Na Slovenskem uporabljamo približno petsto zdravilnih rastlin, v svetu pa je znanih več kot 20.000 vrst. Po zeliščih posegamo v več kot 3500 bolezenskih primerih. »Jaz sem prebolel že štirideset pljučnic in vselej sem se pozdravil z zelišči ter zdravo prehrano,« pravi Velimir Turk.

S petoprstnikom ozdravil levkemijo

Njegovo vodilo je, da je treba uživati tisto, kar raste v domačem okolju, saj nam te rastline dajo energije, ki jih potrebujemo. To je bistvo, ki se ga moramo naučiti. Prisluhniti je treba naravi ter telesu. »Na Gorjancih so odlične vibracije in veliko pozitivne energije, kar sem ugotovil nedavno na sprehodu po obronkih tamkajšnjih gozdov. Ulegel sem se na mesto, kjer je ležala srna, in začutil močne vibracije, okrog sebe pa videl številne različne divje zdrave rastline.« Zdaj se vrača pod Gorjance na priljubljeno in turistično dobro obiskano 150 let staro Matjaževo domačijo na Paho pri Otočcu, okrog katere poganjajo divje rastline. Z obiskovalci skupaj raziskuje naravo, nabira divje rastline in iz njih pripravi malico – namaze in solato. »To so rastline, ki jih najdemo več ali manj po vsej naši deželi, okrog svoje hiše in na vrtu. Za prenekatero mislimo, da je samo nadležen plevel.«

Stara ljudstva so veliko vedela o tem in tako tudi Velimirjeva babica, ki ga je s poznavanjem zelišč in znanjem sosed in prijateljic pozdravila hude bolezni. Že kot kratkohlačnik je skupaj z njo začel raziskovati naravo in se učiti, kot mladenič pa ugotovil, da narava omogoča samozdravljenje. »Seveda pa ne smemo delati napak in naenkrat zaužiti te ali one rastline preveč ali jo zamenjati s kakšno drugo vrsto, denimo čemažem? »Čemaž je bil vedno enako zdravilen, če si res nabral pravi čemaž, a zadnje čase je vse okrog čemaža pretirano. Postal je modna muha, tako kot jabolčni kis,« meni Velimir Turk in spomni, kako zelo zdravilen je regrat, ki da ga lahko nabiramo vse leto, tudi pozimi. Regrat razstruplja, koristi ljudem, ki imajo problem s prebavo, čisti kri, zlasti pa ga priporoča nosečnicam. Zraven regrata na Matjaževi domačiji najde petoprstnik, za laike nadležen plevel, za poznavalce hudo zdravilno travo. »Da nam srčno moč in zdravi raka. Teto sem pozdravil z njim. Najprej je imela raka na dojki, potem levkemijo. Po diagnozi levkemija je živela še trideset let.«

Kopriva vsaj enkrat tedensko na krožniku

Le zakaj se toliko žensk odloča za umetno nategovanje kože, si da vbrizgavati kemične substance in podobne neumnosti, se sprašuje Velimir Turk, če pa se samo obrnemo naokrog in najdemo rman. To je divja rastlina, najboljša za žensko lepoto in ženske zadrege z mesečnim perilom. Treba jo je samo nabrati, pravilno pripraviti in se z njo umivati ter jo piti. Mesečno perilo bo spet na 28 dni, koža na obrazu čista, lepa in napeta. Pravilno pripraviti? »V mrzli vodi rman namakamo tri ure in se nato z njim umijemo, kuhamo pa ga v vreli vodi osem minut.

Vsako rastlino moramo uživati pripravljeno na pravilen način in v primernih količinah.« Kot kodrolisasto kislico, ki v prevelikih odmerkih lahko povzroči smrt. Rastlina med drugim vsebuje zelo veliko magnezija, kalija, mangana, železa, vitamina C ... Slednjega sicer ne tako veliko kot orehov list. »Koprive bi morali po mnenju Turka imeti na jedilniku vsaj enkrat tedensko in čaj iz te rastline pogosteje piti. A vselej je treba užiti sveže pripravljene koprive, tako špinačo kot tudi juho in čaj. Namesto sladkorja Turk uporablja cvet deteljice. Da jo tudi v zelenjavno juho in na solate ter uporablja za namaz. »Cvet deteljice vsebuje veliko beljakovin, sicer ne toliko kot soja.« Namazu doda tudi majhne travniške marjetice. »V Nemčiji, kjer velja za boginjo, so jo skoraj že iztrebili, ker je tako zelo zdravilna,« pravi Velimir Turk.