»Pero, Pero, Pero...« so v slogu nogometnih navijačev, ki slavijo igralca, ki je odločil derbi sezone, vzklikali gledalci v Planici, čeprav je Peter Prevc po neverjetni drami, kakršne v svetovnem pokalu še ni bilo, ostal brez velikega kristalnega globusa. Potem ko je osvojil enako število točk kot Severin Freund (1729), je o dobitniku velike kristalne krogle odločalo število zmag, pri katerih je bil izid 9:3 v prid 26-letnega Nemca.

Ponovila se je zgodovina iz leta 1998, ko v reprezentanci ni bilo dogovarjanja, preračunavanja in prepuščanja boljše uvrstitve glavnemu adutu za lovoriko, ampak športni boj. Tako kot je pred 17 leti Primož Peterka s sedmim mestom na zadnji tekmi sezone prišel do globusa, je tokrat tudi Freund. Takrat je Japonec Funaki ostal brez lovorike, ker skoka nista skrajšala Kasai in Saito, ampak sta ga z dvojno zmago porinila na četrto mesto, je bil letos od Prevca boljši Jurij Tepeš z osebnim rekordom 244 metrov, za katerega je od vseh petih sodnikov prejel najvišjo oceno 20.

Ko je Prevc slabi dve uri po koncu tekme prišel v tiskovno središče, potem ko so bili za njim podelitev, kjer je prejel tudi mali kristalni globus za ubranitev zmage v posebnem točkovanju poletov, ter intervjuji za elektronske medije, je bilo opazno, da je bilo razočaranja in grenkega priokusa vsako minuto manj. V klepetu je bil takšen, kot ga poznamo v zadnjih letih, čeprav so bile za njim stresne ure, v katerih se je zgodilo vse, kar je bilo možno. Ko se je Prevc peljal na zadnji polet sezone, je na sedežnici poskušal pregnati misli, da potrebuje zmago za globus. Bil je povsem v svojem svetu, zato sploh ni gledal skokov zadnjih sedmih tekmovalcev, ampak le čakal, da bo prišel na vrsto za nastop. Običajno ogrevalni prostor zapusti, ko je pred njim še pet tekmovalcev, ker pa Freundovega skoka ni hotel gledati, je šel na stopnice, zato se mu je čas zelo vlekel. Velikokrat je vdihnil in izdihnil, da je iz telesa pregnal razmišljanje o rezultatu in ostal pri ritualih iz prejšnjih dni. Sploh ni vedel, kako daleč mora skočiti. Ko je zagledal številko dve po svojem nastopu, je bil vesel zaradi dvojne slovenske zmage, ni pa imel pojma, kaj drugo mesto pomeni za skupno razvrstitev, saj sploh ni vedel, katero mesto je zasedel Freund. Šele ko je videl, da imata enako število točk, je začel raziskovati, kaj to pomeni za globus.

»Če sem lani sklenil sezono z najboljšim skokom zime, tega letos nisem naredil, a vseeno je bil finale sanjski s tretjo zaporedno slovensko himno v Planici. Vesel sem in ponosen sem, da sem bil del teh dogodkov. Navijači so bili izjemni. Ko nisi vedel, kako daleč si poletel, si uspešnost svojega poleta lahko izmeril iz hitrosti vihranja zastav. Glede na to, kako je Freund skakal na skandinavski turneji, si nisem niti predstavljal, da bom prišel v položaj, da osvojim globus. Morda bi bilo bolje, če bi Severin že v petek prednost povečal na več kot 100 točk, saj bi s tem obema prihranil zelo veliko živcev,« je pripovedoval po tekmi Peter Prevc. Zaradi obveznosti sta si s Freundom le čestitala.

Posebej je poudaril, da globus za polete ni tolažilna nagrada, ampak je potrditev, da je v enem segmentu najboljši. »Potem ko sem v lanski sezoni napredoval in smo bili po vsaki tekmi bolj ali manj zadovoljni, so letos prišle tekme, po katerih sem bil jezen, razočaran, s kom sem se za kratek čas tudi sprl. Iz takšne sezone z vzponi in padci ter brez kolajne s svetovnega prvenstva se lahko veliko več naučiš, predvsem pa to, da z izsiljevanjem ne moreš doseči rezultata,« je dodal Prevc. Pravi, da bi brez težav še naprej tekmoval, a je prepričan, da mu bo telo hvaležno, ker je vsega konec. Danes bo najprej opral oblačila, lovorike postavil v omaro, še teden dni izpolnjeval obveznosti do sponzorjev in medijev, nato pa odpotoval na počitnice v ZDA in verjetno ob obisku Los Angelesa navijal za hokejista Anžeta Kopitarja.

Jurij Tepeš je najboljše pripravil prav za zadnji skok sezone, s katerim je za 2,8 točke premagal Prevca. »Šlo je za boj med Prevcem in Freundom, dobiček pa je imel tretji in zmage sem zelo vesel. Zgodila se mu je največja smola, ki je možna v športu, da je drugi z enakim izkupičkom točk. Čestitke Petru za skupno zmago, ki pa žal ni zmaga. Peter je razumel, da so tudi takšni razpleti del športa in najini odnosi so povsem normalni. Ni izgubljal v Planici, tu je le pridobival, globus pa izgubil na kakšni tekmi prej v spremenljivih razmerah, ko je bil Freund boljši tudi s kančkom športne sreče,« je bil vidno srečen Jurij Tepeš po drugi zmagi v karieri, tudi prvo je dosegel v Planici, a na stari letalnici, prav na zadnji tekmi. Skakalne smuči bo postavil v kot, a preden bo zamenjal zimske gume za letne in se odpravil na dirkališče, bo že danes odpotoval na dopust na Kubo, da se bo odklopil od skokov.