Kortinca, Korenika & Moškon

Sorta: 100 % refošk

Letnik: 2007

Sladkorna stopnja: suho

Regija: Primorska

Okoliš: slovenska Istra

Kraj: Korte

Cena: 13 evrov

www.evino.si

Vinar Matej Korenika je refošk potrgal konec septembra in v začetku oktobra s 16 let starih trt. Mošt je zavrel z naravnimi kvasovkami, vrenje pa je potekalo v stiku z jagodnimi kožicami (maceracija) 23 dni v posodi z nerjavnega jekla (inoks). Vino je zorelo 28 mesecev v 225 – litrskih hrastovih sodih (barik), stekleničeno je bilo filtracije in drugih enoloških posegov. Refošk kortinca je globoke škrlatno rdeče barve. Na vonju je tipičen refošk z dodatkom dima in tobaka v kombinaciji z vonjavami brusnic in borovnic. Ima lepo svežino in sadnost. Tanini so že osladili, vino je zelo harmonično in nadvse primerno za dolgo staranje. Pri spajanju s hrano vinar priporoča predvsem divjačino in fiorentinca, prileže pa se tudi k jagenjčku, račjim prsim in vsakršnemu rdečemu mesu. Stopnja alkohola: 14,5 % vol.

Sivi pinot, Joannes Protner

Sorta: 100 % sivi pinot

Letnik: 2010

Sladkorna stopnja: suho

Regija: Podravje

Okoliš: Štajerska Slovenija

Kraj: Vodole

Cena: 10 evrov

www.evino.si

Vinar Boštjan Protner je sivi pinot potrgal v začetku oktobra z 20 let starih trt. Del mošta (80 odstotkov) je zavrel s pomočjo naravnih kvasovk v velikih rabljenih hrastovih sodih, preostanek pa v rabljenih 225 – litrskih hrastovih sodih (barik), kjer je bil mošt pri kontrolirani temperaturi tudi pet dni v stiku z jagodnimi kožicami (maceracija). Po 10 – mesečnem zorenju v lesu je bilo vino združeno, pred stekleničenjem pa še filtrirano. Protnerjev sivi pinot je zlato bakrene barve. Na nosu prevladuje maslen vonj po meloni in jabolku, v ozadju so zaznavni tudi mandlji in zreli lešniki. Okus je poln, mineralen in pikanten s prijetno noto lesa. Pri spajanju s hrano vinar priporoča dimljeno postrv, lososa, belo meso in testenine, prileže pa se tudi k zelenjavnim rižotam ali kot aperitiv. Stopnja alkohola: 13 % vol.