Z aspirinom nič boljša obstojnost

Aspirin v vazi s cvetjem poveča kislost vode, zato naj bi jo cvetje bolje vsrkavalo. Pripravili smo vazo s šopkom tulipanov in v vodo dodali 325 miligramov aspirina. Četrti dan so bili tulipani že videti »izčrpani«, zato smo dodali še eno tabletko. Kljub temu je po sedmih dneh že odpadla večina cvetnih listov – obstojnost ni bila torej nič boljša.

Ustna vodica uničuje bakterije

Tekočina za izpiranje ustne votline je antiseptik, ki uničuje bakterije. Vodi, v kateri so bili tulipani, smo dodali eno merico (pokrovček) ustne vodice. Četrti dan so bila stebla tulipanov še vedno lepo ravna, cvetje pa se je začelo odpirati. Sedmi dan so se cvetovi popolnoma razcveteli, stebla pa so se ukrivila.

Bakren kovanec za lepše cvetenje

Kovanci za 1, 2 ali 5 centov so iz bakra, ki je naravno sredstvo proti bakterijam. En kovanec smo dodali vazi prvi dan, četrti dan pa so bili cvetovi lepo odprti in imeli so še vedno močno barvo. Sedmi dan so se stebla ukrivila in cvetlice so se iz vaze upognile na vse strani, vendar pa so cvetovi ostali še vedno lepo in enakomerno odprti. Cvetlice ob bakru torej cvetijo nekoliko lepše in počasneje.

Belilo preprečuje plesen in bakterije

Belilo preprečuje nastanek plesni in množenje bakterij, ki lahko cvetje hitro uničijo. Prvi dan smo v vazo s tulipani dodali en pokrovček varekine. Po štirih dneh so bila stebla tulipanov skoraj popolnoma bela, cvet pa je ostal še vedno lep in tulipani so ostali pokončni. Sedmi dan se v vazi še vedno ni nabrala plesen, stebla pa so bila popolnoma pobeljena in tudi cvetovi so bili videti izprani.

Sveža voda ne jamči daljše svežine

Sveža voda vsebuje manj bakterij, zato naj bi bilo ob rednem menjavanju le-te življenje cvetja daljše. Steblo smo pod kotom odrezali za en centimeter in dali tulipane v svežo vodo, oboje pa ponavljali vsak dan. Četrti dan so bila stebla še vedno razmeroma ravna ter pokončna, cvetovi pa so bili videti lepi in zdravi. Po sedmih dneh je nekaj tulipanov propadlo in jih je bilo treba zavreči, vendar se jih je veliko tudi obdržalo.

Sladkor je odlična hrana za cvetlice

Sladkor je dobra hrana za cvetje. Prvi dan dodamo vodi čajno žličko sladkorja. Četrti dan je cvetje še vedno čudovito in v vazo dodamo še eno žličko sladkorja. Po sedmih dneh so bili cvetovi široko odprti, stebla so se začela nekoliko kriviti, a stanje je ostalo odlično.

Hranilo za rezano cvetje se odreže odlično

Hranilo za rezano cvetje iz cvetličarne vsebuje biocid, ki uničuje bakterije, kislino, ki spodbuja cvetje k vsrkavanju vode, ter sladkor, ki hrani cvetove. Prvi dan smo dodali vodi predpisano količino hranila za cvetje (en zavojček). Po štirih dneh smo opazili, da je cvetje iz vaze vsrkalo več vode kot v drugih primerih, cvetovi pa so se enakomerno odpirali. Dodali smo še en zavojček hranila in na sedmi dan so ostali cvetovi lepo razprti.

Da bo cvetje kar najbolj obstojno

V vazo dajte hranilo za rezano cvetje ter jo napolnite z vodo do tri četrtine višine. Stebla cvetlic na koncu odrežite pod kotom 45 stopinj – tako bodo lahko vsrkala več vode. Odstranite listke, ki so na spodnjem delu stebla in bi bili v vazi potopljeni v vodo. Ti so namreč najboljše gojišče za bakterije, ki povzročijo propad cvetja. Cvetje lepo razporedite v vazi – dodajajte posamezne cvetove ali po nekaj cvetov hkrati. Cvetlice redno hranite in vzdržujte. Vsakih nekaj dni zamenjajte vodo ter steblo na novo odrežite pod kotom. Dodajte hranilo za cvetje. Če ga nimate, uporabite kombinacijo preverjenih nasvetov – dodajte aspirin, poleg tega pa še žličko sladkorja in le nekaj kapljic belila.