V vse več objektov z radiatorskim sistemom se vgrajuje toplotne črpalke. V takšnih sistemih tudi kljub slabši izolaciji objekta toplotne črpalke omogočajo občutne prihranke pri stroških ogrevanja. Kaj pa v zares starih objektih, ki so morda spomeniško zaščiteni? Ali je tudi v teh možno ogrevanje na čistejši in cenejši način? Seveda je. Primer dobre prakse predstavljamo v tem članku.

V župniji Ljubno ob Savinji, ki jo vodi duhovnik Martin Pušenjak, so se zaradi previsokih stroškov ogrevanja velikega župnišča in cerkve odločili za spremembo. Odločili so se za ogrevanje s toplotnimi črpalkami Kronoterm ter v svojo cerkev za talno ogrevanje namestili 31-kilovatno toplotno črpalko tipa zrak/voda.

Cerkev je bila zgrajena med leti 1231 in 1308, leta 1995 pa je bila popolnoma obnovljena pod budnim očesom zavoda za spomeniško varstvo, izvajalci pa so ob menjavi notranjih talnih oblog vgradili tudi talno ogrevanje, kar je bila za tisti čas radikalna poteza. Danes je Martin Pušenjak pobudnikom tega zelo hvaležen. Župnišče v neposredni bližini cerkve pa ima urejen konvencionalen sistem ogrevanja prek radiatorjev. Objekt je starejše gradnje in brez dodatne izolacije, že drugo leto pa ga ogreva 23-kilovatna toplotna črpalka zrak/voda Kronoterm.

S prihranki v dveh kurilnih sezonah je Martin Pušenjak izredno zadovoljen. Za tako majhno župnijo, kot je župnija Ljubno ob Savinji, so namreč za 70 odstotkov nižji stroški ogrevanja pomemben prihranek. Naložba v oba sistema skupaj se bo povrnila v samo štirih letih, manj porabljenih sredstev za ogrevanje pa pomeni več sredstev za župnijo in dobrodelne namene. Gospod Pušenjak nam je v pogovoru povedal, da se o prednostih takega ogrevanja lahko sami prepričate v njegovi župniji, kjer boste dobrodošli, ter dodal: »Ne morem verjeti, kako drugačna, bolj prijetna toplota je sedaj v župnišču in cerkvi. Tudi farani so zelo zadovoljni«.

Takšne zgodbe so v svetu toplotnih črpalk običajen vsakdan. Občutni prihranki v primerjavi s konvencionalnimi viri ogrevanja, udobje ogrevanja in skrb za čistejše okolje so glavni cilji uporabnikov toplotnih črpalk in pri Termo-tehniki so veseli, da toplotne črpalke Kronoterm poskrbijo za njihovo zadovoljstvo. (sč)