Hidrii bo nova svečka s senzorjem tlaka do leta 2021 prinesla 110 milijonov evrov prihodkov. Za toliko pogodb so v idrijski skupini doslej že sklenili z različnimi avtomobilskimi proizvajalci, serijska proizvodnja pa se bo začela čez približno dve leti.

Pametna svečka, ki bo merila tlak neposredno v motorju, bo po napovedih predsednika poslovodnega odbora Hidrie Iztoka Seljaka po letu 2018 vgrajena v vsak tretji avtomobil z dizelskim motorjem. Avtomobilski koncerni so zadnja leta pod vedno večjim pritiskom, saj morajo do leta 2020 izpuste CO2 znižati pod 95 gramov na kilometer. Pri doseganju tega cilja bo imela pomembno vlogo tudi Hidriina svečka, ki naj bi pripomogla k znižanju porabe goriva in izpustov za do kar 30 odstotkov. Poleg tega bo nadomestila tudi drage senzorje dušikovih oksidov, ki so trenutno vgrajeni v dizelske motorje.

V razvoj pametne svečke so v Hidrii doslej vložili že 25 milijonov evrov, nameravajo pa jih še dodatnih 15 milijonov evrov. Skupno bodo v idrijski skupini za naložbe v petih letih namenili več kot 80 milijonov evrov, pri čemer naj bi jih v celoti financirali iz ustvarjenega dobička iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA). Ta naj bi se z lanskih 23,5 milijona evrov v naslednjih petih letih zvišal na 40 milijonov evrov, prihodki pa z nekaj manj kot 250 milijonov evrov na 350 milijonov evrov. A ob tem se zastavlja vprašanje, kako bodo v Hidrii obenem financirali naložbe in odplačevali okoli 150 milijonov evrov bančnih posojil in obresti.

Samo za naložbe bodo morali namreč v povprečju nameniti krepko več kot polovico ustvarjenega EBITDA, še okoli 15 odstotkov pa za plačilo bančnih obresti. Letno bi lahko torej iz poslovanja odplačali med vsega šest in osem milijonov evrov glavnice posojil. Toda pri tem je potrebno upoštevati, da se jim bodo zaradi načrtovane rasti prodaje v prihodnjih letih povečale tudi potrebe po obratnem kapitalu, saj imajo v zalogah in terjatvah do kupcev običajno ujeto okoli trimesečno prodajo. V Hidrii so se z bankami o pogojih finančnega prestrukturiranja dogovorili že v začetku letošnjega leta, a za zdaj še vedno niso podpisali krovne pogodbe o finančnem prestrukturiranju (MRA). »Pričakujemo, da bodo MRA podpisali v naslednjih tednih,« je včeraj dejal podpredsednik poslovodnega odbora Hidire Gašper Svetlik.

Spomnimo, da so se v Hidrii lani z Evropsko banko za obnovo in razvoj (EBRD) dogovarjali o okoli 20-milijonski dokapitalizaciji, vendar so v EBRD od posla medtem že odstopili. Kot zatrjujejo v Hidrii, so se s tem strinjale tudi njihove banke upnice. Po neuradnih informacijah naj bi v EBRD ob svojem vstopu v lastništvo Hidrie zahtevali tudi določena jamstva lastnikov, ki naj v to ne bi želeli privoliti.