Pred tremi leti ob tem času je začel ugašati trofejni Hokejski klub Acroni Jesenice. Igralci so bili ujetniki klubske agonije. Ker niso prejemali plač, so opustili resne treninge in začeli pospešeno iskati nove priložnosti drugje. Jeseniški kolektiv, ki je v svoji vitrini ponosno razkazoval 32 lovorik za osvojitev državnega prvaka, je bil obsojen na zaprtje. V Podmežakli se je začela največja hokejska kriza, odkar so se v Zgornjesavski dolini pred več kot šestimi desetletji začeli ukvarjati s panogo, ki je marsikateremu Jeseničanu spremenila način življenja.

Drugačna le pot do rešitve

Ob tretji obletnici jeseniškega potopa je na točki preloma HDD Telemach Olimpija. Težave so podobne, dolg pa še za nekaj sto tisoč evrov višji. Ljubljančani so v finalu državnega prvenstva delovali kot razpuščena vojska. Brez motiva so bili le bleda senca profesionalnega moštva, ki je v tej zimi odigralo 54 zahtevnih preizkušenj v EBEL. Olimpija 2015 je prešla v podobno obdobje, ki so ga na Jesenicah v velikih mukah doživljali leta 2012, le da je pot do ureditve razmer v Tivoliju začrtana drugače. Medtem ko predsednik padlega jeseniškega kluba Slavko Kanalec nikdar ni kazal pretiranih ambicij po oživitvi hokeja, je šef Olimpije Marko Popovič ugriznil v kislo jabolko. Stavil je na vse ali nič, predlagal začetek poenostavljene prisilne poravnave in napovedal temeljito prečiščenje vrha kluba na čelu z direktorjem Matjažem Sekljem, z naskokom najbolj odgovornim za hudo bedo v tivolski blagajni.

Marko Popovič bo v nekaj dneh sklical skupščino kluba, na kateri bodo odločali, v katero smer bo šla Olimpija. Poročali smo že, da se za položaj poslovne direktorice najbolj ogreva znana gospodarstvenica z veliko izkušnjami na področju financ Melita Kolbezen. Prisilna poravnava za Olimpijo zagotovo predstavlja določen del tveganja, saj bi se ob neuspelem poskusu začel stečajni postopek, kar bi pomenilo dokončno obglavljanje profesionalnega klubskega hokeja pri nas. Marko Popovič bo na prihajajočem občnem zboru kluba ponudil odstop z mesta predsednika, saj se počuti soodgovornega za poslovne in rezultatske spodrsljaje v tej zimi, a skupščina njegovega odstopa v luči napovedanih sprememb najverjetneje ne bo sprejela. Mimogrede, upravni odbor kluba je sinoči sprejel sklep o začetku delovanja posebne strokovne komisije, ki bo pod vodstvom Popoviča zadolžena za operativne zadeve, o čemer smo že pisali.

Dahlem je želja, pogovori sledijo

Popovič zagotavlja, da sodelovanje Olimpije v EBEL za prihodnjo sezono ni pod vprašajem. »Seveda vodstvo lige ni bilo navdušeno nad vsemi finančnimi podrobnostmi našega kluba, smo pa vseeno dobili zagotovilo, da naš status v ligi ostaja enak. Kot eden prvih tujih klubov v avstrijskem prvenstvu smo doslej imeli nekaj zaščite, a smo jo v zadnjih letih precej zapravili,« pravi Popovič, ki mora bančno garancijo za nastopanje v sezoni 2015/16 poravnati do konca junija. »Tukaj ne vidim težav,« je dejal in zagotovil, da so hokejisti do zaključka državnega prvenstva dobili dogovorjeni del izplačila. O porazu v finalni seriji je povedal, da ni navdušen nad razpletom, da pa se je zalomilo zaradi znanih neljubih dogodkov v klubu.

»Zimske tekme na prostem na Trgu republike so bile ponesrečene, kar je pripeljalo do finančnih težav. Igralci niso redno trenirali, na finale z Jesenicami so čakali mesec dni, veliko vprašanj jim je rojilo po glavi, zato niso bili povsem osredotočeni na dogajanje na ledu. Ko smo zadeve nekoliko uredili, je bilo že prepozno, da bi proti razpoloženim Jesenicam obrnili serijo,« je bil realen Popovič, ki si v Tivoliju želi zadržati trenerja Fabiana Dahlema. Nemec je bil v finalu proti Jesenicam brez moči na ljubljanski klopi, saj je Olimpija kolektivno odpovedala. »Razočaranje je seveda prisotno. Vsi se zavedamo napak, zato moramo zdaj poskrbeti, da jih v prihodnje ne bomo ponavljali. S trenerjem smo si vzeli nekaj časa za premislek, zagotovo pa se bomo še usklajevali o nadaljevanju sodelovanja,« je še pristavil Popovič.

Na Jesenicah čas za skrben načrt

Realnost jeseniških hokejistov po bučnem slavju z evforičnimi navijači v Podmežakli je bila opazna že naslednje jutro, ko so morali znova v službe. Naivno je pričakovati, da bi že presenetljivo, a zasluženo osvojeni naslov državnega prvaka vrnil šampionski duh na Jesenice. Ne gre pozabiti, da novonastali klub predsednika Anžeta Pogačarja še ni upihnil svečke niti za prvi rojstni dan. Sedanje vodstvo je razmeroma ozko in brez velikih vlagateljev, ki bi zagotovili hitrejšo pot navzgor. Pogačar je v dolgi zimi, ki sta jo zaznamovala neuspeh v drugi avstrijski ligi INL ter zmagoslavni zaključek na domači sceni, dobil nekaj novih znanj in izkušenj na področju vodenja športnega kolektiva, zdaj pa je čas, da Jesenice pripravijo skrben dolgoročni načrt, kako novega državnega prvaka popeljati na pot, kjer je gorenjski hokej nekoč že bil.