V slovenski nogometni reprezentanci ni opaziti in čutiti pretiranega vznemirjenja pred današnjo kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo s San Marinom ob 20.45 v Stožicah v Ljubljani. Strokovno vodstvo in igralci v skladu s standardi profesionalnega nogometa vse skupaj jemljejo kot nov delovni dan v pisarni, ki je za njih nogometno igrišče. Gostovanje 181. reprezentance sveta ne vzbuja pretiranega zanimanja med navijači, drevi naj bi jih bilo med osem tisoč in deset tisoč, niti med novinarji, saj je bilo ob včerajšnjem druženju Srečka Katanca z mediji v reprezentančni bazi na Brdu pri Kranju precej več sedežev praznih kot zasedenih.

»Želimo si treh točk, a nič ni samoumevno. Ker sem se v življenju opekel kot igralec in trener, fante nekajkrat na dan opozorim, da zmaga ne bo prišla sama od sebe. Smo pa absolutni favoriti,« napoveduje Srečko Katanec. Taktični načrt je čim hitreje doseči gol. San Marino se zna braniti in je remiziral z Estonijo, ker so gostje pokazali premalo idej in agresivnosti. Največ pozornosti bo usmerjene v umetnike Kevina Kampla, Valterja Birso in Josipa Iličića, ki imajo sloves igralcev z dodano vrednostjo. »Za razbijanje obrambe bo treba odigrati dvojno podajo, preigravati, poriniti žogo med nogama in tako narediti igralca več v napadu. S takšnimi potezami se ne odločajo le tekme na naši ravni, ampak tudi višji, na primer pri Real Madridu in Barceloni. Seveda so ena od možnosti tudi prekinitve. A najpomembnejši so pravi odnos, agresivnost in karakter, da se bo od prve minute vedelo, kam kdo spada. Tekmeca se ne bojimo, fantje imajo dovolj izkušenj, da vedo, kaj jih čaka,« je samozavesten Katanec, ki o posameznih imenih in njihovem učinku na treningih ni želel govoriti.

Za večino slovenskih reprezentantov bo to tekma, ko bodo imeli večji del žogo v svoji posesti. Večina jih igra v klubih, ki nimajo velike posesti žoge, torej niso vajeni igrati proti bunkerjem. Slovenija nujno potrebuje zmago za dobro vzdušje pred derbijema v skupini z Anglijo 14. junija v Stožicah in Švico septembra v gosteh. Katanca sploh ne zanimata preostali tekmi v skupini Anglija – Litva in Švica – Estonija. »S tremi točkami proti San Marinu bi bili pred tekmo z Anglijo v zelo lepem položaju. Povsem smo v igri za drugo mesto, ki vodi neposredno na evropsko prvenstvo v Franciji. A gremo od tekme do tekme. Tako in tako pa bodo odločale zadnje tri tekme z Estonijo, Litvo in San Marinom,« je končal Katanec.