Televizijska mreža CNN, ki je Šentrupert oziroma prvi muzej kozolcev na prostem na svetu postavila med deset razlogov, zakaj obiskati Slovenijo, bo imela 20. junija razlog več, da tja napoti svoje svetovno občestvo. Kuharski mojster Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu, ki domuje na vzpetini nad Vipavo v Dvorcu Zemono, in eden bolj prepoznavnih Dolenjcev, sicer dolgoletni organizator Rock Otočca in nekdanji poslanec Franci Kek, namreč napovedujeta doslej največji kulinarični dogodek v Sloveniji – festival Izbor.

Gumarji na Dolenjskem

Če noče gora k Mohamedu, mora Mohamed h gori. Če nočejo slovenskim restavracijam podeliti prestižnih Michelinovih zvezdic, pridejo restavracije z Michelinovimi zvezdicami v Slovenijo. V Deželi kozolcev bo kar pet kuharskih mojstrov iz Italije, ki se kitijo s tem najbolj zaželenim kulinaričnim priznanjem. Toliko »gumarjev« na kupu v Sloveniji – vsaj formalno – še ni bilo.

Po dve Michelinovi zvezdici bosta na Dolenjsko za en dan posodila brata Portinari (restavracija La Peca iz okolice Vicenze) in velik prijatelj slovenske kulinarike Emanuele Scarello iz videmske restavracije Agli Amici dal 1887. Eno zvezdico bosta s seboj prinesla brata Costardi iz restavracije Christian&Manuel (hotel Cinzia). Kuharja iz pokrajine Vercelli v Piemontu slovita tudi kot ena največjih mojstrov priprave riža. Lino Scarallo iz restavracije Palazzo Petruci, ki domuje na trgu San Domenico Maggiore v zgodovinskem jedru Neaplja, ima prav tako eno zvezdico. Neapeljčan rad ponudi tudi jedi, ki niso na jedilnem listu, predvsem s pridihom morja; posebnost restavracije je tudi zastekljena kuhinja, saj lahko gostje opazujejo mojstra pri ustvarjanju kreacij, sam pa goji neposreden stik z gosti. Z juga Italije je tudi zadnji nosilec zvezdic Michelin; Paolo Barrale iz restavracije Marennà je po rodu s Sicilije in je učenec legendarnega Heinza Becka, med drugim šefa rimske restavracije La Pergola, ki se, jasno, šopiri s tremi zvezdicami.

Tudi Hrvati, Srbi in Bosanci

Čeprav se s šefom Barralejem konča seznam nosilcev zvezdic Michelina, pa se ne konča vnovična (kulinarična) italijanska invazija na Dolenjsko, ki si jo težko predstavljamo brez picopekov. Ti bodo priromali naravnost iz središča Neaplja, iz picerije La Masardona, ki nepretrgoma obratuje od konca druge svetovne vojne in kjer menda pečejo najboljšo ocvrto pico na svetu. Še sto kilometrov več bodo morali do Šentruperta prepotovati člani kmetijskega posestva Barlotti, saj bodo pot pod noge vzeli v mestu Paestum v pokrajini Salerno na jugu Italije, ki je zaradi številnih grško-rimskih templjev pod okriljem Unescove svetovne dediščine. Slovenskemu življu bodo v pokušino ponudili mocarelo iz bivoljega mleka. Čeprav ne bo kuhal, je prav, da omenimo še prihod Fausta Arrighija, dolgoletnega predsednika italijanskih Michelinovih vodnikov – danes pa sila zaželenega kulinaričnega svetovalca –, ki bo svoje bogate izkušnje predstavil tudi publiki na Dolenjskem.

Izbor pa se ne konča pri Italijanih. Južne sosede bodo zastopali Marina Gasi iz restavracije Marina v Novigradu, ki je članica JRE (Jeunes Restaurateurs d'Europe), združenja mladih šefov restavracij po Evropi, katerega član je tudi Teo Fernetich iz hotelske restavracije San Rocco v Brtonigli. Poleg Istranov iz Hrvaške prihaja tudi druga polovica Lidlovega kuharskega para – Mate Janković (prva polovica je seveda organizator Tomaž Kavčič), ki v Zagrebu po novem vodi bistro Šnicl in ponuja tamkajšnje specialitete na sodoben način. Barve Bosne in Hercegovine bo branila sarajevska restavracija Druga kuća, pod srbsko trobojnico pa bodo dimili beograjski mojstri žara iz gostinskega obrata Walter Ćevapi.

