Gasilski dom je srce kraja

PGD Hajdoše je eno izmed petih društev v občini Hajdina, vključeno pa je v Območno gasilsko zvezo Ptuj. Društvo II. kategorije šteje 130 članov in deluje v lepo urejenem in obnovljenem gasilskem domu, ki je srce kraja. Prvi prapor je društvo razvilo leta 1967, pionirski prapor leta 1979. Ob praznovanju petdesetletnice delovanja leta 2004 so v Hajdošah razvili nov prapor s slovenskimi simboli. 1960 so v PGD Hajdoše kupili prvo gasilsko vozilo. Vojaški tovornjak znamke Dodge so s prostovoljnim delom preuredili za potrebe društva, 55 let pa že imajo tudi avtocisterno Tam 130 T11 in orodni vozili GV-1 Mercedes Sprinter ter GVM-1 Peugeot Boxer.

Pojoči gasilci

Gasilsko društvo v Hajdošah je bilo od nekdaj bogato po kulturni dejavnosti in že štiri desetletja pod njegovim okriljem uspešno deluje tudi moški pevski zbor, ki ga vodi zborovodja Jože Dernikovič. V vseh teh letih so se trudili za ohranjanje kulturne dediščine, ki so jo cenili že ustanovitelji zbora Janez Vidovič, Franc Glodež, Stanko Glažar st. in prvi zborovodja Valentin Žumer. Udeležili so se številnih koncertov, prireditev in revij, izkazali pa so se tudi kot odlični organizatorji srečanj gasilskih pevskih zborov in letnih koncertov. Zbor in posamezniki so v svoji bogati zgodovini prejeli številna priznanja kulturnih ustanov in organizacij, kar dokazuje aktivnost in uspešnost njihovega delovanja. Kljub številnim aktivnostim pa v PGD Hajdoše ne pozabljajo na svoje osnovno poslanstvo, ki je vezano na naloge zaščite in reševanja, izobraževanje in usposabljanje članstva.

Tekmovalni uspehi iz vse Evrope

Gasilska tekmovanja so za PGD Hajdoše stalnica. Že v prvih letih po ustanovitvi društva so nastale prve tekmovalne desetine in začele nizati prve uspehe. Leto 1980 je bilo s tega vidika prelomno, saj so mladinci pod mentorstvom Stanka Glažarja st. postali državni prvaki v takratni Jugoslaviji in se uvrstili na gasilsko olimpijado, ki je bila leta 1981 v nemškem Böblingenu. Dosegli so odlično 4. mesto. Leta 1989 so mladinke nastopile na gasilski olimpijadi v Varšavi in v kategoriji članic A osvojile 2. mesto. Leta 1993 je društvo prvič organiziralo tekmovanje za pokal Hajdoš, ki je preraslo v mednarodno tekmovanje in je še danes eno izmed pomembnih tekmovanj v ligi GZS.

Leto 1996 je bilo uspešno za članice A, ki so postale državne prvakinje in si s tem priborile vstopnico za tekmovanje na gasilski olimpijadi v Herningu na Danskem. Leto pozneje so prvič postale olimpijske prvakinje, ta uspeh pa dopolnile še na gasilskih olimpijadah na Finskem in v Varaždinu, kjer so ponovile uspeh. Člani B so v Varaždinu dosegli odlično 2. mesto in leta 2009 v Ostravi 4. mesto.

Zgodovinski uspeh v Franciji

Zgodovinski uspeh pa sta društvo in slovensko gasilstvo nasploh dosegla leta 2013 na gasilski olimpijadi v Mulhousu v Franciji, ko so vse tri ekipe PGD Hajdoše – članice A in B ter člani B, osvojile zlato olimpijsko medaljo. Poleg vseh omenjenih ekip v društvu delujeta tudi ekipa starejših gasilcev, ki je leta 2014 postala državni prvak, ter ekipa članov A, ki si šele utira pot proti vrhu. To le potrjuje tekmovalni sloves gasilcev iz PGD Hajdoše, v katerega gasilskem domu se bera pokalov iz leta v leto povečuje. Doslej je zbralo že več kot tisoč pokalov.