Pred začetkom tekmovalne sezone 2015, ki je zadnje tedne v polnem teku, je odstopil svet atletov, ki mu je predsedoval Primož Kozmus, člani pa so bili še Rožle Prezelj, Jan Žumer in Marina Tomič. Razlog je bil, da pri pogajanjih z AZS niso bili uspešni. Atletska zveza je namreč v tej sezoni nekoliko spremenila obveznosti športnikov pri črpanju sredstev. Jedro spora je za večino atletov to, da morajo športniki 20 odstotkov pogodbenega zneska namensko porabiti za meritve in sodelovanje z nekaterimi drugimi strokovnjaki, med katere denimo sodijo nutricionisti.

Zakaj so se v atletski zvezi odločili za takšen korak, je pojasnil generalni sekretar Luka Steiner. »Prvi razlog je, da se starost slovenskih atletov viša. Posledično se veča tekmovalna abstinenca. Z meritvami želimo zmanjšati tveganje poškodb, v primeru, da do njih pride, pa se je na podlagi meritev mogoče hitreje vrniti v tekmovalni program. Drugi razlog pa je, da Olimpijski komite Slovenije in športna fundacija zadnja leta povečujeta namenska sredstva. Že besedna zveza pove, da je treba ta sredstva namensko porabiti. To lahko storimo le tako, da od svojih produktov, torej atletov, zahtevamo, da denar dejansko upravičijo za primaren namen.«

Luka Steiner: Vsi atleti so podpisali pogodbe

»V preteklosti so bila sredstva, ki smo jih namenili meritvam, dodatna in se niso odštela od pogodbenega zneska z zvezo. Letos pa je drugače. Za meritve naj bi šlo 40.000 evrov od vseh pogodb z atleti. Poleg tega bi nekateri atleti znesek, ki ga bodo morali porabiti za meritve, raje izkoristili za kaj drugega, denimo prehrano ali masaže. Meritve imajo smisel, če se jih izvaja kontinuirano, ne pa na silo. Ker pri tej zadevi nismo našli skupnega jezika, sem se kot predsednik s podporo vseh članov sveta odločil, da odstopim,« je prejšnji teden v intervjuju za Dnevnik povedal Primož Kozmus. Luka Steiner je pojasnil, da je bil interes športnikov v preteklosti s stališča težnje po testiranjih različen, da pa so v atletski zvezi skušali prisluhniti vsem zahtevam ter najti dodatna sredstva za meritve. Poudaril je, da so se v atletski zvezi zavestno odločili za takšen korak, ki ga razumejo tudi atleti. Besede je podkrepil z dvema dejstvoma. Da so se člani upravnega odbora AZS po treh usklajevanjih z atleti tudi na korespondenčni seji s 14 glasovi za ter s po enim vzdržanim in proti odločili, da vztrajajo pri namenski porabi petine sredstev. Drugo dejstvo, ki ga je izpostavil Steiner, pa je, da je minuli petek na naslov atletske zveze prispela zadnja podpisana pogodba atletov.

Odslej nekatere bonitetev prid športnikom

Marina Tomič v teh dneh preživlja težke čase, saj je ta teden ležala na operacijski mizi zaradi meniskusa, ki ji znova povzroča težave, tako da še ne ve, kako bo s tekmovalnim delom sezone. »Naj najprej pojasnim pozitivni vidik pogodb med atleti in zvezo. Predvsem me veseli, da so do sredstev odslej upravičeni tudi poškodovani atleti. V preteklosti je bilo drugače. Všeč mi je tudi, da je obvezna prisotnost na tekmovanjih višje ravni kot v preteklosti. Ne strinjam pa se z namensko porabo 20 odstotkov za meritve, psihologe... Verjamem, da vsak vrhunski športnik dobro ve, katerim stvarem se mora v določenem času na svoji športni poti bolj posvetiti. Zato bi denimo ta del denarja atleti bolj potrebovali za prehrano, masaže, opremo...«

Marina Tomič je namreč lani zaradi hudega vnetja ledvic izpustila nastop na državnem prvenstvu, dva tedna pozneje pa je tekmovala na evropskem prvenstvu v Zürichu. Posledično ni izpolnjevala pogodbenih obveznosti, saj je bila lani udeležba na DP nujna za izplačilo 30 odstotkov denarja. »Takrat sem obvestila šefa stroke Martina Steinerja in mu natančno razložila, kaj se dogaja z menoj. Navsezadnje bi se lahko pojavila na državnem prvenstvu in ne bi startala ter bi s prisotnostjo izpolnila zahtevane pogoje za izplačilo. Vsi so mi svetovali, naj izpustim državno prvenstvo in se posvetim pripravam na vrhunec sezone. Izkupiček je takšen, da naj bi primanjkljaj sredstev od lani prejela v treh letošnjih obrokih. Zato sem zadovoljna, da do takšnih primerov z novo pogodbo ne bo več prihajalo,« je pojasnila Marina Tomič. Tudi Rožle Prezelj bo po besedah Luke Steinerja prejel vsa sredstva od lani, čeprav je bil v minuli sezoni bleda senca rekordnih dosežkov.

»Neporabljena sredstva bomo v celoti namenili v fond mladih atletov do 23 let. Atletska zveza namreč nima nikakršnih drugih namenov. Mladi atleti so naša prihodnost in naložba,« je sklenil Luka Steiner. Generalni sekretar je še poudaril, da so vsi atleti, ki imajo podpisane pogodbe, od AZS prejeli prvi obrok, saj se v zvezi zavedajo, da športniki potrebujejo denar med pripravami na novo sezono. Čeprav so časi v slovenskem športu zelo težki, saj državnih sredstev od pristojnega ministrstva po petih mesecih novega leta še vedno ni na računih športnih panog.