Pri nas prednjačijo člani JRE

Kuhalnice in druge kuhinjske pripomočke bodo pod kozolci seveda vrteli tudi slovenski mojstri. Poleg že omenjenega Kavčiča jo bo Šentrupertu zagodla prva slovenska kuharska violina Ana Roš iz kobariške Hiše Franko, ki se je letos okitila še z lento najbolj nadarjene kuharice na svetu. Združenje JRE bodo zastopali še Jure Tomić (tudi predsednik JRE) iz brežiške Ošterije Debeluh, Uroš Fakuč iz novogoriške Restavracije Dam, Ksenija Mahorčič iz Gostilne Mahorčič (Rodik), Uroš Rakar iz Gostilne Rakar (Trebnje) ter Gašper in Vesna Čarman iz Gostilne pri Danilu (Reteče).

Z gorenjskega konca bo prispel tudi Uroš Štefelin iz Vile Podvin (Mošnje pri Radovljici), vragolije z ljubljanskega gradu (Gostilna na gradu) bo predstavil Damjan Fink, v dolenjskem paketu pa so Grad Otočec, Oštarija iz Dolenjskih Toplic, Gostilna Repovž (Šentjanž) in – ker je prireditev že v Šentrupertu – še domača Gostilna Frelih. Kaj kuhajo v treh socialnopodjetniških restavracijah, bo prikazal Matevž Slokar, Jordan Cigoj s Turistične kmetije Arkade v Črničah pri Ajdovščini pa bo rezal suhomesnate dobrote iz goveda angus in čedalje bolj popularnih prašičev mangalic, ki se – tako kot njihove slovitejše sestre pasme pata negra – vse leto pasejo na prostem.

Presežkov ni nikoli dovolj

Pod izbor več kot 40 vinarjev iz Slovenije in bližnjih držav se je podpisala Petra Rutar, predsednica slovenske filiale združenja Ženske in vino. Iz domačih logov bo prilezlo vse, kar nekaj šteje. Največ bo Primorcev z velikim briškim triom Movia, Marjan Simčič in Edi Simčič na čelu. Brda bodo med drugimi zastopali še Kabaj, Ščurek in Bjana, z one strani meje (iz Collia) pa bodo točili Radikon, Dario Prinčič in Franco Terpin. Močna bo tudi ekspedicija iz Vipavske doline z Batičem, Burjo, Sutorjem in Fornazaričem na čelu, s Krasa bosta prišla Joško Renčel in zamejec Benjamin Zidarich, zastavonoša slovenske Istre pa bo klet Korenika&Moškon. Od Štajercev bo med drugimi prisotna Protnerjeva vinska hiša Joannes, manjkal ne bo niti biodinamični posebnež s Kozjanskega Aci Urbajs. Belokranjce bo zastopal Šturm, domačine pa dvakratni kralj cvička Janez Colnar. Iz hrvaškega dela Istre bodo prišli Matošević, Clai, Roxanich in Trapan, menda se bo prikazal še kateri od srbskih, makedonskih in avstrijskih vinarjev. Dodatna vinska ponudba bo pod okriljem združenja Ženske in vino, kjer bodo, jasno, točile ženske.

Soorganizator prireditve, katere polni naziv se glasi Gourmet&Fun Festival Izbor, Franci Kek se zaveda, da ne orjejo ledine tako, kot so to počeli z Rock Otočcem, a hkrati meni, da kulinaričnih dogodkov s presežki nikoli ni dovolj. »Ko sem Tomažu Kavčiču omenil koncept prireditve, je rekel, da bo sodeloval le v primeru, da se bomo lotili nečesa, kar bo kvaliteten presežek in ne zgolj še ena od mnogih tovrstnih prireditev. Že samo ime festivala – Izbor – pa pove, da gre za skrbno izbrane sodelujoče,« je povedal Kek in dodal, da se muzej na prostem razteza na dveh hektarjih in pol površin, na katerih stoji 16 kozolcev, torej 16 mikroambientov, ki s svojo streho omogočajo izvedbo festivala v vsakršnih vremenskih razmerah. Po njegovih besedah bodo drugo polovico imena festivala (zabava) upravičili tako, da bodo kuharjem in vinarjem dodali ustrezno glasbo, prostor za sproščanje s kavarnico in slaščičarno, design trgovino ter presenečenja na zemlji in v zraku.

Zanimivo je, da so že pred objavo kuharsko-vinarskih imen, ki bodo sodelovala na dogodku, prodali več kot 500 vstopnic, trenutno pa jih je od 2000 v prodaji še manj kot polovica. Do konca meseca bodo na voljo po 24 evrov, zatem bodo šest evrov dražje, na dan dogodka (če jih bo kaj ostalo) pa bodo po 35 evrov. Ni odveč omeniti, da bodo iz vseh večjih mest vozili posebni avtobusi, iz Novega mesta pa celo brezplačni vlak. Več na www.izborfestival.si.