Slab mesec dni pred skupščino Petrola se je razkril eden od dejanskih lastnikov 12,8-odstotnega paketa delnic največjega domačega naftnega trgovca, ki je bil do zdaj skrit za fiduciarnim računom pri Československi obchodni banki (ČOB).

Skoraj osem odstotkov delnic Petrola je tako po novem tudi uradno v rokah podjetja J & T Investments Opportunities Limited. To je registrirano na Cipru, njegov lastnik pa je slovaška finančna skupina J & T. Ta je – kot smo v Dnevniku razkrili že januarja – poslovno tesno povezana z Molom. Največji madžarski energetski družbi je namreč pomagala pri tihem prevzemu večinskega deleža v hrvaški Ini. Po ugotovitvah hrvaškega regulatorja trga je prav češka J & T Banka, ki je v lasti skupine J & T, leta 2010 organizirala in financirala nakupe delnic, ki so Molu, do tedaj uradno 47-odstotnemu lastniku Ine, omogočili, da je s svojim deležem še pred zaključkom javne ponudbe za nakup delnic presegel polovični lastniški prag. Iz Mola so že pred časom sporočili, da so v preteklosti velikokrat izrazili interes pri vladi Republike Slovenije za vzpostavitev strateškega partnerstva s Petrolom, vendar do danes še niso prejeli nobenega dokončnega odgovora. Informacij, da so v ozadju nakupa delnic Petrola, pričakovano niso potrdili.

Reševanje glasovalnih pravic

Čeprav so iz skupine J & T včeraj sporočili, da si z vstopom v Petrol odpirajo nove priložnosti za povečanje potencialnih sinergijskih učinkov z drugimi investicijami, več indicev kaže, da so v ozadju njihovega manevra tudi drugi motivi. Nepopolno razkritje – v J & T so pozabili sporočiti, kdaj so pridobili te delnice – namreč sovpada s postopkom Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP), ki že od konca lanskega leta preiskuje, kdo je dejanski lastnik teh delnic. Njihovemu imetniku je zaradi tega grozila tudi izguba glasovalnih pravic na skupščini Petrola, ki bo 23. aprila. Domnevati gre, da so se prav zaradi tega v J & T samorazkrili. Pri tem ni natančno jasno, zakaj je ohranitev glasovalnih pravic sploh v interesu J & T. Dejstvo je namreč, da prihajajoča Petrolova skupščina ne bo volilna, v vsakem primeru pa se delničarjem obetajo visoke dividende.

S samorazkritjem pa so v J & T na en mah skušali ubiti še dve drugi muhi. Najprej zatreti špekulacije, da delnice v resnici hranijo za druge vlagatelje. A te so zdaj kvečjemu še okrepili. Četudi so v J & T zatrdili, da je prevzem deleža v Petrolu v skladu z njihovo dolgoročno investicijsko strategijo družbe v petrokemični industriji, dejstva kažejo drugačno sliko. Delnice v lasti slovaške skupine so namreč v zadnjem letu dni na veliko krožile med ciprskimi podjetji.

Ustvarjanje vtisa, da je lastnikov več?

Po naših podatkih sta tako še lani jeseni večino delnic Petrola, shranjenih pri fiduciarju na Češkem, obvladovala dva lastnika: J & T Banka, ki je imela v lasti 102.000 delnic, in britanska družba RP Capital UK, ki je povezana z madžarskimi tajkuni in Molom. Ta je svojih 92.000 delnic Petrola kmalu prodala naprej. J & T Banka je tako po naših podatkih prek povezanih oseb že konec lanskega leta obvladovala skoraj 166.000 delnic Petrola. Tega takrat ni javno razkrila, četudi bi to po zakonu o trgu finančnih instrumentov morala storiti, kar bi ji lahko prineslo tudi do pol milijona evrov globe.

