Zemljišče Tobačne mesta, največje nasedle naložbe propadle Skupine Imos, bo v kratkem naprodaj. Tako so odločili ločitveni upniki Imosove projektne družbe Imos-G, ki je nameravala na skoraj 55.000 kvadratnih metrov velikem zemljišču ob Tivolski cesti v Ljubljani zgraditi stanovanjsko-poslovni objekt.

Ker so bila dela na gradbišču pred leti prekinjena, ni bila zaključena niti prva faza gradnje. Projekt je predvideval gradnjo podzemne garažne hiše, nad njo pa več stanovanjsko-poslovnih objektov. Odločitev o tem, ali bo zemljišče prodajal kot celoto ali po delih, bo stečajni upravitelj Grega Erman sprejel čez dva meseca, ko se izteče rok za javno zbiranje ponudb. Z njim namreč stečajni upravitelj na trgu preverja interes za nakup ene največjih nepremičnin v državi. Po podatkih geodetske uprave je zemljišče vredno 22,5 milijona evrov, medtem ko tržna in likvidacijska vrednost še nista ocenjeni.

Koliko dolgov je za seboj pustil Imos-G, ki je v Tobačno mesto načrtoval vlaganja v višini 300 milijonov evrov, še ni natančno znano, saj Erman še ni izdelal otvoritvenega poročila. Iz zadnjih javno objavljenih podatkov je razvidno, da je družba konec leta 2013 bankam dolgovala 36 milijonov evrov, skoraj 10 milijonov evrov pa so znašale obveznosti do dobaviteljev. Nekateri od njih imajo na zemljišču vknjižene hipoteke, vendar možnosti, da bi prejeli poplačane terjatve, skorajda ni. Pred njimi so namreč hipoteke na zemljišču vpisale banke.

Med večjimi upniki Imosa-G je kamniška družba SGP Graditelj, s katero je Imos pred leti načrtoval gradnjo Tobačne mesta. Od SGP Graditelja je sicer Imos Holding, krovna družba Skupine Imos, pred let odkupil 40-odstotni lastniški delež Imosa-G. Ta posel je občutno izboljšal poslovanje SGP Graditelja, ki ga vodi največji lastnik te družbe Janez Zorman, v preteklosti predsednik nadzornega sveta Imosa Holdinga in s 14 odstotki drugi največji lastnik družbe Imos Holding. Nakup družbeniškega deleža Imosa-G in več podobnih nakupov lastniških deležev podjetij so pred leti preiskovali posebni revizorji. Ugotovili so, da odgovorni niso vselej ravnali v dobro Imosa Holdinga. Kljub temu delničarji družbe na skupščini pred dvema letoma niso potrdili predloga za vložitev odškodninske tožbe proti nekdanji upravi in nadzornemu svetu.

Med družbami iz Skupine Imos je novembra lani najprej v stečaju zaključil Imos. V tem stečaju so upniki prijavili skupaj 143 milijonov evrov terjatev, od katerih pa jih je upraviteljica Branka Remškar priznala 43 milijonov. Januarja je sledil še stečaj Imosa Holdinga, lastnika Imosa. Koliko dolgov je za seboj pustila ta družba, še ni znano. V marcu pa sta konec dočakali še družbi Imos Link in Imos-Lit. Slednja je pred leti gradila stavbo za ministrstvo za notranje zadeve na Litostrojski cesti v Ljubljani, leta 2011 pa jo je prodala državni družbi DSU.