Potencialni kupci morajo najprej preveriti (če stanovanja ne kupujejo prek agencije), da imajo prodajalci vse potrebne dokumente o lastništvu, da je nepremičnina vpisana v zemljiško knjigo ter vam predložiti energetsko izkaznico. Poleg tega upoštevajte še nasvete, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju.

Na sončni strani neba

Idealno je, če je stanovanje obrnjeno na dve nasprotni strani neba, s čimer kar najbolj izkoristite pot sonca čez dan in njegov ugoden vpliv na bivanje v zaprtih prostorih. Stanovanjem, ki gledajo izključno na sever, se raje izognite. V njih namreč primanjkuje sončne svetlobe in toplote, zato jih je v zimskih mesecih težje ogreti.

Velikost sob in kvadratura

Starejša stanovanja, zlasti tista s preloma prejšnjega stoletja, niso prav velika, poleg tega pa so sobe večinoma majhne. Ali pa že skoraj minimalne, če so stanovalci v želji, da svojim otrokom naredijo njihov kotiček, že tako majhne prostore še dodatno razdelili z zidovi. Takšni prostori so pogosto brez potrebne svetlobe in v njih zrak ne kroži dovolj. Upoštevajte torej stroške podiranja dodatnih sten, ko se odločate za nakup.

Napeljave v kuhinji in kopalnici

Pri starejših stanovanjih obvezno preverite, kdaj so bile obnovljene napeljave v kuhinji in kopalnici. Ta podatek lahko vpliva na ceno stanovanja, saj je obnova instalacij precejšen strošek za novega lastnika.

(Ne)obnovljena fasada

Zaradi varčevanja z energijo in stroškov ogrevanja se prepričajte, kdaj je bila obnovljena fasada stavbe, v kateri kupujete stanovanje, in če je bila ob tej priložnosti tudi izolirana. Če je fasada še v prvotnem stanju, se morate zavedati, da bo treba slej ko prej v rezervnem skladu zbirati denar za njeno prenovo – ti stroški niso nizki. Tudi to kaže upoštevati pri ceni stanovanja.

Raje ne v vrhnjem nadstropju

Stanovalci v zadnjem nadstropju pod ravno streho (večinoma so iz 70. let prejšnjega stoletja) imajo težave s toploto. Poleti se stanovanja pregrevajo, pozimi pa jih je težje ogreti. Nekatera so tudi vlažna ali pa ravna streha celo pušča. Če strešna plošča še ni dočakala sanacije, takšnega stanovanja raje ne kupite.

Okoliške zgradbe jemljejo svetlobo

Če kupujete stanovanje v nižjih nadstropjih – v pritličju ter prvem in drugem nadstropju, bodite pozorni na okoliške stavbe. Ne glede na smer neba ta stanovanja nimajo dovolj naravne svetlobe in toplote, če stanovanjska zgradba stoji v neposredni bližini visokih stavb.