Hokejska zveza Slovenije (HZS) pod vodstvom Matjaža Rakovca je zabredla v očitne likvidnostne težave. Po zadnjih javno dostopnih podatkih bilančnega stanja v zvezi lahko ugotovimo, da je imel društveni sklad ob koncu leta 2013 več kot milijon evrov dolga, zdaj pa vse več primerov kaže na precejšnjo zagato že pri sprotnem poslovanju. Glede na resnost položaja je mogoče sklepati, da sedanja garnitura hokejske zveze tolikšnih finančnih težav v petletnem mandatu še ni imela.

Ogroženo prvenstvo v Mariboru?

V zadnjih dneh se zapleta z organizacijo svetovnega prvenstva do 18 let, ki bo sredi aprila potekalo v Mariboru. Glede na pogodbene obveznosti bi morala hokejska zveza dogodek pokriti s 135.000 evri, kar je občutno manj, kot znaša celoten priliv Mednarodne hokejske zveze (IIHF), ki ga ta organizacija namenja ravno za potrebe tovrstnih turnirjev. Po naših informacijah bi moral HZS v Maribor že do 20. marca nakazati 40.000 evrov, a obveznosti ni poravnal v celoti, kar vzbuja različne pomisleke. Med drugim tudi o tem, ali bi bilo lahko prvenstvo celo ogroženo. Andrej Verlič iz mariborskega kluba te možnosti ne izključuje, če zveza do prihodnjega četrtka ne bo nakazala vsega denarja. »Hokejska zveza mora po pogodbi do 9. aprila plačati svoj del obveznosti. Mi v Mariboru svojega zagotovo bomo, zato upam, da se ne bo kaj zapletlo. Do zdaj so nam nakazali ravno toliko, da smo lahko plačali del hotelov za priprave.« Verlič je dodal, da ima Maribor že izkušnje z organizacijo podobnih turnirjev. Ko so vložili kandidaturo za prvenstvo 2015, so načrtovali podobne stroške kot pred tremi leti, ko so gostili prvenstvo za ženske. Najbolj prepoznaven funkcionar mariborskega hokeja ocenjuje, da svetovno prvenstvo do 18 let pomeni priložnost za dvig priljubljenosti panoge na Štajerskem, obenem pa pričakuje pozitivne učinke pri začetnih korakih novega hokejskega centra v mestu.

Ob finančnih zapletih se odpirajo številna vprašanja, ki smo jih želeli nasloviti bodisi na predsednika hokejske zveze Matjaža Rakovca bodisi na generalnega sekretarja Dejana Kontreca, vendar za Dnevnik kljub večkratnemu poskušanju tudi prek predstavnika za odnose z javnostmi pri HZS nista bila dosegljiva. Tako še vedno ostaja nepojasnjeno, zakaj hokejska zveza zamuja z izplačilom za prvenstvo do 18 let, čeprav dosedanja praksa kaže, da Mednarodna hokejska zveza na naslove zvez organizatoric že pred začetkom tekmovanja nakaže vsaj polovico od načrtovanih 220.000 švicarskih frankov. Po besedah naših sogovornikov se že pojavljajo namigovanja, da bo moral HZS za nemoteno izvedbo prvenstva vzeti celo bančno posojilo, brez zapletov pa – kot je bilo izpostavljeno že znotraj zveze – ne bo šlo niti pri pripravah članske reprezentance na bližajoče se majsko prvenstvo skupine A v Ostravi.

Spomnimo, da je Dejan Kontrec že pred slabim mesecem dni ob izstopu iz strokovnega sveta za tekmovalni šport pri olimpijskem komiteju napovedal zmanjševanje strokovnega kadra v hokejski zvezi ter ukinitev in krčenje programov, kar bi se po njegovem začelo ravno s pripravami na češki izziv. Morda je Kontrec v tem dopisu povedal več, kot je želel, prav gotovo pa je sprožil pomisleke o tem, kako okrnjeno se bo članska reprezentanca pravzaprav pripravljala na vrhunec reprezentančnega leta. Za nekatere standardne člane reprezentančne vrste, ki so v tujini že sklenili sezono, že nekaj dni ni počitka, saj so brez vsakršnega obvestila hokejske zveze medijem vadili kar pod vodstvom pomočnika selektorja mladinske reprezentance Gorazda Reklja. Šele včeraj je po daljšem oddihu v ZDA trening prvič vodil Matjaž Kopitar, ki je z mesečno plačo skoraj 5500 evrov bruto rekorder med zaslužkarji v hokejski zvezi, vendar se je v zadnjem času menda znašel med tistimi, ki plačila za delo ne prejemajo redno.

HZS dolžan tudi blejskim hotelirjem

Selektor Kopitar bo medijem za izjave prvič na voljo šele v nedeljo, ko bodo na Jesenicah uradno odprli priprave na svetovno prvenstvo. Še vedno ni znano, kdo bo sploh na seznamu reprezentance, a večjih presenečenj vendarle ne gre pričakovati. Članska vrsta bo to pot nastanjena v kranjskogorskem hotelu Larix, kar je morda povezano s tem, da hokejska zveza ni poravnala vseh obveznosti do blejskih hotelov Astoria in Krim, kjer so v nekaterih prejšnjih terminih kratek čas bivali članski reprezentanti. V hotelu Astoria so naše informacije potrdili, a višine dolga niso želeli razkriti, medtem ko v Krimu po navodilih z vrha hotela niso želeli dati komentarja.

Finančne turbulence znotraj hokejske zveze le še krepijo težnje po zamenjavi v vodstvu zveze, o čemer smo poročali pred slabim mesecem dni. Opozicija medtem nadaljuje delo, da bi že po svetovnem prvenstvu v Ostravi z novimi ljudmi osvežila pisarno krovne hokejske organizacije. Kandidat za novega predsednika ostaja javnosti neznan, je pa klubom že začel razkrivati program in po prvem predstavitvenem krogu naletel na pozitivne odzive.