Kongres je minil v senci mednarodne preiskave zaradi podkupovanja, v kateri je bilo aretiranih devet višjih članov Fife. Afera je v teh dneh sprožila številne odzive z vseh koncev sveta – tudi zahteve po odstopu Blatterja. Po sredinih dogodkih, ki so močno pretresli nogometni svet in omajali njegove temelje, pa se je sprva postavljalo celo vprašanje, ali je kongres sploh smiselno izpeljati. Združenje evropskih nogometnih zvez (Uefa) je pozvalo Fifo, naj tako dogodek kot volitve prestavi za pol leta, a do tega pričakovano ni prišlo.

Ob odprtju kongresa Blatter pozval k boju proti korupciji

Blatter, ki se vse od sredinih aretacij v medijih ni pojavljal in dogajanja v povezavi z njimi ni komentiral, je bil danes v to primoran. Besedo je dobil že ob odprtju kongresa, ko je navzoče pozval k enotnosti in skupnemu iskanju rešitev za nastalo situacijo, kot tudi k boju proti korupciji. »Spravimo se k delu. Ne smemo le govoriti o težavah, raje jih skušajmo rešiti. Premaknimo se naprej. Zelo pomembna je preglednost, kot tudi vprašanje, kje je naš nogomet in kaj Fifa predstavlja v svetu. Borimo se proti korupciji, prirejanju izidov tekem in rasizmu – vse te težave so še vedno del naše igre in to nas boli,« je dejal Švicar.

Devetinsedemdesetletni Blatter je dobil besedo tudi dobro uro pozneje, ko mu je pripadel še predsedniški nagovor in v katerem je naslovil sredine dogodke. »Veste, da gremo skozi težavno obdobje, dogodki tega tedna pa so na Fifo vrgli temno senco. Poskusimo jo odstraniti. Ne smemo dopustiti, da se ugled nogometa tako umaže zaradi nekaj posameznikov, ki so resnično delovali narobe, še posebno če bodo spoznani za krive. A oni ne predstavljajo celotne organizacije, so le posamezniki, ki so pozabili, da Fifa temelji na spoštovanju discipline in da gre tu za ekipni šport, kjer imamo vsi skupen cilj,« je Blatter oštel še donedavna svoje najbližje sodelavce.

Kongres »popestril« bombni preplah

V skoraj polurnem nagovoru je Blatter med drugim dejal: »Smo na prelomni točki, zdaj moramo držati skupaj in narediti korak naprej. A nemogoče je neprestano nadzirati vse ljudi v nogometu. Fifa ima 209 članic in 300 milijonov aktivnih udeležencev, moških in žensk. Skupaj z družinami in prijatelji tega športa ta številka naraste na 1,6 milijarde ljudi. Kdo vse jih bo nadziral? Pri Fifi uvajamo reforme ter ustanavljamo številne komiteje in komisije, ki so tudi danes z nami. Oni bi morali biti tisti, ki bi nadzirali vse te ljudi, to pa je nemogoče.« Zaključil je s pomislekom: »Ni dobro, da se je ta preiskava zgodila le dva dni pred volitvami. Ne bom uporabil besede naključje, se mi pa ob tem poraja kakšno vprašanje.«

Med prekinitvijo kongresa v času kosila je v Zürichu za »popestritev« poskrbela anonimna grožnja, da je v dvorani bomba. Švicarska policija se je odzvala in pregledala prizorišče, vendar se je izkazalo, da je bila grožnja lažna, kongres pa se je lahko nemoteno nadaljeval po predvidenem urniku.

Jordanec obljubljal spremembe, Švicar evolucijo

Pred glasovanjem sta oba kandidata še zadnjič nagovorila navzoče. Prvi je dobil besedo princ Ali Bin Al Husein, v svojem govoru pa je poudaril transparentno poslovanje zveze in prenovo s korupcijo prežete nogometne institucije. »Če mi izkažete čast in mi podelite svoj glas, bom prevzel vso odgovornost. Fifa ni podjetje, je servisna organizacija,« je dejal Blatterjev štiri desetletja mlajši protikandidat in požel bučen aplavz, ko je ob koncu svojega govora udeležence pozval, naj pri glasovanju upoštevajo svojo vest in poslušajo svoje srce.

»Ne potrebujemo revolucije, temveč evolucijo,« pa je navzoče v dvorani strastno nagovarjal Blatter in dodal: »Vsi me že dobro poznate, zato se mi ni treba dodatno predstavljati. Veste, s kom imate opraviti, in jaz vem, da se lahko zanesem na vas. Oprati moramo svoja imena. Jutrišnje jutro bomo začeli s tem ciljem v mislih. Organizacija potrebuje močnega in izkušenega vodjo. Vodjo, ki ve vse o nastalem položaju.«

Blatter ostaja predsednik

Sledilo je glasovanje vseh 209 članic Fife, v katerem nobeden od kandidatov ni dobil potrebne dvotretjinske večine (133:73 za Blatterja). To je pomenilo ponovitev glasovanja, do katerega pa nato ni prišlo, saj je jordanski princ odstopil od kandidature. Blatter je tako korupcijskemu škandalu navkljub in močno omajanemu ugledu dobil svoj peti mandat na čelu Fife.

»Tej barki, imenovani Fifa, bom poveljeval še štiri leta. Z njo bom skušal pripluti nazaj do obale,« je po zmagi obljubil novi stari prvi mož Fife in ob koncu 10-urnega kongresa še zatrdil, da je to njegov zadnji mandat.