Čebula belokranjka

Zelo priljubljena avtohtona čebula v Beli krajini, po kateri je tudi dobila ime, je značilne, za čebulo manj pogoste, podolgovate oblike. Njena velika prednost je odlično skladiščenje. Srednje pozna sorta s svetlo rjavimi luskolisti in belim mesom je ostrega, a hkrati sladkega okusa.

Čebula ptujska rdeča

Najbolj znana slovenska avtohtona sorta, ima geografsko zaščito pod imenom ptujski lük. Čebula je ploščato okrogla, luskolisti so rjavi, rahlo rožnati, meso pa belo z rdečkastim nadihom. Okus je aromatičen in oster. Pri kuhanju hitro razpade, zato je nepogrešljiva pri pripravi čebulnih jedi.

Česen ptujski spomladanski

Je rahlo rdečkast, ima zelo močan in značilen vonj ter okus. Za česen je značilno, da za razvoj korenin potrebuje kratek dan, hladno zemljo in razlike med dnevno in nočno temperaturo. Tako naredi močan koreninski sistem, s tem pa tudi višji pridelek.

Fižol jabelski pisanec

Srednje zgoden visoki fižol močne rasti. Uživamo pisana zrna, mlada ali suha, ki so odličnega okusa. Stroki so zeleni, ko zorijo, so rdeče pisani.

Korenje ljubljansko rumeno

Velik svetlo rumen koren. Pozna sorta, ki se odlično in dolgo skladišči. Primerna je za svežo rabo in za krmo živali ter ima veliko hranilno in krmno vrednost. Ni pa samo krmno korenje, saj vsaka dobra gospodinja ve, da je odlična domača juha taka, v kateri je ljubljansko rumeno korenje.

Motovilec žličar

Ima srednje velike rozete z ovalnimi, temno zelenimi listi z rahlo navzgor zavihanim listnim robom, ki daje listu obliko žlice. Listi so gladki, svetleči in nekosmati, s polnim okusom. Žličar odlično prezimi, dolgo se ga reže, v cvet uhaja pozno.

Motovilec ljubljanski

Ima velike rozete z ožjim temno zelenim listom. Odlično prezimi. Listi so odličnega okusa. Najbolje se obnese v jesenski setvi, lahko pa ga sejemo tudi spomladi.

Paradižnik val

Slovenski paradižnik visoke in bujne rasti. Plodovi imajo značilno srčasto obliko, so mesnati, rožnato rdeče barve. Imajo zelo malo semen, zato so primerni za kuhanje mezge, prav tako tudi za pripravo solat. Val je izboljšana različica volovskega srca, sorte, ki jo vsi poznamo.

Solata leda

Poletna slovenska krhkolistna solata, izboljšana ljubljanska ledenka, ki dobro prenaša vročino in gre pozno v cvet. Glave so velike in kompaktne. Listi so svetleče se rumeno zelene barve, rob lista je valovit in nazobčan. Solata je zelo okusna. Sejemo jo lahko kot berivko. Sorto vzdržujemo v Sloveniji.

Semenarna Ljubljana, d. d.