Kakšen kaos vlada v hokejski ligi INL, so se v zadnjih dneh lahko prepričali še zadnji zvesti podporniki tega amaterskega drugoligaškega tekmovanja, v katerem je v tej sezoni nastopalo šest avstrijskih in pet slovenskih moštev.

Obnovimo jedro nedavnega problema – na tretji četrtfinalni tekmi med Jesenicami in Slavijo sta moštvi pri izidu 3:3 po rednem delu odigrali nadaljevanje kar mimo uradnih pravil. Tekmeca bi morala igrati dvajsetminutni podaljšek s po petimi igralci v polju, a sta zaradi nepoznavanja pravil vseh uradnih oseb (sodniki, zapisnikarska miza, delegat tekme) začela le petminutni podaljšek s po štirimi igralci na ledu. Odločilni gol je za tretjo zmago Jesenic v seriji dosegel Aleš Remar, Založani pa so po ugotovitvi vseh dejstev poslali pritožbo na senat avstrijske hokejske zveze. Ta je šele po nedeljski četrti tekmi in zmagi Jesenic v Ljubljani dosodil, da morata četrtfinalista ponoviti podaljšek, kar je sprožilo vrsto vprašanj in pomislekov v obeh taborih.

Glede na to, da niti Jeseničani niti Založani niso krivci za nepoznavanje pravil uradnih oseb, je gorenjski klub zanimalo, kdo bo ponovno plačal stroške najema dvorane, zdravniške ekipe, sodnikov, zapisnikarske mize, avtobusnega prevoza gostujočega moštva v Podmežaklo, kdaj bo odigrana peta tekma, če bo Slavija zmagala v ponovljenem podaljšku... Vsa vprašanja so Jeseničani poslali na sedež lige v Avstrijo in se pritožili na odločitev senata, da morata kluba ponoviti sporni podaljšek. Vsi vpleteni so včeraj popoldne s sedeža avstrijske hokejske zveze vendarle prejeli odgovor, naj bo podaljšek po uradnih pravilih odigran kar na isti dan, v primeru zmage Slavije pa naj moštvi nemudoma odigrata peti dvoboj. Vprašanj jeseniškega kluba pisarna na Dunaju ni komentirala. Glede na to, da Slaviji v nekaj urah pričakovano ni uspelo zbrati vseh igralcev in dopotovati na Jesenice, so iz Zaloga lahko le sporočili, da tovrstnih pogojev ne morejo vzeti resno. Predlagali so preložitev podaljška na današnji termin, v nasprotnem primeru pa bodo morali odstopiti od pritožbe in se sprijazniti z izpadom iz končnice.

Zmešnjava dokazuje popolno neresnost tekmovanja, ki sta ga vodilna v hokejski zvezi Matjaž Rakovec in Dejan Kontrec vseskozi zagovarjala in ga predstavljala kot uspešen model za veliko večino domačih klubov. Tudi nekateri prejšnji primeri kažejo, da ligo obvladujejo zgolj Avstrijci, čeprav so iz slovenske hokejske zveze večkrat sporočili, da so tekmovanje pred tremi leti ustanovili skupaj s severnimi sosedi in da so enakovredni partner, kar glede na izkušnje zagotovo ne drži. V tem obdobju se je pokazalo, da je liga INL za večino slovenskih predstavnikov neuspešen in neatraktiven zasebni projekt, saj je tekmovanje nezanimivo za medije, oglaševalce in gledalce. V vseh treh letih drugoligaške agonije se je v Sloveniji občutno zmanjšal tudi odstotek registriranih hokejistov, od še aktivnih pa nihče ni oblekel reprezentančnega dresa članske vrste.

Dejansko imajo slovenski klubi tudi po pričevanju nekaterih naših sogovornikov zaradi dolgih potovanj v oddaljene avstrijske kraje prevelike stroške, zato ni presenetljivo, da so se znašli v likvidnostnih težavah. Glede na to, da so na trgu nepomemben igralec, klubi ne morejo biti niti ambiciozni niti inovativni, zato jih avstrijski tekmeci praviloma visoko premagujejo. Ni čudno, da je večina slovenskih kolektivov tudi to sezono z velikimi točkovnimi zaostanki za konkurenco obstala v spodnji polovici lestvice brez možnosti za uvrstitev v končnico, nekateri pa že razmišljajo, da bi izstopili iz tekmovanja. Jeseničani in Založani so zdaj na lastni koži še enkrat več občutili arogantnost avstrijske zveze, ki za slovenske klube nima posluha.

Ob zadnjih dogodkih se poraja tudi vprašanje, zakaj sodniki v postavi Miha Bulovec, Anže Bergant in Grega Markizeti na famozni tretji četrtfinalni tekmi na Jesenicah niso poznali uradnih pravil. Prvi človek domače sodniške organizacije Viki Trilar pravi, da z Dunaja nikdar niso prejeli propozicije za tekmovanje, iz Avstrije pa so jim odgovorili, da lahko pravilnik najdejo na spletni strani lige in da je bila z vsemi pravili že na začetku sezone seznanjena Hokejska zveza Slovenije. Trilar je pojasnil, da omenjeni sodniki niso bili sankcionirani, bo pa o morebitni kazni odločala disciplinska komisija.