Ne, raje sem se posvetil njegovim željam. In sva šla, kakopak, v trgovino. Ni bil ne vem kako drag, poceni pa tudi ne. Majhna zadevščina v veliki škatli. Navodil je bilo več, kot je bil velik helikopterček z daljincem vred. Uravnavanje, polnjenje, vzletanje, letenje, pristajanje in kaj jaz vem kaj še vse je pisalo v njih. Nisva jih prebrala. In helikopterček je vzletel, začel sumljivo zavijati postrani, tri metre nad tlemi se je urno zasukal okoli svoje osi in še urneje strmoglavil. Ni treba poudarjati, da sekundno lepilo ni pomagalo, kajneda. Mulo zdaj igra fuzbal na travniku z onim prijateljem. Kaj počne njegov oče, raje ne vem...

Tako se je končala naša družinska odisejada z droni. Ja, prav ste prebrali. Z droni. Droni so namreč brezpilotna letala in ta naš helikopterček na daljinca je bil seveda – dron. Igračka za majne in malo večje otroke, ki se hitro pokvari. In ker fantje, tako pravijo naše žene, nikoli ne odrastemo in za vse večne čase v sebi nosimo otroka, nosimo v sebi tudi tiho željo po igračkah na daljinca. Težava nastane, ko ti fantje postanejo vojaki. In so še vedno malo otroci in si zaželijo igračo na daljinca. Ne vedo čisto natančno, za kaj bi jo potrebovali (oče sinovega prijatelja to natančno ve, perverznež stari), ampak imeti ga je treba. Pa naj stane, kar hoče. No, k sreči je kriza in denarja za obrambo primanjkuje, zato ne bomo kupili tistih dronov, ki trosijo zgolj in samo smrt po bojiščih tam daleč daleč stran od oči otroka/vojaka.

Ne, kupili bomo brezpilotna letala razreda mini. Hec, čisto zares se jim tako reče. Mini drončke. Brez opreme. Brez brzostrelk, vodenih raket in drugih sejalcev smrti. Le eno tako majhno kamero naj bi imeli. In za kaj jih bo vojska potrebovala? Hja, uradno za to, da bodo varovali naše fante na mednarodnih misijah. Takole pravijo: »Namenjeni bodo opazovanju prostora na taktični ravni, in sicer z namenom zagotavljanja zaščite sil pri izvajanju nalog na misijah.« Halo! Kakšna zaščita, če pa še pištolice ne bo montirane na njem? Zna biti, da bodo drončke uporabili ob poplavah in žledolomih, da bodo opazovali, kje je najhuje in bo vojska nad ogrožena ozemlja lahko urneje poslala valuke, kot lani na Jezersko. Ali pa bodo pregledovali širna slovenska polja, prizadeta od suše ali pa od toče ali moče. No, samo potem bi jih pač moral plačati kmetijski minister Židan.

Pa da ne bo pomote. Mi nakup mini drončkov močno podpiramo. Ni lepšega kot srečen in vesel vojaček, ki se igra z aviončki na daljinca. Če bi vse vojake na svetu lahko razveseljevali z mini drončki, bi bil mir zagotovljen. In smo še bolj veseli, ker nimamo denarja za ta velike.