V J & T so sicer svoj paket delnic ves čas drobili. 64.000 delnic Petrola, ki predstavljajo tri odstotke celotne izdaje, je tako romalo na ciprsko podjetje LCE Company Limited, ki je v večinski lasti J & T. Še 102.010 delnic pa so v J & T prenesli na novoustanovljeno ciprsko podjetje Remikoni Investment. Njegov lastnik je še eno ciprsko podjetje Berg Nominees Limited. Tudi povezave tega podjetja vodijo do J & T. Kaj je bil razlog teh premetavanj, ni jasno, a bržčas kažejo na to, da Slovaki javnega razkritja lastništva svojih delnic Petrola še lep čas niso imeli v načrtih.

In tu pridemo do drugega motiva za včerajšnje razkritje. Na fiduciarnem računu na Češkem je namreč po naših podatkih ostalo še 4,8 odstotka delnic Petrola. Ker mora po zakonu o trgu finančnih instrumentov delničar družbo o spremembi poslovnih deležev obvestiti le, če njegov delež preseže petodstotni prag, to posledično pomeni, da bo njihov dejanski lastnik ostal skrit.

S tem so v J & T storili dvoje. Prvič, ustvarili so vtis, da gre za povsem različna, nepovezana paketa delnic. In drugič, poskrbeli so, da bo uradni imetnik dobrih 100.000 delnic Petrola še naprej ostal neznanka. Po naših podatkih so bile sicer te delnice še pred dvema mesecema uradno na fiduciarnem računu pri KBC Securities. Nanj so prišle z računov več investicijskih družb. Z nekaterimi od njih je Mol sodeloval pri naskoku na Ino, med njimi pa je mogoče najti tudi enega od skladov družbe East Capital, ki tesno sodeluje s slovensko investicijsko družbo Alta Deana Čendaka in Zvoneta Taljata. Ta je oktobra lani za NLB, Gorenjsko banko in Istrabenz vodila postopek prodaje delnic Petrola. Večina teh je pristala na fiduciarnem računu na Češkem. V Alti niso nikoli zanikali, da so bile družbe iz njihove skupine v zadnjih dveh letih v poslovnem razmerju z Molom. »Odločno zavračamo špekulacije, da bi imeli pri (prej omenjeni, op. p.) prodaji delnic Petrola kakršen koli konflikt interesov,« so pred časom sporočili iz Alte.

Mramorjevi: ATVP ima že zdaj vse pristojnosti

Na ministrstvo za finance smo naslovili več vprašanj. Zanimalo nas je, ali je slovenska vlada po zgledu hrvaške domačemu regulatorju trga dala pobudo, da razišče, kdo je dejanski lastnik teh delnic, in ali je o tem, kdo je v ozadju naskoka na Petrola, opravila poizvedbe tudi na mednarodni ravni. Iz odgovorov je razbrati, da na ministrstvu, ki ga vodi Dušan Mramor, ne dopuščajo dvomov, da bi se morali lastniki teh delnic razkriti. »Po zakonu o trgu finančnih instrumentov pri izračunu vsote delnic posameznega delničarja upoštevajo tudi delniške opcije ter delnice, katerih imetnik je na primer tretja oseba v svojem imenu, a za račun delničarja družbe,« so poudarili. To po oceni ministrstva pomeni, da »mora biti javnost obveščena, da je nekdo imetnik delnic, četudi so te delnice vodene na fiduciarnem računu«. Opozorili so tudi, da »ima ATVP že vse instrumente za sankcioniranje nespoštovanja teh določb«.

Pojasnili so še, da »bo vlada za zaščito svojih interesov v Petrolu zagotavljala izvajanje zakona o izvrševanju proračuna za leti 2014 in 2015«. Ta, kot je znano, vlagateljem nalaga, da morajo pred pridobitvijo kontrolnega deleža v Petrolu pridobiti soglasje vlade. »Strateškost same družbe bo določena s strategijo upravljanja. Vsekakor pa družba vsebuje strateške elemente, saj ima v lasti skladiščne kapacitete, ki se uporabljajo za zagotavljanje blagovnih rezerv, ima polovični lastniški delež v družbi Geoenergo, ki ima velik potencial za črpanje zemeljskega plina, in pomemben delež v družbi Geoplin, ki je lastnik družbe Plinovodi,« so poudarili na ministrstvu.