Kako ste doživeli dramo v velikem finalu?

Bilo je zelo težko. Običajno sem na tekmah miren, nedeljski finale pa je bil ena najtežjih serij v moji trenerski karieri, saj je bil utrip srca nekajkrat nad normalnim. Vsi smo se bali Freunda, a imamo tudi v domačih vrstah nevarnega tekmovalca. Malo se je treba pošaliti. Grenak priokus bo izginil v nekaj urah, a takšen je šport. To je treba sprejeti, tukaj postaviti piko in imeti glavo pokonci. Pravila so takšna, kakršna pač so.

Fantje so izpolnili vašo željo po poslušanju Zdravljice.

Fantastičen vikend s samimi zmagami. Realizacija vloge favorita pred domačim občinstvom je nekaj najveličastnejšega, kar se lahko zgodi trenerju. To je poklon fantom in ekipi, ki dela z njimi. Finiš sezone je bil odličen.

Kje je Prevc izgubil točko za veliki kristalni globus?

Lahko je biti pameten po bitki. Glede na to, da je bilo veliko četrtih in petih mest, bi bila dobrodošla še kakšna zmaga več ali stopničke. Freund je dve tekmi izpustil, enkrat je bil diskvalificiran, po drugi strani pa je Peter delal takšne napake, kakršnih si ne bi smel privoščiti, zlasti drugi dan v Vikersundu. Po tekmi v Kuopiu je bil Peter zelo besen, zato ni bilo možnosti za pravi pogovor, a smo na vse hitro pozabili. Včasih moraš narediti velik korak nazaj, da narediš še večjega naprej. Lahko bi se Kuopio odlično razpletel, pa nato ne bi bilo sanjske serije v Trondheimu, Oslu in Planici.

Ali ste po sanjskem poletu Tepeša z 244 metri čutili, da lahko tudi zmaga?

Ne. Jurij je realiziral tisto, o čemer smo se pogovarjali, prav v zadnjem poletu. Prevc je v prvem poletu odskočil malo prezgodaj, tudi drugi ni bil popoln.

Na nedeljski tekmi, ko je imelo pravico nastopa le 30 najboljših v skupnem seštevku svetovnega pokala, ste nastopili s kar šestimi tekmovalci, kar je največ med vsemi državami. Nemčija, Avstrija in Norveška so jih imele po pet.

Doslej smo imeli največ štiri, kar kaže, da je bila sezona odlična. V pokalu narodov smo osvojili rekordno število točk, 4994. Če bi Kranjec osvajal točke tako, kot jih je v prvem delu, bi bili v pokalu narodov tam, kjer smo bili lani, ko smo bili tretji. Realno so pred nami Nemčija, Norveška in Avstrija, ki so dejansko najmočnejše na vseh področjih skokov. Točke je tako kot lani osvojilo 11 skakalcev, imeli smo tudi svetovni rekord Prevca 250 metrov, ki je ponovil lanska dosežka z drugim mestom skupno in malim kristalnim globusom za polete, v katerih je Tepeš tretji.

Točke svetovnega pokala je osvojilo 11 skakalcev. Konkurenca za mesto v ekipi za svetovni pokal je ostra, a trikrat ste uporabili selektorsko pravico, da enega potnika določite po lastni presoji.

Vse tri sem zadel v polno. Ponosen sem na njih. Začelo se je z Dežmanon, ki zaradi poškodbe ključnice ni bil predviden niti za celinski pokal, saj naj bi začel tekmovati šele januarja. Nejc je tekmovalec, ki je letos naredil največji preboj proti vrhu. Če se Lanišek v Kuusamu ne bi poškodoval, ga ne bi postavil v ekipo za svetovni pokal. Čeprav je bil Semenič med slabšimi v celinskem pokalu, je dobil priložnost na poletih v Vikersundu in na obeh tekmah osvojil točke, v Planici pa le še potrdil odlike letalca. Cene Prevc je po dobrem nastopu na državnem prvenstvu odšel na skandinavsko turnejo in dvakrat osvojil točke. Očitno v skokih tudi občutek nekaj pomeni. Pripombe nekaterih k moji izbiri pa so šle skozi levo uho noter in desno ven.

S smučarsko zvezo imate dolgoročno pogodbo do leta 2020. Kakšni so izzivi za novo sezono?

Veliko jih je. Za osvojitev najprestižnejših lovorik se mora pokriti ogromno stvari. Za naslednjo sezono bo cilj kolajna med posamezniki in z ekipo na svetovnem prvenstvu v poletih na Kulmu. Dolgoročna pogodba zagotavlja mirnost, saj v skokih na silo ne gre.

Ali bi v letošnji sezoni kaj spremenili, če bi imeli to možnost?

Ne. V novi sezoni bomo v poletnem delu nekatere stvari spremenili tako, da jih bo več in drugih manj. Letos je bilo veliko dela na surovi moči, morda v določnem obdobju preveč. To je izziv trenerskega poklica. Rdeča nit bo enaka kot doslej, ko se poleti gradijo temelji telesne, tehnične, motorične in psihične pripravljenosti. Konec aprila bomo znova začeli iz ničle.

Boste še naprej vztrajali pri nastopu na vseh tekmah?

Letos sta se iz tekmovalnega ritma umaknila Pungertar in Kranjec, a pri Pungertarju ni bilo posebnega učinka. Morda je včasih pametno izpustiti tekmo na Japonskem, da ne izgubljaš energije za dolgo pot. A odločitev je odvisna od tega, kakšne tekme so v naslednjih tednih. Glede izpuščanja tekem je veliko v glavah. V olimpijski sezoni 2014 smo bili na vseh tekmah, pa smo v Sočiju osvojili dve kolajni, in morda bi še ekipno, če ne bi bilo smole s poškodbo Kranjca.