Temeljno za dobro rast je že sam položaj vrta. Izberite tisti del vrta, ki je čez dan najbolj enakomerno obsijan s soncem. Če imate majhen vrt, je smiselno posejati le začimbe, solate in nekaj malega zelenjave za svežo rabo v kombinaciji s cvetlicami. Tega načela se držijo tudi tisti, ki si ustvarijo vrt kar v cvetličnih lončkih na balkonu.

Štiričlanska družina v povprečju potrebuje okoli 70 do 100 m² ali približno 20 m² površine na osebo. Površino zelenjavnega vrta razdelite na 1,2 m široke gredice poljubne dolžine. Med gredicami naredite 30 cm široke poti. Na težkih in manj živih tleh naj bodo gredice obrnjene v smeri sever-jug, na peščenih tleh pa v smeri vzhod-zahod. Za krompir potrebujete dodatnih 100 m². Smiselno je, da si gredico z začimbami uredite v bližini kuhinje. Tako boste imeli vaše najljubše začimbe vedno pri roki. Meliso, žajbelj, timijan in sivko pa posadite k vrtnicam.

Osnova zdravega zelenjavnega vrta so mešani posevki, medtem ko s cvetjem na vrtu ustvarjamo biološko ravnovesje.

Nekatere cvetlice ob določeni vrtnini spodbujajo rast in krepijo obrambo pred škodljivci, druge bogatijo prst ali pa jih koristno uporabljamo v kuhinji. Cvetovi kapucink, vijolic in trobentic so okusna popestritev in hranilna obogatitev številnih jedi. Liste tolščaka lahko presno uporabljamo za obogatitev solat z minerali in maščobnimi kislinami omega 3 ali pa kot blitvo – za prikuho. Jedilnik lahko vedno popestrimo tudi s popki sončnic, ki jih pripravimo v solati ali pa jih v sopari skuhamo za prilogo.

Kombinacija zelišč in vrtnin v vrtu ali v loncu je okusna in obenem koristna. Pri kuhi lahko mastnemu mesu za boljšo prebavo dodajamo timijan, podobno fižol kuhamo s šetrajem in zelje s kumino, feferoni v omaki pa nam olajšajo dihanje pri prehladu.

Zelišča so naravni vir številnih vitaminov in mineralov. Drobnjak, peteršilj in vrtna kreša na primer vsebujejo precej vitamina C. Ta zelišča uporabljamo v hladnih jedeh, pri kuhanih pa jih dodamo povsem na koncu. Listi kopra, pehtrana in boreča so zaradi obilja mineralov odlično nadomestilo za sol.

Če želite v vrtu pridelati veliko zdrave zelenjave, poskusite z mešanimi posevki. Pri mešanih posevkih na eni gredi rastejo različne vrste zelenjave, začimbnic in cvetlic. Skupaj sestavljajo pestro, bogato in harmonično rastlinsko združbo. Prednost mešanih posevkov ni samo v dobrih medsebojnih vplivih. Z njimi boste bolje izkoristili grede, pridelek pa bo pester in obilen. Mešani posevki so dobra odločitev, ker se različne vrste rastlin medsebojno spodbujajo v rasti, poleg tega kombinacija različnih vrst vrtnin in cvetlic odganja škodljivce in preprečuje napade bolezni, zaradi hkratne vzgoje rastlin z globokim in plitvim koreninskim sistemom se tla neprestano rahljajo, tla so vse leto prekrita in na gredah je manj plevela, predvsem pa mešani posevki spodbujajo življenje v tleh.

Vsekakor ne pozabite na dve pomembni pravili za dobre sosedske odnose na vrtu: skupaj posejte oziroma posadite samo tiste vrtnine, ki se medsebojno prenašajo, vsako prazno mesto na gredi pa takoj zasejte ali zasadite z drugo vrtnino, cvetlico ali mešanico za zeleno gnojenje (facelija, mešanica Biovrt itd.).