Kevin Kampl, univerzalni vezist, ki je bil rojen in nogometno vzgojen v Nemčiji, ima toliko energije, da ga je polno vse igrišče, za nameček je zaradi frizure opaznejši. Na lanski zadnji reprezentančni akciji je bil še član najboljšega avstrijskega kluba Salzburga, na prvo v letu 2015 je prišel kot pomemben člen enega najboljših nemških klubov Borussie Dortmund.

»Razlika med ligama je velika. Nemška je najboljša na svetu, zato je bil potreben čas, da sem se prilagodil. V Avstriji sem bil prvi z desetimi točkami prednosti, nato pa sem prišel v bundesligo v velik klub, ki je predzadnji. Glede na to, da sem prišel iz Avstrije, sem bil neznanec. Dodatna težava je bila, da sem prišel sredi sezone, ko je ekipa že oblikovana. Odlično so me sprejeli, z vsemi se dobro razumem. Igral bi še več, če ne bi bil bolan,« je vtise o novem okolju strnil 24-letni Kevin Kampl.

Po nekaj tednih iskanja je končno našel stanovanje, dekle pa službo. Okolje dobro pozna, saj je doma iz le 60 kilometrov oddaljenega Solingena. Bližina doma je prednost. Oče, ki je bolan, lahko večkrat pride na ogled tekme v Dortmund, Kevin pa takrat, ko mu je najtežje, odide na kosilo k mami, saj je njena kuhinja najboljša. Pravi, da tako bolan, kot je bil pred prvo tekmo osmine finala lige prvakov z Juventusom v Torinu, še ni bil. Izgubil je veliko kilogramov, v minulih dveh tednih si jih je nekaj tudi povrnil.

Borussia je spomladi v bundesligi pobegnila z dna lestvice proti sredini, v ligi prvakov pa v osmini finala izpadla proti Juventusu. »Tako velik klub, kot je Borussia, ne spada na dno lestvice. Ne obremenjujemo se s tem, da bi s serijo zmag prišli do četrtega mesta, ki odpira vrata lige prvakov. Bolj kot navzgor je treba z enim očesom gledati proti dnu lestvice, saj si z dvema porazoma spet v boju za obstanek,« je pojasnil Kampl. Na tekmi s Kölnom je trener Klopp zaradi njega povzdignil glas, saj je ekipa v želji po golu pozabila na obrambne naloge, a se mu je karizmatični šef strokovnega štaba po tekmi opravičil za kričanje.

Kampl je občutil, kaj pomeni pritisk nezadovoljnih navijačev. »Borussia ima ogromno navijačev. Klub jim pomeni največ v življenju, zato je logično, da so bili nezadovoljni, ko ni bilo zmag. Bili smo v situaciji, ko nam nič ni uspevalo. Strnili smo vrste in počasi bomo znova pravi. Proti Juventusu ni bilo možnosti. Hitro smo prejeli gol, Italijani pa so dovolj inteligentni, da so nam zaprli vse poti do gola. Napredovanja si nismo zaslužili. Zdaj smo osredotočeni na nemško ligo in pokal, kjer imamo velike možnosti,« je bil po tradiciji zgovoren Kampl. V Borussii igra na različnih mestih. Včasih levo, drugič desno, najprej pa bi bil v sredini zvezne vrste.

Navijači so že vnaprej vpisali tri točke proti San Marinu. »Zmaga je nujna, če želimo ostati konkurenčni za uvrstitev med prve tri v skupini. San Marino se bo zaprl in čakal na protinapade. Tekme ne smemo vzeti prelahko. Moramo biti zelo zbrani in natančni v podajah, saj bo prostora zelo malo. Ostati moramo mirni, stiskati obroč okoli njihovega bunkerja in ne igrati na silo. Zadeti moramo iz priigranih priložnosti,« je Kampl razkril taktični načrt.