Na tokratnem testu smo preverili sposobnosti enega najbolj prestižnih modelov Husqvarninih robotskih kosilnic – kosilnice Automower 330X. Izjemen stroj v trinajstih kilogramih skriva tako rekoč vso tehnologijo, ki jo lahko danes najdemo v robotskih kosilnicah, zato lahko prikaže vse sposobnosti, ki so jih po dvajsetih letih razvoja zmožne doseči Husqvarnine robotske kosilnice. Model 330X je namenjen košnji površin, velikih približno 3200 kvadratnih metrov, na katerih sposobnosti predhodnikov preseže v skoraj vseh pogledih.

Satelitska podpora košnji

Električne robotske kosilnice se iz polnilne postaje samodejno odpravijo na košnjo večkrat dnevno. Naključni vzorec, po katerem se giblje kosilnica, lahko pri površinah kompleksnejših oblik za sabo pusti tudi redkeje prevožene predele. Automower 330X je zato opremljen s satelitskim sistemom GPS, ki zazna manj obdelane površine in zato kosilnico večkrat pošlje v kakšen bolj odmaknjen del vrta. Premagovanje ozkih prehodov je še izboljšano, saj kosilnica za premagovanje koridorjev izrabi vso površino in ne sledi ravni liniji. S tem se bistveno zmanjša možnost za pojav kolesnic, rezultat pa je enakomeren videz trave. Pri tem pomaga tudi avtomatski vremenski časovnik, ki prilagaja košnjo rasti trave, tako da kosilnica v sušnem obdobju obratuje redkeje, v pomladnih mesecih pa pogosteje. S tem se podaljša tudi življenjska doba kosilnice in zmanjša obremenjenost trave.

Občutljivi senzorji zagotavljajo varnost

Robotsko kosilnico smo preizkusili na manjši, a razgibani površini. Tipične zapreke robotske kosilnice so ozki prehodi, klanci, zavoji ter vrtne gredice in rože, pri čemer znajo slednje postati prej žrtve robotske kosilnice kot ovire. V tem smislu se je Automower 330X zagotovo izkazal, saj so občutljivejši senzorji za trk v praksi rešili tudi nezavarovane rastline. Senzorji za trk pri robotskih kosilnicah omogočajo učinkovito ogibanje oviram, na katere se le nežno naslonijo, nato pa umaknejo in nadaljujejo košnjo v drugi naključni smeri. Robotska kosilnica na vrtu tako kljub avtonomnemu delovanju ne pomeni nevarnosti. Rezila so umaknjena kakšnih dvajset centimetrov proti notranjosti ohišja, oviram se ogiba, v primeru dviga, na katerega opozarja tudi glasen alarm, pa se rezila takoj ustavijo.

Neulovljive sposobnosti na klancu

Težišče prenovljene kosilnice Automower 330X je pomaknjeno nekoliko bolj naprej, zaradi česar uspešneje premaguje vzpetine in neravnine. Košnja na testni površini je to potrdila. Zaradi boljšega premagovanja neravnin zahteva priprava površine manj časa, saj se tudi na novi površini model 330X le redko ustavi na nesanirani luknji ali čem podobnem. Če je doslej veljalo, da je treba robotsko kosilnico prvih nekaj dni spremljati in med njenim delovanjem spoznati območja, ki jih je morda treba zravnati z lopato ali dvema zemlje, to zdaj skoraj ni potrebno. Zaradi velikih rebrastih koles se odlično pelje tudi po mokri travi in v klanec, kjer v teoriji premaguje naklone do 45 oziroma dobrih 24 stopinj. V praksi to pomeni premagovanje večjih nagnjenih površin, na katerih bi bila košnja z vrtno kosilnico za uporabnika naporna, takšni nakloni pa so preveč tudi za varno uporabo vsakega vrtnega traktorja ali riderja.

Naš sklep? Robotske kosilnice so na klancu tako rekoč neulovljive, saj ustvarijo izjemno lepo košeno površino z absolutno varno košnjo. Manevriranje težke vrtne kosilnice na nagnjeni površini pušča sledi, vrtni traktorji so na klancih precej omejeni, pri košnji z motorno koso pa kakovost trave žal ni na prvem mestu.

Nezahtevno polaganje kabla

Ob nakupu kosilnice Automower 330X dobite 400 metrov kabla za omejitev košene površine in 400 klinov za pritrjevanje na tla, ki ga profesionalni monterji s stroji položijo približno deset centimetrov globoko v zemljo. Pri preizkusu se nam je pridružil Dušan Husel iz Husqvarne, ki nam je pomagal tudi pri polaganju kabla: »Strojno polaganje je razumljiva izbira za profesionalno polaganje, sicer pa je njegova glavna prednost na površinah, na katerih uporabljamo tudi prezračevalnike trate. Kabel je namreč namenoma položen dovolj globoko, da do njega ne sežejo rezila prezračevalnika. Delovanje kosilnice je enako ne glede na način, na katerega so položeni kabli. Tudi na površino pritrjena žica se že v nekaj tednih skrije med travo, prav tako pa jo brez težav skrijemo tudi na prehodih in drugih površinah.«

Najboljši rezultat ob najmanjšem vložku

Ena najbolj zmogljivih Husqvarninih robotskih kosilnic je na preizkusu upravičila svoj sloves. Očitno je bilo, da zaradi uporabe sodobne tehnologije vse manj pozornosti zahteva montaža kosilnice, saj je njeno delovanje bistveno izboljšano. Priprava terena, vprašanje ozkih koridorjev in prehodov ter nastavljanje časovnika postajajo vse bolj obrobni postopki in robotske kosilnice prinašajo rezultate s še manj pozornosti in vloženega časa tudi na samem začetku uporabe. Kosilnica premaguje klance, ne ustavijo je niti manjše krtine ali luknje, pot išče s pomočjo GPS, lažje najde pot do polnilne postaje in ob koncu dneva je trava pokošena brez vsakih napak. Robotske kosilnice zanesljivo nadaljujejo pot na naše travnike, kjer v nekaterih pogledih – v mislih imamo predvsem varnost in delo na klancu – že bistveno presegajo sposobnosti vrtnih kosilnic.

Jošt Bukovec