Po letu 2011 se je na Jesenice v velikem slogu vrnila krona za državnega hokejskega prvaka. Gorenjski hokejisti so v finalni seriji presenetljivo zasenčili favorizirano Olimpijo, ki je v zaključku sezone popolnoma odpovedala. Na tekmi številka štiri so železarji slavili z 2:1, kar je navdušilo več kot 3000 glasnih navijačev v vroči Podmežakli. Na Jesenicah so prišili že 33. zvezdico za naslov prvaka – v Jugoslaviji so bili najboljši 23-krat, v samostojni Sloveniji pa so zmagali 10-krat. Olimpija ostaja pri 27 lovorikah.

To je moral biti jeseniški večer

Jesenice so se v finalu predstavile z enostavno in predvsem srčno igro, proti kateri ljubljanski hokejisti niso imeli rešitve. Železarji so bili sinoči boljši od prve minute, ko so se zapodili proti gostujočim vratom. Olimpiji so zaprli sredino igrišča, da njeni igralci niso našli idej za kreacijo v napadu. Prikazali so več želje, glasni navijači pa so jim vlili dodatno samozavest. Olimpija je bila na drugi strani igrišča zbita pred svoj gol, njena igra ni imela ne repa ne glave, pred polomom pa jo je reševal vratar Wiikman. Finec je na začetku druge tretjine vendarle klonil, ko ga je premagal neovirani Manfreda. Ljubljančani so imeli veliko srečo, da njihova mreža ni bila polna do vrha, saj je Sefič dvakrat stresel še okvir vrat.

Gorenjci so imeli sinoči jeklene pesti, saj so zlahka dobivali tudi dvoboje ob ogradi, kjer so Ljubljančani padali kot hruške z drevesa. Jeseniško vodstvo z 1:0 je bilo glede na razmerje sil na igrišču nizko, v taboru Olimpije pa še kar ni bilo razpoloženega moža. A vendarle se jim je ob dveh nespametnih izključitvah v domačih vrstah ponudila priložnost, ki so jo izkoristili za izenačenje, kar jim je pred zadnjim odmorom prineslo nekaj upanja. A tudi upanje je hitro izginilo, saj je to enostavno moral biti jeseniški večer. Gol za zmago je dobrih deset minut pred koncem dosegel kapetan Brus, Olimpija pa ni imela več moči, da bi izsilila podaljšek. Jesenicam gre velika pohvala za vztrajnost, s katero so osvojili naslov prvaka in nakazali pot v boljše čase, medtem ko si Ljubljančani predvsem za odnos na igrišču zaslužijo veliko črno piko.

Jeseniško slavje na ledu in tribunah je bilo nepopisno. Navijači so prižgali bakle, hokejisti so si odprli šampanjec. Predsednik kluba Anže Pogačar je žarel od sreče in skupaj z množico slavil še pozno v noč, saj so pred dvorano priredili koncert ob zaključku sezone. Zmagovalec finala je postal tudi Nik Zupančič, ki je bil v tej zimi že tretji trener na klopi Jesenic, moštvo pa je odlično pripravil za finale. Obrazi Ljubljančanov so bili kisli, nekateri igralci so od jeze udarjali s palico po pleksi steklu. Vidno razočaran je bil predsednik Marko Popovič, ki načrtuje veliko prenovo kluba. »Nekaj se bo moralo spremeniti. Zdaj je skrajni čas,« je rekel Andrej Hebar. Kapetan Jesenic Miha Brus je vzhičeno dodal: »Zmagal je ekipni duh! To je neverjetno! Za Jesenice je to velika nagrada za trud v vsej sezoni.«

Slovenija s popolnim izkupičkom

Že pred večernim hokejskim praznikom na Jesenicah je bila popoldne dejavna slovenska reprezentanca, ki je dobila še četrto pripravljalno tekmo v nizu v zadnjih devetih dneh. V Podmežakli je vnovič gostovala Japonska, ki bo na bližajoče se prvenstvo drugega razreda na Poljsko odšla s popotnico poraza z 1:4. Za Slovenijo sta igrala tudi Jan Muršak in Robert Sabolič, v izbrani vrsti pa od legionarjev manjkajo le še Anže Kopitar, Andrej Tavželj in Luka Gračnar, ki je v torek s Salzburgom osvojil naslov prvaka v EBEL. Od finalistov slovenskega prvenstva je Aleš Mušič morda celo edini kandidat za nastop na šampionatu.

Selektor Matjaž Kopitar je včeraj veliko menjal peterice, po tekmi pa je povedal, da je z dosedanjim sklopom priprav in izkupičkom štirih zmag na štirih obračunih z razliko v zadetkih 17:5 zadovoljen. Novega reza med igralci še ni naredil, ga bo pa najverjetneje že v začetku prihodnjega tedna. Reprezentanca se bo po današnjem dnevu počitka jutri zbrala v Ljubljani, kjer bo do začetka prvenstva v Ostravi opravila sklepni del priprav. Slovenci bodo do odhoda na Češko odigrali še dve pripravljalni tekmi proti tekmecema iz skupine A. V nedeljo bo v Tivoliju gostovala Avstrija, tik pred turnirjem pa bodo Slovence v Berlinu gostili Nemci.