Stopnja varnosti

Tisti, ki živijo v pritličju in nižjih nadstropjih, morajo seveda poskrbeti za varnost. Vlomilci imajo do teh stanovanj mnogo lažji dostop, saj jim ni treba dostopati po notranjem stopnišču, pri čemer lahko s hrupom med vlamljanjem vzbudijo pozornost sosedov. Da se izognete takšnim situacijam, je priporočljivo na okna in vrata v pritličnem stanovanju namestiti rešetke. Če pa bi se počutili kot v zaporu, poskrbite vsaj za dober alarmni sistem, ki vas opozori na morebiten vlom. Če vas za varnost preveč skrbi, izberite raje višje nadstropje.

Hrup

Naslednji pomemben dejavnik je hrup. Morda se vam na začetku ne zdi tako pomemben, kasneje pa vas lahko spravi ob živce. V višjih nadstropjih je manj slišati promet in zvoke z ulice, spodaj pa slišite tako hrupne avtomobile kot stanovalce, ki mimo vaših vrat hodijo v višja nadstropja. Nezanemarljiv je tudi hrup iz veže, poleg tega pa lahko imate prepih, če so vhodna vrata v vaše stanovanje starejšega datuma. Pomagajo vam lahko vrata z dobro zvočno zaščito, sicer pa se raje preselite v višje nadstropje. A tudi tu se hrupu, če živite v mestu, sploh ob prometni cesti, ne morete popolnoma izogniti.

Lahek dostop

To je morda slišati kot nepomemben detajl, toda če ste nepotrpežljiva oseba, boste nejevoljni vsakokrat, ko boste čakali na dvigalo. Da ne omenjamo tega, da se ustavi (skoraj) v vsakem nadstropju, medtem ko se vam strašno mudi v službo ali domov. Ostanejo vam sicer stopnice, a kdo bi hitel v osmo nadstropje peš – razen če si želite dodatne telovadbe. Če mislite, da vam bo čakanje na dvigalo in drenjanje z drugimi stanovalci v njem načenjalo živce, izberite eno od spodnjih nadstropij, da lahko greste po stopnicah.

Razgled

Ko izbirate idealno stanovanje, je razgled eden najpomembnejših dejavnikov, nekateri pa se odločijo za nakup ravno zaradi njega. Če torej želite občudovati lepo okolico, v kateri živite, iz toplega domačega zavetja, je za vas pravo višje nadstropje, morda celo najvišje. Seveda pa ne smete biti vrtoglavi, saj vas pogled navzdol iz desetega ali višjega nadstropja lahko vedno znova prestraši – še posebno, če ste bili prej navajeni živeti nižje.

Cena

In ne nazadnje – cena. Po navadi velja, da so stanovanja v višjih nadstropjih dražja. Če se torej nameravate preseliti na območje, ki se ne more pohvaliti s čudovitimi razgledi, in če nimate nobenega drugega razloga, da bi živeli zgoraj, lahko prihranite, če se odločite za stanovanje v nižjem nadstropju.

Vir: homedit.com