Pri Dilexu ponujajo vse od priročnih potopnih črpalk za čisto in umazano vodo do pretočnih črpalk in hidroforjev večjih in manjših kapacitet. Preizkusili smo hidroforno črpalko WPEm 5552/24G, ki je opremljena z ekspanzijsko posodo s 24 litri prostornine, kot predstavnico Premium Line linije pa jo odlikujejo tudi najbolj kakovostni materiali in odlične zmogljivosti.

Ekspanzijska posoda pomeni redkejše vklope

Hidroforna črpalka je najbolj zmogljiv tip vodne črpalke, ki zmore delovati tudi kot črpalka za ustvarjanje primernega pritiska v hišni vodovodni napeljavi. Ekspanzijske posode omogočajo, da hidroforne črpalke ne delujejo konstantno, temveč z nihanjem pritiska zaradi povečanja oziroma zmanjšanja prostornine vode uravnavajo delovanje črpalke. S tlačnim stikalom zato nastavimo način obratovanja hidroforne črpalke, ki določa, koliko se lahko zniža pritisk, preden se črpalka vključi. Intervale obratovanja torej prilagodimo načinu uporabe, ob redkejšem vklapljanju črpalke pa je manjša tudi obraba, kar ji podaljša življenjsko dobo. Optimalno območje pritiska v ekspanzijski posodi je odvisno od uporabe, kar pomeni, da bomo zgolj za prečrpavanje vode v višjo lego potrebovali manjši pritisk, za vzpostavitev hišne napeljave pa razumljivo višjega.

Zagotavljanje primernega tlaka v napeljavi

Zaradi svojih zmogljivosti se hidroforne črpalke pogosto uporabljajo za doseganje zadostnega pritiska v vodovodnih napeljavah ali kot edini vir pritiska pri uporabi deževnice in črpanju iz vodnjaka ali pri povečanju pritiska v obstoječih vodovodnih napeljavah. Zaradi večje obremenitve takšnih črpalk je kvaliteta še toliko bolj pomembna in tu preizkušena črpalka ne razočara. Glede na prvi vtis je WPEm 5552/24G robustna in zanesljivo izdelana naprava, ki jo odlikuje tudi medeninasti rotor. Večje tlačne posode so vezane na manj pogosto vklapljanje črpalke, kar pa je spet odvisno od potreb. Če preizkušeno črpalko WPEm 5552/24G s 24-litrsko posodo uporabljamo za črpanje deževnice v straniščne kotličke, ob ustrezni nastavitvi tlačnega stikala kotliček izpraznimo približno trikrat (ob kotličku s prostornino med 6 in 9 litrov), preden se črpalka ponovno vklopi.

Priročne potopne črpalke

Konstantno delovanje črpalke bolj obremenjuje njene elemente in takšne črpalke (na primer pretočne in potopne) se uporabljajo za manj zahtevne naloge, kot so prečrpavanje vode iz enega rezervoarja v drugega. Potopne črpalke so praktične zaradi nezahtevnega priklopa in majhne velikosti, nekateri modeli so zmožni celo prečrpavanja umazane vode s fekalijami in muljem. Opozorimo pa naj, da potopne črpalke niso najbolj primerne za čiščenje z vodo zalitih prostorov, saj mora biti za pravilno delovanje v vodo potopljena vsa črpalka, zato vode ne izčrpajo do dna (to preprečuje varnosti plovec). Do zadnjega centimetra vodo izčrpajo pretočne črpalke in hidroforji, ki vodo črpajo prek ločene sesalne cevi.

Zanesljivi partner

Ustvarjanje ustreznega pritiska, črpanje vode ali njeno prečrpavanje ... Kakorkoli se že lotimo vode, bi lahko o njej pisali na dolgo in široko. Da ne bi dolgovezili, pa zaključimo konkretno. Preizkušena hidroforna črpalka WPEm 5552/24 G Premium Line je sposobna zanesljivo opravljati tudi najbolj zahtevne naloge. Vodo lahko črpa z globine osmih metrov in jo poganja do 45 metrov v višino, vendar je pri takšni višinski razliki primerna samo za prečrpavanje. V optimalnem območju boste z njo ustvarili odličen pritisk (do 3 bare), ki zadošča za najrazličnejše potrebe, pa če to pomeni vzpostavitev hišnega vodovoda ali zgolj zalivanje cvetočih rož.

Jošt Bukovec