folijo, da se v njej ne bo nabiral led oziroma bo vedno pripravljena za uporabo brez čiščenja.

Površno in hitro kuhanje

Če nameravate pripraviti klasični sladoled, potem morate zanj najprej skuhati osnovo iz mleka, smetane in sladkorja, tej pa dodati rumenjake. Rumenjake je treba vmešati previdno in kuhati počasi, sicer ne boste dobili lepe goste kreme, temveč umešano jajce v mleku. Da se vam jajce ne bo kar samo skuhalo, imejte grelo na štedilniku na najmanjši moči, kremo pa ves čas dobro mešajte z lopatico in jo sproti odstranjujte od robov kozice. Sicer pa verjetno veste, da beljakov ne morete kar stresti v vroče mleko, temveč je treba počasi dodajati po nekaj žlic mleka hkrati k beljakom. Kdaj je osnova kuhana? Ko lahko vanjo namočite kuhalnico in skozi kremo na njej potegnete s prstom, da bo za njim ostala jasna sled – takrat je gostota zagotovo dobra, saj krema nič več ne teče.

Prepolna posoda

Nekateri avtomati za pripravo sladoleda imajo na posodi označeno, do kje jo lahko napolnite, drugi ne. Vsekakor velja pravilo, da posodo napolnimo do dveh tretjin, ne več. Zakaj posoda ne sme biti prepolna? V prvi vrsti zato, ker se bo volumen sladoleda med zmrzovanjem povečal, torej se lahko pri polno nadevani posodi hitro zgodi, da bo naenkrat premajhna in bo šla krema čez. Po drugi strani pa mora sladoled med pripravo »dihati«.

Prekomerno dodajanje alkohola

Želite narediti sladoled za odrasle? Marsikateri sladoled je bolj okusen, če mu dodate malo ruma, viskija ali sadne vodke oziroma likerja. Vendar bodite zmerni. Ne le zato, da ne bo sladoled »premočan«, temveč tudi zato, ker lahko preveč alkohola v njem prepreči uspešno strjevanje.

Kuhanje arom

Če boste v sladoled dodali dišave in arome, na primer vaniljo, mandljev ali javorjev sirup, je to najbolje narediti po tem, ko je osnova za sladoled že ohlajena. Tako se bo okus lepše razporedil in bo veliko boljši.

Prehitro dodajanje koščkov

Če boste v sladoled vmešali koščke piškotov, čokolade ali oreščkov, jih dodajte tik pred koncem priprave – morajo se zgolj enakomerno vmešati. Še posebno za piškote velja, da koščki sicer popolnoma razpadejo, saj se prepojijo s tekočino.

Skoparjenje z dobrimi sestavinami

Če želite popolnoma zdrav sladoled, je najbolje, da v modelčkih zamrznete sveže iztisnjen sadni sok ali nemasten jogurt. Če želite, da bo vaš sladoled namenjen razvajanju brbončic, pa nikar ne skoparite – sladoled ni namenjen hujšanju ali nizkokaloričnemu uživanju, zato je treba uporabiti dobre, polne sestavine. Mleko s 3,5 odstotka maščobe in smetana vam bosta pomagala narediti zares kremast in okusen sladoled. Če boste uporabili zgolj mleko z 1,5% odstotka maščobe, pa bo okus precej prazen – bolje je torej, da naredite sorbet na osnovi vode.

Preveliki koščki sadja

Sladoled je namenjen lizanju, ne grizenju. Če je v njem zamrznjena cela jagoda, je lahko to precej neprijetno, še zlasti, če nič hudega sluteč ugriznete vanjo in ugotovite, da je za vaše zobe pretrda. Sadje torej narežite na majhne koščke.

Dodajanje umetnih arom

Pozimi, ko domačega sadja ni v izobilju, marsikdo namesto sadja v sladoled doda »slaščičarske« sirupe, ki niso naravnega izvora. Če nimate pri roki zamrznjenega sadja, si lahko vedno pomagate drugače: z domačo marmelado. Tako boste vedno vedeli, kaj jeste.

Priprava v aparatu ni zadnja stopnja

Sladoled se ne naredi »do konca« v aparatu, temveč v zamrzovalniku. Če boste vztrajali pri mešanju v aparatu tako dolgo, da je sladoled primerno trd in gost, ste naredili napako. Sladoled je treba iz aparata vedno predevati v posodo in zamrzniti – šele potem je delo opravljeno, sladoled pa je okusen in primerne gostote.

Hranjenje v visoki posodi

Kljub temu, da so nekatere vrste sladoleda v trgovini v visokih okroglih lončkih, je za zamrzovanje sladoled veliko bolje predevati v nizko posodo, saj tako lepše zamrzne. Posodo s sladoledom vedno prekrijte s folijo za živila ali s papirjem za peko in pokrovom.

Zajemanje s toplo žlico

Ko je sladoled narejen, ga vzemite iz zamrzovalnika in pustite stati na sobni temperaturi približno pet minut, da se nekoliko zmehča. Nato ga zajemite z navadno žlico ali žlico za sladoled, ki ste jo namočili v hladno vodo. Ne uporabljajte tople ali vroče vode, da boste lažje zarezali v sladoled. Hladna voda pomaga, da se sladoled lepše zajema in se ne lepi na žlico, topla pa sladoled sproti topi.

Vir: www.delimano.si