Robotske kosilnice lahko vidimo povsod – v parkih in na igriščih, pa tudi na bolj ali manj izravnanih travnikih. Pri montaži ene najsodobnejših Husqvarninih robotskih kosilnic, modela Automower 320, smo se v Gornji Radgoni pridružili Cirilu Gederju iz podjetja Geder, d. o. o., ki je v tek spravil že kar spoštljivo število tovrstnih kosilnic.

Letos je že pred začetkom sezone namestil več robotskih kosilnic, kar se nam je zdelo nekoliko presenetljivo. »Zanimanje za kosilnice Automower raste, saj vse več ljudi ve, da se z njimi lahko kosi povsod. Ravna površina za robotsko kosilnico ni nujen pogoj, saj modeli srednjih velikosti premagujejo tudi izrazite neravnine ali luknje, ki pa jih lahko tudi izravnamo,« nam je pojasnil in dodal, da tudi nakloni za robotske kosilnice niso več ovira. Ravno preizkušeni model Automower 320 je ena izmed dveh Husqvarninih robotskih kosilnic, ki je zmožna premagovati naklone tudi do 45 stopinj. O zmogljivosti košnje morda največ pove podatek, da mariborski stadion Ljudski vrt kosita dva največja Husqvarnina modela robotskih kosilnic, preizkušeni model pa je namenjen košnji površine približno 2200 kvadratnih metrov.

Pri večjih kosilnicah zahtevnejša namestitev

Pri večjih robotskih kosilnicah, ki naj bi kosile bolj kompleksne površine, je tudi namestitev nekoliko zahtevnejša. Tu montažo za stranke pogosto opravi pooblaščeni prodajalec, ki skupaj z njimi nastavi tudi programski vmesnik za košnjo. Ta je pri zahtevnejših modelih bolj dodelan kot pri manjših robotskih kosilnicah, kakršna je na primer Gardenina R40Li, ki smo jo preizkušali lani. Takrat smo sami brez težav prevzeli montažo in nastavljanje košnje, pri opazovanju Cirila Gederja pa smo videli, da je vmesnik kosilnice Automower 320 precej obsežen.

Osnova tega dela je seveda nastavljanje časovnih intervalov, v katerih deluje kosilnica. Uporabniki se navadno odločijo za nočno ali dopoldansko košnjo čez teden, čeprav je celo velika robotska kosilnica Automower 320 pri delu tiha in nemoteča. Sledi nastavitev območij, na katerih bo kosilnica kosila, pri čemer se lahko poljubno določa razmerja med različnimi konci košene površine. Tako lahko Automower 320 trato pred hišo kosi vsak dan, tisto za hišo pa bolj poredko. Določimo lahko celo, po kateri strani vodilne žice naj se giblje kosilnica, pametni vremenski časovnik pa zna pogostost košnje prilagodi ti tudi vremenskim razmeram. V času počasnejše rasti, na primer v poletni vročini, se Automower 320 na košnjo odpravi redkeje, s čimer se zmanjšata tako obraba kosilnice kot tudi obremenjenost trate. Husqvarna Automower se za enakomeren videz trave trudi celo tako, da košnjo prilagodi statistično najmanj košenemu območju in se nanj vrača, vse dokler ni celotna površina pokošena enakomerno . To so le glavne izmed programskih funkcij (ob na primer varnostnem vnosu PIN-kode), ki jih lahko shranimo kot poljubne profile na primer za različne letne čase. Dodatno je robotska kosilnica opremljena še s senzorjem dviga in nagiba, ki preprečuje poškodbe, ki bi lahko nastale, ko robotsko kosilnico dvignemo s tal ali se prevrne, saj se noži samodejno izklopijo.

