Merlot, Cigoj

Sorta: 100 % merlot

Letnik: 2009

Sladkorna stopnja: suho

Regija: Primorska

Okoliš: Vipavska dolina

Kraj: Črniče

Cena: 10 evrov

www.arkade-cigoj.com

Vinar Jordan Cigoj je merlot potrgal v zatravljenem vinogradu, kjer ne dodaja nobenih gnojil, sredi oktobra z 38 let starih trt. Mošt je zavrel v posodi iz nerjavnega jekla (inoks) in je bil v stiku z jagodnimi kožicami (maceracija) približno mesec dni. Po končanem vrenju je bilo vino pretočeno v 225-litrske rabljene hrastove sode (barik), kjer je zorelo 24 mesecev. Zatem je vino še 12 mesecev odležalo v velikem lesenem sodu. Stekleničeno je bilo brez filtracije. Cigojev merlot je rubinaste barve z rahlimi opečnatimi odtenki. Na nosu so zaznavne predvsem maline in robide, v ustih pa prevladuje bogat okus po različnih gozdnih sadežih, ki se zaključi z dolgim pookusom po suhih slivah. Pri spajanju s hrano vinar priporoča polnjeno svinsko ribico, zavito v list trte, in prašičja lička na polenti, prileže pa se k vsem jedem iz divjačine in rdečega mesa. Stopnja alkohola: 14,5 % vol.

Stara brajda (bela), Ščurek

Sorta: 60 % rebula, 20 % pikolit, 20 % pika, glera, tržarka in malvazija

Letnik: 2011

Sladkorna stopnja: suho

Regija: Primorska

Okoliš: Goriška brda

Kraj: Plešivo

Cena: 18,90 evra

www.evino.si

Vinar Stojan Ščurek iz Plešivega pri Medani je grozdje potrgal sredi septembra in v začetku oktobra s povprečno 25 let starih trt. Mošt je zavrel s pomočjo naravnih kvasovk in bil v stiku z jagodnimi kožicami 24 ur pri kontrolirani temperaturi (hladna maceracija). Vino je 12 mesecev zorelo v novih in rabljenih 300- in 500-litrskih hrastovih sodih. Pred stekleničenjem vino ni bilo filtrirano, preden je šlo iz kleti, pa je v steklenicah počivalo še vsaj šest mesecev. Stara brajda je slamnato rumene barve z zlato rumenimi odtenki. Na nosu so zaznavne nežne vonjave po zrelem sadju, lesu in suhem cvetju. Vino je polnega okusa s prijetno svežino in dolgim pookusom. Pri spajanju s hrano vinar priporoča začinjene ribje jedi, belo meso in mladi sir, dobro pa dene tudi ob vseh vrstah jedi iz teletine. Stopnja alkohola: 13,5 % vol.

Chardonnay, Marof

Sorta: 100 % chardonnay

Letnik: 2012

Sladkorna stopnja: suho

Regija: Podravje

Okoliš: Prekmurje

Kraj: Mačkovci

Cena: 7,70 evra

www.marof.eu

V vinski kleti Marof, ki domuje na Goričkem, so chardonnay za osnovno linijo potrgali sredi oktobra s 30 let starih trt. Mošt je bil v stiku z jagodnimi kožicami 24 ur, zavrel pa je z naravnimi kvasovkami v velikem hrastovem sodu, kjer je tudi vino zorelo 10 mesecev. Pred stekleničenjem je bilo vino filtrirano, preden je zapustilo trg, pa je v steklenicah počivalo še najmanj pol leta. Marofov chardonnay iz vstopne linije na nosu sprva spominja na vžigalice in kremen, kar je posledica izredno mineralnih tal vulkanskega izvora. Ko vino prezračimo, zaznamo bogato sadnost – predvsem pomarančne cvetove, citruse in sladke marelice –, ki se nadaljuje tudi v ustih. Pri spajanju s hrano glavni enolog Uroš Valcl priporoča suhe mesnine, svinjsko meso in telečja jetra, dobro pa se vino obnese tudi z ribami na žaru. Stopnja alkohola: 14 % vol.

Akord, Šturm

Sorta: 60 % traminec, 30 % rumeni muškat, 10 % kraljevina

Letnik: 2009

Sladkorna stopnja: suho

Regija: Posavje

Okoliš: Bela krajina

Kraj: Metlika

Cena: 24 evrov

www.evino.si

Vinar Otmar Šturm iz Metlike je grozdje za zvrst akord potrgal približno mesec dni po redni trgatvi, na trtah pa ga je bilo manj kot kilogram. Mošt vseh treh sort je bil v stiku z jagodnimi kožicami (maceracija) pet tednov, zavrel pa je s pomočjo posebej selekcioniranih belokranjskih kvasovk pri kontrolirani temperaturi z namenom, da bi vino zadržalo tudi nekaj primarnih sortnih vonjav. Po 36 mesecih zorenja v 225- in 375-litrskih hrastovih sodih je bilo vino brez filtracije ustekleničeno. Šturmov akord je intenzivne zlato rumene barve. Vonj na začetku spominja na preslico in gozdno podrast, čez čas pa se odpre in iz njega zaveje prijetna sadnost z zrelo melono v ospredju. V ustih ne deluje čisto suho, zaznavni so tanini, kot posledica maceracije. Pookus je dolg in zelo mineralen. Pri spajanju s hrano vinar priporoča svinjsko ribico v vinski omaki, lepo pa se nosi tudi s sladicami. Stopnja alkohola: 15 % vol.

Capris plemenito belo, Vinakoper

Sorta: 50 % malvazija, 35 % chardonnay, 10 % sivi pinot, 5 % rumeni muškat

Letnik: 2012

Sladkorna stopnja: suho

Regija: Primorska

Okoliš: slovenska Istra

Kraj: Koper

Cena: 8 evrov

www.vinakoper.si

V vinski kleti Vinakoper so grozdje za zvrst plemenito belo potrgali konec septembra s povprečno 15 let starih trt. Mošt je fermentiral pri kontrolirani temperaturi – delno v posodi iz nerjavnega jekla (inoks) in delno v velikih hrastovih sodih. Vino je 10 mesecev zorelo v velikih hrastovih sodih in manjših 225-litrskih sodih (barik). Zvrst plemenito belo, ki je sestavljena iz štirih belih sort, je slamnato rumene barve z nežnimi zelenimi odtenki. Cvetica je zapeljiva, izražena z elegantnimi aromatičnimi vtisi, ki so cvetličnih in sadnih izvorov ter spominjajo tako na muškat kakor tudi na jasmin in južno sadje. Okus vina je saden in rahlo zaokrožen z začimbami, ki delujejo bogato in trajajoče. Pri spajanju s hrano v vinski kleti Vinakoper priporočajo morske sadeže in rake. Lepo pa se zvrst poda tudi k perutnini in jedem, pripravljenim s polnimi omakami. Stopnja alkohola: 13 % vol.