V ozadju sodnih bojev med celjskim odvetnikom Borutom Sokličem na eni strani ter upravo Thermane in Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) na drugi je očitno boj za lastništvo laške turistične družbe. Sedanji delničarji poskušajo na vsak način ohraniti svoje delnice, medtem ko bi jih v DUTB razlastili. Račun utegne plačati Thermana, ki ji zaradi teh razprtij grozi stečaj.

Včeraj je namreč na okrožnem sodišču v Celju potekal narok o ugovoru zoper postopek prisilne poravnave, ki ga je vložil podjetnik Borut Dolar oziroma v njegovem imenu Soklič. Odločitev bo sodišče pisno sporočilo najkasneje do konca prihodnjega tedna.

Dolar se je med upnike Thermane vpisal šele konec lanskega leta, ko je odkupil za 300 evrov terjatev od družbe KM Inštalacije, ene največjih lastnic Thermane. KM Inštalacijam pod vodstvom Tomaža Kuglerja grozi, da bodo v prisilni poravnavi izgubile svoj 12-odstotni delež, kar bi lahko resneje ogrozilo tudi njihovo preživetje. Tako Dolarja kot KM Inštalacije v sodnih sporih zastopa prav Soklič. Ta je sodišče včeraj prepričeval, da načrt finančnega prestrukturiranja Thermane ni izvedljiv, zaradi česar bi moralo sodišče ustaviti postopek prisilne poravnave in sprožiti stečaj.

A na drugi strani je Soklič prepričan, da je bila insolventnost sprožena umetno. Oktobra lani je namreč v imenu KM Inštalacij in družbe Paron poskušal preprečiti začetek prisilne poravnave Thermane, vendar sta celjsko okrožno in ljubljansko višje sodišče pritožbi zavrgli. Zadnjo besedo bo imelo vrhovno sodišče, saj je državno tožilstvo vložilo zahtevo za varstvo zakonitosti. Spomnimo, da je Soklič pred mesecem dni zaradi zlorabe položaja in pravic kazensko ovadil DUTB in predsednika uprave Thermane Andreja Bošnjaka. Prepričan je, da je DUTB s preklicem kreditnih pogodb namerno sprožila insolventnost družbe, obenem pa želi s potrditvijo prisilne poravnave oškodovati vse preostale deležnike.

V DUTB bi lahko sicer kadar koli rešili Thermano pred stečajem. Če bi uradno preklicali odpoved kreditnih pogodb, bi Sokliču vzeli njegov ključni argument pri ugovoru zoper prisilno poravnavo. A na to vodstvo slabe banke ni bilo pripravljeno in se je raje odločilo, da tvega na sodišču. »Pogodbe so bile odpovedane v skladu s pogodbenimi določili, njihova odpoved pa v ničemer ne onemogoča izvedbe prisilne poravnave,« so prepričani v DUTB, kjer poudarjajo, da podpirajo načrt finančnega prestrukturiranja.

Pogodbe je Thermani po dogovoru z DUTB odpovedala Abanka Vipa, ki je terjatve kasneje prenesla na slabo banko. V Thermani so se lani z bankami več mesecev mimo sodišča poskušali dogovoriti o pogojih finančne sanacije in dolgoročnega reprogramiranja okoli 36 milijonov evrov posojil. A ker se jim ni uspelo dogovoriti, je uprava Thermane ustavila postopek preventivnega prestrukturiranja in na sodišče vložila predlog za začetek prisilne poravnave. Še pred tem so naročili nove cenitve, na podlagi katerih so navzdol prevrednotili vrednost nepremičnin, posledično pa je Thermana izkazovala negativen kapital. Zaradi tega bi lahko upniki v prisilni poravnavi prevzeli 100-odstotno lastništvo, sedanji lastniki pa bi ostali brez vsega.