Hokejska zveza Slovenije (HZS) je medijske hiše povabila na prvo in morda zadnjo novinarsko konferenco pred odhodom članske reprezentance na svetovno prvenstvo skupine A na Češkem, a je na koncu sploh ni izvedla. Gre za opazen spodrsljaj hokejske zveze v odnosu z mediji.

Novinarji čakali na vrtu pivnice

V pričakovanju najnovejših novic in opravljanja intervjujev s selektorjem Matjažem Kopitarjem in najboljšimi državnimi hokejisti so se odzvali prav vsi redni poročevalci hokejskega dogajanja pri nas in povrhu še nekateri drugi zainteresirani novinarji iz različnih športnih panog. Prišli so tudi predstavniki novinarskega ceha z mariborskega in gorenjskega konca, a so vse prisotne tri četrt ure pustili čakati na pragu ljubljanske pivnice, ki so jo izbrali kot lokacijo druženja z izbrano vrsto. Sprva so dejali, da hokejska reprezentanca zaradi kosila še ni pripravljena za medijske aktivnosti, nato pa kljub dolgi vrsti povabljencev brez uradnega pojasnila ali kasnejšega opravičila odpovedali novinarsko konferenco.

Ob tem ne gre spregledati, da HZS novinarjem prek elektronske pošte ne pošilja skorajda nikakršnih obvestil o aktualnem vsakodnevnem dogajanju v reprezentanci, kar je praksa vsake spodobne športne organizacije, v preteklosti pa so se je redno posluževali tudi v hokeju. Nemara ne bi bilo slabo, da bi v hokejski zvezi preučili vsaj nekaj osnovnih smernic o komunikaciji z mediji, saj ni nepomembno, kakšno podobo si zveza pred tako pomembnim dogodkom, kot je svetovno prvenstvo elitnega razreda, ustvarja v javnosti.

Pričakovanih intervjujev s hokejisti je bilo tako včeraj zelo malo. Novinarji smo igralce lovili kar ob eni osrednjih mestnih prometnih vpadnic in na vrtu pivnice, kjer so v času kosila že sedeli povsem običajni gostje. Selektor Kopitar je nejevoljen hitro odkorakal v avtobus, saj je bilo rečeno, da je vse povedal že po nedeljski tekmi z Avstrijo. Reprezentanca je bila v očitni stiski s časom, saj eni od novinark kljub poslovnim povezavam znotraj zveze ni uspelo dokončati niti pogovora z branilcem Mitjo Robarjem. Prizor je bil skrajno nenaveden in neprimeren, kar je verjetno celo premil opis včerajšnjega dogajanja.

Dejstvo je, da bi si reprezentanca že zaradi statusa udeleženke najvišjega kakovostnega razreda v hokeju zaslužila profesionalnejši odnos vrha zveze. Takšne prakse namreč niso deležna niti manj ugledna moštva, a je Slovenija očitno izjema. Kot smo izvedeli včeraj, so v HZS poskrbeli vsaj za letalski prevoz igralcev na pripravljalno tekmo v Berlin, potem ko je bilo v razpravah med poročevalci sprva rečeno, da bodo na 1000 kilometrov dolgo pot odšli celo z avtobusom.

Zvezdnik selekcioniral čas za medije

V večernih urah je novinarje sklical tudi prvi zvezdnik reprezentance Anže Kopitar, ki je v NHL z branilci naslova prvaka ostal pred vrati končnice. Kopitar bo po letu 2008 prvič oblekel reprezentančni dres na svetovnem prvenstvu skupine A. Ker v hokejskem svetu velja za enega največjih mojstrov te igre, se od njegovega nastopa pričakuje veliko. Reprezentanca Slovenije bo z Anžetom Kopitarjem pridobila največ od vseh udeleženk turnirja na Češkem.

Za njegov prvi nastop pred domačo javnostjo po sobotnem prihodu v domovino je razumljivo vladalo povečano zanimanje, Kopitar pa je tokrat natančno selekcioniral svoj čas, ki ga bo porabil za medijske aktivnosti s slovenskimi novinarji. Po včerajšnji novinarski konferenci, kjer individualni pogovori niso bili dovoljeni, bo odslej molčal več kot teden dni, natančneje do prihoda na prizorišče svetovnega prvenstva. Takšne so želje Anžeta Kopitarja, je sporočila njegova služba za odnose z javnostmi, kar sproža nekaj pomislekov o smiselnosti medijskega molka. Alpska smučarka Tina Maze si denimo večkrat privošči »silenzio stampa«, kar vnaša napetost na relaciji med športnico in predstavniki medijev.

Kopitar je v polurnem nastopu govoril o pričakovanjih pred odhodom v Ostravo in končani klubski sezoni. Uvodoma je dejal, da se še vedno prilagaja na časovno razliko in da je nekaj zadnjih dni preživel v krogu družine. Na led je stopil prvič po desetih dneh, zato bo potreboval dan ali dva, da se bo spet privadil na trenažni proces. Z nastopi v Los Angelesu v tej zimi ni bil najbolj zadovoljen. Zanj je bila to povprečna sezona, kot se je izrazil. »Navdaja me prazen občutek. Ko si enkrat v končnici NHL, se začne nova bitka. Takrat najdeš nove moči, nov zagon. To pot nam ni uspelo,« je govoril Anže Kopitar.

Izpostavil je, da Los Angeles ni problematiziral njegovega nastopa za Slovenijo. Igrati finale na Češkem bi bilo zanj zabavno, vendar Kopitar ostaja realen in poudarja, da je osnovni cilj obstati med elito. Dejal je tudi, da bi raje igral v končnici NHL, vendar da je tudi v reprezentančni slačilnici lepo. Anže Kopitar pričakuje, da bo igral v napadu z Janom Muršakom, obenem pa upa, da bodo z njegovim prihodom tudi soigralci dobili nekaj več zagona pred češkim izzivom.