V Kobilarni Lipica se veselijo rojstva prvega letošnjega žrebeta, veselijo se tudi dobrega obiska ob začetku nove turistične sezone, manj veselja pa zbuja še vedno negotova prihodnost turističnega dela Lipice. Družba Lipica Turizem ostaja insolventna, ministrstvo za kmetijstvo zato za vlado pripravlja gradivo, kaj storiti z njo. Slovenski državni holding (SDH), ki je nedavno prevzel v upravljanje izgubarsko kobilarno, predlaga štiri možne scenarije. Gradivo ima oznako poslovna skrivnost, neuradno pa smo izvedeli, da so trije scenariji usmerjeni v to, da družba obstane (a le, če jo bo država dokapitalizirala v znesku od enega do poldrugega milijona evrov), četrti pa govori o njenem stečaju oziroma likvidaciji, če ne bo ne sprememb poslovnega modela in ne naložb v infrastrukturo.

Delavcem zagrenili božič in veliko noč

Stečaj lipiškega turizma bi državni proračun stal približno poldrugi milijon, saj bi bilo treba poplačati Casino Portorož. Ta sme za potrebe svoje igralnice v Lipici do leta 2024 uporabljati del hotela Maestoso, ker je v preteklosti vložil precej denarja v njegovo obnovo. Če bi hotel zaprli, bi bila igralnica upravičena do odškodnine. V primeru stečaja bi državni proračun kril tudi stroške poplačila dobaviteljev in delavcev družbe Lipica Turizem, ki bi ostali brez službe. Trenutno jih zaposluje 35.

»Vlada ni za Lipico naredila nič drugega kot to, da jo je v času mrtve sezone prenesla v upravljanje SDH in delavcem, ker so ostali brez plač, zagrenila božične praznike. Zagrenila jim je tudi veliko noč, saj zaposleni v družbi, ki so rešili mrtvo sezono, še vedno niso dobili izplačanih vseh plač za nazaj,« ugotavlja Karmen Leban, generalna sekretarka republiškega sindikata gostinstva in turizma. Poudarja, da si delavci želijo zgolj tega, da bi vlada in državni zbor z vnovično spremembo zakona o Kobilarni Lipica turizem in konjerejo spet spravila pod isto streho. »Kmetijski minister Dejan Židan je z zadnjo spremembo zakona, ko je turistično dejavnost ločil od kobilarne, pihnil mimo. Na enem dvorišču ne morejo biti trije ali celo štirje gospodarji. Vsa dejavnost v Lipici bi morala enovita, in sicer tako, da bi imela kobilarna divizijo turizma,« predlaga Lebanova.

Kdo bo prodajal konjeniške proizvode?

Toda takšnega scenarija ni v predlogu rešitev, ki jih je pripravil SDH. Dva, ki sta si zelo podobna, predvidevata dokapitalizacijo družbe Lipica Turizem s proračunskim denarjem, in sicer v znesku od 1 do 1,5 milijona evrov. Po enem bi jo država ob dokapitalizaciji še pet let ohranjala pri življenju z letno finančno injekcijo, vredno okoli pol milijona evrov, občutno bi morala znižati tudi najemnino za hotel Maestoso, ki zdaj znaša 16.600 evrov na mesec. Druga različica tega scenarija ob državni dokapitalizaciji družbe predvideva tudi spremembo uredbe o razmejitvi nepremičnin na območju Kobilarne Lipica, na podlagi katere bi Lipica Turizem upravljala iste nepremičnine kot pred sprejetjem te uredbe. Ob hotelu Maestoso in hiški za golf naj bi tako dobila v upravljanje še hotel Klub, igrišče za golf, letni točilni pult...

Država naj bi dala denar tudi za energetsko obnovo hotela Maestoso (stala naj bi okoli dva milijona evrov), da bi ga lahko oddali v najem po tržni ceni. Iz državnega proračuna naj bi plačali tudi gradnjo vrtine za vodo na igrišču za golf (strošek naj bi bil okoli 300.000 evrov), saj golf v sušnem obdobju ves zaslužek »poje« z dragim namakanjem igralnih površin.

Najbolj korenite spremembe bi v Lipici po naših informacijah prinesel predlagani scenarij C. Ta predvideva takšno spremembo zakona o kobilarni, da bi vso tržno in marketinško dejavnost s kobilarne prenesli na družbo Lipica Turizem. To pa je v Lipici že videna zgodba, ki se prav tako ni obnesla. Po njej bi vstopnino od obiska kobilarne, ogledov predstav klasične jahalne šole, voženj s kočijo, otroških programov, jahanja, prodaje spominkov... pobirala Lipica Turizem in si del zaslužka razdelila s Kobilarno Lipica. Lipica Turizem bi odločala tudi o tem, kdaj bodo v Lipici predstave klasične jahalne šole. Če bi Kobilarna obdržala vse zaposlene za trženje in marketing, bi ji od vsake pobrane vstopnice za obisk predvidoma pripadlo 85 odstotkov prihodkov, od ogledov predstav, jahanja, voženj s kočijo pa 70 odstotkov. Če bi te zaposlene prenesli na Lipico Turizem, pa bi bilo delitveno razmerje obrnjeno. Toda vprašanje je, ali ne bi takšna rešitev finančno potopila še Kobilarne.