Nobenega dvoma ni, da bo Robert Kristan zadnja prepreka slovenskih tekmecev vsaj na uvodu svetovnega prvenstva skupine A na Češkem, nad katerim se bo prihodnji petek dvignil zastor. Kristan je eden najboljših slovenskih hokejskih vratarjev nasploh. Ima veliko izkušenj in uživa polno zaupanje selektorja Matjaža Kopitarja. Odkar sta pred petimi leti začela sodelovati v članski vrsti, Kopitar ni pustil nobenega dvoma, da bo številko ena zaupal Kristanu. Razmere se dotlej niso spremenile.

Četrtfinale? Počasi, počasi...

Kristan je bil prvi slovenski vratar tudi na zadnjem prvenstvu elitnega razreda v Stockholmu na Švedskem, kjer je reprezentanca izgubila vse tekme in izpadla. Kristan je na evropskem severu branil korektno, vendar ne tako vrhunsko, kot je demonstriral že večkrat. V slovenskem dresu denimo nazadnje na nepozabnih olimpijskih igrah v Sočiju, kjer je po uvrstitvi v četrtfinale ob tresočem glasu komajda zadrževal solze sreče. Bi hokejisti lahko ponovili dosežek tudi v Ostravi? »Počasi, počasi. Slišal sem, da nas pošiljajo že v četrtfinale, vendar mi smo na realnih tleh. Vemo tudi, kako je vse skupaj potekalo v Sočiju. Odločilno tekmo smo igrali z Avstrijo, lahko bi dobili mnogo težjega nasprotnika. Osnovni cilj v Ostravi bo obstanek. Če bomo dosegli kaj več, bomo to šteli kot presenečenje,« je razložil.

Opozoril je tudi na pomembno razliko v časovnem obdobju. Olimpijske igre so potekale februarja, ko so hokejisti praviloma na vrhuncu forme, svetovna prvenstva pa so na sporedu globoko v spomladanskem času, ko klubi običajno že zaprejo vrata: »Ravno zaradi tega odloča več dejavnikov. Morali bomo biti povsem osredotočeni na igrišče. Videl sem, da ima od vseh šestnajstih udeleženk tekmovanja le Slovenija najbolj zahteven razpored tekem. Ne vem, zakaj se to dogaja. Kot kaže, nas še vedno ne spoštujejo dovolj. Očitno ne more nihče nič spremeniti. Morali bomo imeti dovolj moči za vsako tekmo«.

Ker je Kristan pri 32 letih že dolgoletni član slovenske reprezentance, je pravi sogovornik za odgovor na vprašanje, ali je Slovenija na prvenstva skupine A v preteklosti že poslala tako konkurenčno postavo kot tokrat. Ne gre pozabiti, da je igralski kader skorajda identičen kot v Sočiju, saj od nosilcev igre manjka le poškodovani David Rodman. Kristan je brez ovinkarjenja pritrdil našemu namigu o konkurenčnosti hokejske vrste, kar igralcem po njegovem nalaga še več odgovornosti. Kot smo že pisali, je Slovenija na dosedanjih petih pripravljalnih tekmah vselej igrala proti neenakovrednim reprezentancam, v Ostravi pa bo kajpada drugače. Kako se je na tekmah s Hrvaško, Japonsko, Madžarsko in Avstrijo počutil Kristan? »Zagotovo bom imel več dela na Češkem. Tam bodo tekme drugačne, jaz pa sem pripravljen na zahtevne preizkušnje«.

Bolj miren, ker bo tudi v prihodnje branil v Pardubicah

Kakovostna raven skupine A zanj ne bo presenečenje. Navsezadnje je tudi v letošnji klubski sezoni v dresu Pardubic odigral mnogo zahtevnih dvobojev in ohranjal vrhunsko pripravljenost. »Res je, veliko so streljali na moja vrata, a na koncu za vsako moštvo šteje le zmaga. Kaj ti pomaga, če ubraniš šestdeset strelov, a na koncu zabeležiš poraz? V Ostravi bomo morali biti osredotočeni na vsako tekmo posebej, štele pa bodo edino zmage,« pravi Robert Kristan, ki je že podaljšal sodelovanje s češkim prvoligašem, kar mu zagotavlja večjo mirnost: »Zagotovo je lažje. Če ne bi vedel, v katerem klubu bom igral prihodnjo zimo, bi bil bolj pod pritiskom, saj živiš z mislijo, da se moraš izkazati.«

Premiero na prvenstvu bodo slovenski hokejisti odigrali z Belorusijo, ki so jo pred dvema letoma izločili iz boja za olimpijske igre. Kristan pravi, da bodo Belorusi visoko motivirani, ne pričakuje pa, da bi kdor koli podcenjeval Slovenijo. »Že zaradi iger v Sočiju nas ne bodo jemali z levo roko, vendar se mi z drugimi ne smemo obremenjevati. Igrati moramo svoj sistem, svojo igro. Seveda upam tudi na kanček športne sreče. Če bomo na visoki ravni, lahko presenetimo tudi katerega od favoritov, za obstanek v skupini A pa bi verjetno zadoščali dve zmagi,« je sklenil Kristan, ki ima v reprezentanci največjo konkurenco v obetavnem Luki Gračnarju. Skupaj tvorita močan vratarski par, saj je Gračnar na velikem odru že dokazal svojo nadarjenost. Pred dvema letoma je malce nenadoma dobil priložnost v Stockholmu in jo izkoristil, od takrat pa uspešno branil v Salzburgu, s katerim je pred dnevi dvignil pokal za zmago v EBEL.

In še to – selektor Matjaž Kopitar se je včeraj za sodelovanje zahvalil Jaki Ankerstu, ki ne bo potoval na prvenstvo na Češko. S tem je že znanih trinajst napadalcev, s katerimi se bo Slovenija predstavila na turnirju, Kopitar pa bo v teh dneh s seznama črtal še enega branilca in tako objavil končni seznam potnikov za Ostravo.

In še to - selektor Matjaž Kopitar se je včeraj za sodelovanje zahvalil Jaki Ankerstu, ki ne bo potoval na prvenstvo na Češko. S tem je že znanih trinajst napadalcev, s katerimi se bo Slovenija predstavila na turnirju, Kopitar pa bo v teh dneh s seznama črtal še enega branilca in tako objavil končni seznam potnikov za Ostravo.