Pomoč pri polaganju žice

V Gornji Radgoni smo se lotili precej zahtevne montaže na obsežni travnati površini, ki so jo na tri dele delili dve hiši, sadovnjak, gredice z rožami in tlakovane poti. Ciril je priznal, da bi si pred nekaj leti ob takšni površini vzel kar nekaj časa za razmislek. »Več kosilnic kot namestiš, boljši imaš občutek, kako naj bo videti zanka robotske kosilnice. Ta je položena približno šest centimetrov globoko in zamejuje območje za košnjo, s premišljenim polaganjem pa lahko iz območja izločimo tudi večino ovir, kot so gredice, obrobna drevesa, igrala in podobno. Kosilnica ima sicer senzor za ovire, zaradi česar tako kompleksno polaganje žice ni nujno, a pri strojnem polaganju je delo hitro in to možnost seveda izrabim,« smo izvedeli med njegovim delom s posebno napravo, ki žico položi na želeno globino. Žica se polaga v nekaj milimetrov široko zarezo in je po dnevu ali dveh že neopazna. Če jo polagamo sami, je najbolje, da z lopato v zemljo naredimo zarezo, v katero skrijemo žico. Žica Husqvarninih robotskih kosilnic je lahko položena do dvajset centimetrov globoko, zemlja, ploščice ali beton nad njo pa ne motijo signala. Samostojna montaža robotske kosilnice sicer zahteva kar nekaj časa, pojavijo pa se lahko tudi manjše začetne težave. Med lanskim testiranjem so nam jih povzročale neravnine, na primer pod grmom ali pri krtinah. V prvih dneh košnje z robotsko kosilnico je treba zato s kakšno lopato zemlje ali grabljami problematične točke odpraviti, krtine pa bodo sčasoma izginile same, saj krte brnenje robotske kosilnice očitno preveč moti.

Vmesnik je morda res obsežen, a so nastavitve razporejene logično in pregledno. Kosilnico se za osnovno košnjo nastavi kaj hitro, le od nas pa je odvisno, koliko se bomo poglobili v način košnje in dodatne nastavitve. To pri kosilnici Husqvarna Automower 320 vsekakor priporočamo, saj robotske kosilnice tega razreda niso namenjene zgolj velikim površinam, temveč tudi bolj zahtevnim vrtovom z veliko ovirami in različnimi prehodi. Husqvarna Automower jih zaznava samodejno, tako da ji gibanje skozi ožine ne povzroča težav, še vedno pa košnja poteka vedno po nekoliko drugačni poti, zaradi česar na travi in zemlji ne pušča sledi.

Brez zahtevnega vzdrževanja in visokih stroškov

Priprava terena in nastavljanje robotske kosilnice zahtevata nekaj časa, a naj vas to ne prestraši. Čas, ki ga vložimo na začetku se nam hitro povrne, saj pozneje vso skrb za travo prevzame robotska kosilnica. Potrebno je le še občasno grobo čiščenje podvozja in menjava rezil, sicer pa je naprava povsem samostojna. Le ob koncu sezone jo je priporočljivo bolj temeljito očistiti in opraviti redni letni servis. Nekateri prodajalci strankam sami ponudijo servis in zimsko hranjenje, tako da se lahko ognete tudi tem opravilom, prodajalec pa poskrbi za vse težave. Pri robotskih kosilnicah je diagnostika težav relativno nezahtevna, saj se jih priključi na računalnik, nato pa celoten postopek vodi programska oprema. »Letni servis je namenjen predvsem pregledu delovanja vseh ključnih točk kosilnice in čiščenju. Po dveh ali treh sezonah navadno menjamo baterije, kar tudi pri večjih napravah ni prevelik strošek,« Ciril nekoliko osvetli stroške vzdrževanja.

Kljub splošnemu prepričanju, da so robotske kosilnice drage, je realnost drugačna. Večina kritik leti na ceno naprave, a pri tem pozabljamo da so letni stroški tudi pri profesionalnih robotskih kosilnicah nizki. Husqvarnin Automower srednje velikosti letno porabi za do 15 evrov električne energije, če v sezoni zamenjamo tri komplete rezil (menjava je preprosta, saj so pritrjena z enim vijakom) pa to pomeni približno 10 evrov. Dražja je le menjava baterije na dve ali tri leta. Akumulatorji manjših robotskih kosilnic stanejo od 60 evrov naprej, za orjaka, ki smo ga preizkusili, približno 120 evrov. Osnovna robotska kosilnica torej v sezoni ne ustvari več kot 50 evrov skupnih stroškov, kar je vsaj primerljivo, če ni celo manj kot vsota stroškov za gorivo, olje in servisiranje bencinskih vrtnih kosilnic. Koliko časa bo prihranil, ko se mu ne bo treba sprehajati za hrupno vrtno kosilnico, pa ve vsak sam.