Da je kuharija zagotovo »in«, kaže tudi obiskanost raznih vinsko-kulinaričnih festivalov. Ti se seveda ločijo na zastonjkarske prireditve – razne salamijade in kar je še dogodkov s podobno nedomiselnimi imeni –, na katerih je glavni moto čim več pojesti in popiti, in na prireditve z dodano vrednostjo, kjer je treba kupiti vstopnico. Čeprav s popularizacijo kuharije pridobivajo vsi prireditelji, je bržčas pomembno, da je v prid tudi tem, ki imajo jasno začrtano filozofijo in privabljajo namensko publiko, s čimer se dviguje raven poznavanja enogastronomije. Prizorišče Festivala oranžnih vin v Izoli je že četrtič zapored pokalo po šivih. Podobno si manejo roke organizatorji dogodka Brda in vino, ki so za obzidje vasice Šmartno kljub 45 evrom vstopnine pritegnili še več uživačev kot lani. Pravkar končani Okusi Vipavske, ki so se že devetič širili po dvorcu Zemono, pa kažejo na to, kako se lahko prireditev počasi in nepretenciozno izboljšuje.

Seveda imajo na vipavski vzpetini prednost tudi v gostitelju, eni največjih zvezd slovenske kulinarike Tomažu Kavčiču, ki za konec junija napoveduje največji kulinarični dogodek v Sloveniji. Piko na i naj bi mu postavilo sedem italijanskih mojstrov od Neaplja do Vidma, med katerimi se jih kar pet kiti z Michelinovimi zvezdicami. Zanimivost: festival bo v Šentrupertu na Dolenjskem. Kavčič je namreč moči združil s Francijem Kekom, ki je menda cvičku dodal še bolj sofisticirano kapljico in muziko zamenjal za kuharje. Letom primerno. Bržkone pa bodo bolj zadovoljne tudi konservativne mame, saj se bodo njihove hčerke podile za kuharji, ki se za razliko od muzikantov ne drogirajo in ne spijo s tremi ženskami hkrati, po drugi strani pa – za razliko od frizerjev – tudi niso geji. Skratka, družbeno sprejemljiv rokenrol.