Pri tovrstnih opravilih zaščite kleti boste potrebovali zidno barvo in hidravlični cement ter tudi avtomatsko vodno črpalko.

Žlebovi

Če so strešni žlebovi primerno nameščeni, potem veste, da imate začetno blokado proti poplavam. V mnogih primerih je čiščenje listja in naplavin iz odtočnih kanalov žleba prva stvar, ki jo morate narediti. Streha namreč prestreže veliko več vode, kot po navadi mislimo.

gutter_leaks_wet_basement_5555555555555555555.jpg

Če sta žleb in odtočni sistem neprimerno izvedena, potem je tehnično gledano velika verjetnost, da se bo voda nabirala okoli vaše hiše in namakala tla, zato morate zagotoviti neprekinjeno odvajanje vode stran od hiše.

Vodna črpalka

Težave z podzemno vodo, ki se nabira v vaši kleti, lahko popravite sami brez strokovne pomoči. Z uporabo avtomatskih vodnih črpalk lahko odvajate vodo, kadar je to potrebno, ne da bi bili tam. Vseeno pazite na napravo, ker lahko stikalo za vklop ne deluje pravilno, če je preveč blokirano.

sump_pump_za_klet.jpg

Pri večjih kleteh je najbolje namestiti več takšnih vodnih črpalk na različnih koncih tal. V kompletu običajno dobite črpalko z rezervnimi baterijami in elektronskim nadzornim sistemom.

Hidravlični cement

Hidravlični cement je vezivo, ki se po reakciji z vodo strdi in veže površine. Z njim lahko zakrpate vse luknjice, skozi katere bi voda lahko stekla v klet; na voljo imate litrska pakiranja cementa, uporabite pa ga predvsem na kritičnih delih sten kleti. Z njim lahko popravite tudi dimnik.

hydravlic_cement_za_klet.jpg

Privzdignite tla

V ekstremnih primerih, kjer je nevarnost poplave kleti zelo velika, je pametno dvigniti nivo kletnih tal nekaj centimetrov nad predvideno poplavljeno mesto. Ta podvig je sicer malo dražji, vendar je lahko z uporabo kvalitetnih materialov dolgoročna rešitev.

Slabo izveden dvignjen nivo kleti je nevaren, saj se v njej hitro razvijejo vlaga, plesen in razni insekti. Zaradi tega ne uporabljajte ničesar, kar ob stiku z vodo hitro razpade. Pozorni bodite še na višino stropa, ker ne sme biti prenizek.