Slaba banka je Savi nepričakovano zasegla Savo Turizem. Sodeč po napovedih Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) naj bi podobna usoda čakala še nekaj turističnih podjetij, med njimi Istrabenz Turizem in Hotele Bernardin, ki jih Sava posredno obvladuje. V naslednjem koraku bo smetana slovenskega turizma nedvomno dobila novega lastnika. Zelo verjetno bo to Bank of America Merrill Lynch (BAMLI), ki že nekaj časa izkazuje zanimanje za slovenski turizem.

Morda se ponavlja zgodba iz marca, ko je DUTB prodal BAMLI terjatve do ACH, Proteja, Adrie Airways, Elana in Polzele. Medtem smo v Dnevniku že razkrili, da je BAMLI zgolj začasni kupec terjatev, njihov končni kupec pa je investicijska skupina VR Capital, ki upravlja največji ruski hedge sklad. BAMLI je nedavno tudi neposredno že izkazal interes za Istrabenz. Toda načrti se takrat niso izšli, saj je najvišjo ponudbo oddala ameriška investicijska družba York Capital. DUTB je prekinil prodajni postopek in ostalim lastnikom ponudil odkup terjatev Istrabenza po nekoliko višji ceni, kot jo je ponudil York Capital. Tako se je slaba banka čez noč spremenila iz prodajalca terjatev v njihovega kupca, po trditvah naših virov pa zgolj pakira delnice za BAMLI.

Sava: Nezakonit poseg slabe banke

V Savi, ki je od decembra lani v postopku preventivnega prestrukturiranja, na podlagi pravnih mnenj trdijo, da jim je slaba banka nezakonito zasegla delnice Save Turizma in jih prenesla nase in na svojo hčerinsko družbo. DUTB je namreč delnice zasegel, čeprav se bo šele v začetku avgusta iztekel rok, do katerega je bil podaljšan čas za dogovor o prestrukturiranju. »Plenjenje delnic je bilo izvedeno v nasprotju z določbami kreditnih pogodb in pogodb o zavarovanju, saj sama terjatev DUTB sploh še ni dospela. Navedeno dejanje je tudi v nasprotju z zakonodajo, ki opredeljuje postopek preventivnega prestrukturiranja, in ker sodni postopek ni končan, plenjenje delnic ni bilo pravno dopustno,« so prepričani v Savi, ki jo vodi Matej Narat. Da bi moral DUTB z izvršbo počakati vsaj na sklep sodišča o ustavitvi postopka prostovoljnega prestrukturiranja, se strinja tudi eden od znanih upraviteljev v postopkih zaradi insolventnosti, ki pa je želel ostati neimenovan.

V Savi so še poudarili, da jim je bila z odločitvijo DUTB povzročena premoženjska škoda, hkrati pa so bili odškodovani tudi preostali upniki Save, saj so se jim z zasegom delnic Save Turizma bistveno poslabšale možnosti poplačila. Pričakovati je, da se bo spor selil na sodišče, kjer bo Sava poskušala DUTB preprečiti takojšnjo prodajo delnic. Na nogah so tudi druge banke upnice Save, čeprav je bilo iz sporočila DUTB mogoče razbrati, da je bila akcija med upniki usklajena. Po naših informacijah je na včerajšnjem sestanku na DUTB ena od bank opozorila, da je program finančnega prestrukturiranja Save temeljil prav na združevanju Save Turizma, Istrabenza Turizma in Hotelov Bernadin. Vendar je Janne Harjunpää ostal neomajen, prisotne upnice pa je pozval, naj ne komunicirajo z mediji.

DUTB ne upošteva niti strategije vlade

DUTB je skušal predstavnike vlade in javnosti celo prepričati, da bo iskanje sinergij, ki jih omogoča večji portfelj naložb v turizem, koristno in skladno s cilji državne klasifikacije naložb, ki je turizem uvrstila med najpomembnejše panoge. Slaba banka pa ni primerna za upravljanje in razvoj nobene strateške panoge, saj ima zakonsko omejen rok trajanja do leta 2017. Do takrat mora od prodati vse svoje premoženje.

Spomnimo, vlada je Savo (tako kot tudi še nekatera druga turistična podjetja) na seznam pomembnih naložb uvrstila ravno zaradi turistične divizije. V slabi banki so sicer napovedali, da bo šla Sava v postopek prisilne poravnave, ki ga bodo kot upnik predlagali v prihodnjih dneh. Toda ker je Sava izgubila najpomembnejše premoženje in je v vodo padel načrt prestrukturiranja, je veliko bolj verjetno, da bo končala v stečaju. Če bo prišlo do uresničitve tega scenarija, pa bi to lahko destabiliziralo tudi Gorenjsko banko, v kateri Sava obvladuje skoraj polovični lastniški delež.

Ob tem sta ministra za finance Dušan Mramor in gospodarstvo Zdravko Počivalšek mirno sprejela poseg DUTB v prestrukturiranje Save, Istrabenza in Hotelov Bernardin; tako je bilo mogoče razbrati iz sporočila za javnost DUTB. Stališče vlade smo želeli preveriti tudi sami, vendar ni bilo odziva.

Mansson brez prepričljivih argumentov

Po pojasnilih glavnega izvršnega direktorja na DUTB Torbjorna Manssona so se sicer za zaseg delnic Save Turizma odločili, ker načrt o finančnem prestrukturiranju Save ni bil sprejemljiv. Poudaril je, da ustvarjeni denarni tok turistične divizije Save ni bil investiran v hotele, kar je jasno, saj so banke zahtevale poplačilo posojil in se je Savina turistična divizija že precej razdolžila. Priznal je, da so se stroški sicer zniževali, vendar po njegovih besedah na nepravi način. Ob tem omenimo, da so v Savi z združitvijo svojih treh turističnih divizij letne stroške znižali za 7 milijonov evrov, lani pa so ustvarili rekordnih 11 milijonov evrov do bička iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA).

Na Dnevnikovo vprašanje, ali s kakšnim možnim kupcem, kot je na primer BAMLI, že potekajo pogajanja o nakupu zaseženih hotelov, je odgovoril nikalno, izhodne strategije iz pridobljenih naložb pa da še niso določili. Na vprašanje, koliko časa bodo ostali lastniki prevzetih hotelov, je odgovoril, da to še ni znano, da pa je za prestrukturiranje poslovanja potrebnih od dve do pet let.