Dnevnikov strokovni komentator v alpskem smučanju Mitja Dragšič je pred dnevi v svoji kolumni zapisal, da si močno želi, da bi si Tina Maze zagotovila veliki kristalni globus pred zadnjo tekmo sezone, ki bo 22. marca. Svoje želje je pojasnil z besedami, da je pod večjim pritiskom in stresom od tekmice Anne Fenninger. Dodatni pritisk bi lahko bila tudi morebitna odločitev, da so pred njo zadnje štiri preizkušnje kariere. Posledično v njih ne more uživati in pokazati svojega bogatega znanja. Večji stres pa naj bi ji povzročala tudi leta, saj je Avstrijka šest let mlajša (junija bo praznovala 26. rojstni dan).

Statistika: Tini 182 in Anni 198 točk

Ker je Tina Maze v zadnjih letih kraljica slovenskih src, si večina Slovencev želi podobno kot Dragšič. Da bi lahko v nedeljo na veleslalomu tekmovala z nasmeškom. Pot do takšnega scenarija je po zadnjih dveh tekmah v Areju težko verjetna. Najboljša slovenska športnica je namreč na Švedskem zasedla 20. mesto v veleslalomu in 16. v slalomu. Njene uvrstitve v tehničnih disciplinah niso več na ravni začetka sezone. V letošnjem koledarskem letu se je namreč Korošica na vseh tekmah v tehničnih disciplinah le enkrat uvrstila na zmagovalni oder, in sicer januarja na slalomu v Flachauu. Precej boljša je njena forma v hitrih disciplinah, v katerih se redno uvršča na najvišja mesta. To potrjuje tudi včerajšnji drugi trening smuka v Meribelu, na katerem je postavila drugi najhitrejši čas, njena tekmica pa zaradi bolečin v kolenu ni nastopila.

Tako Tina Maze kot Anna Fenninger sta doslej le enkrat tekmovali v Meribelu, ki bo prvič v zgodovini gostil finale svetovnega pokala. Lepše spomine nanj ima Slovenka, ki je pred dvema letoma v Treh dolinah zmagala v superkombinaciji, na smuku pa je bila četrta. Avstrijka je tekmovala le na smuku, na katerem je zasedla 19. mesto. Toda številke preteklosti v tem trenutku ne igrajo posebne vloge. Tina Maze je denimo v tej sezoni decembra v Areju zmagala na veleslalomu in bila druga na slalomu, tri mesece pozneje pa je bila 20. in 16.

Pred zadnjimi štirimi tekmami ima Avstrijka le 30 točk naskoka (1341:1311), a je vse skupaj varljivo. Čeprav povprečje 28 tekem kaže, da je Tina osvojila 46,8, Anna pa 47,9 točke na tekmo, pa je treba vedeti, da slednja ni nastopala v slalomu. In prav od slaloma (Tina ima povprečje 48,6 točke) bo veliko odvisno, saj je v drugih disciplinah Slovenka občutno slabša. V veleslalomu je v povprečju na tekmo osvojila 34,3 točke (Fenningerjeva kar 73,7), v smuku 43,7 točke (tekmica 52,4) in superveleslalomu v povprečju 55 točk (72). Glede na statistiko naj bi tako Tina Maze v Meribelu na štirih tekmah (zaokroženo navzgor) osvojila 182 točk, Anna Fenninger pa 198, kar bi pomenilo, da je šest let mlajša Avstrijka ubranila zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. Poleg Črnjanke bosta slovensko čast v finalu branili Ilka Štuhec in Ana Drev. Prva na današnjem smuku, druga pa zadnji dan na veleslalomu.

Med moškimi bo manj zanimivo

Boj za moški veliki kristalni globus bo precej manj izenačen. Marcel Hirscher ima namreč pred zadnjimi štirimi preizkušnjami 164 točk prednosti pred Kjetilom Jansrudom, ki je podobno kot Tina Maze blestel predvsem v prvem delu sezone. Bolj zanimivi bodo dvoboji za male kristalne globuse. V skupnem slalomskem seštevku je prednost 55 točk Felixa Neureutherja bržčas previsoka za Hirscherja, ki si je že zagotovil skupno veleslalomsko lovoriko. Medtem ko si je Jansrud že priboril superveleslalomski mali kristalni globus, se obeta izjemno zanimiv današnji dvoboj za najprestižnejšo smukaško krono. Jansrud ima namreč pred Avstrijcem Hannesom Reicheltom le 20 točk prednosti. Slovensko čast bo branil Miha Hrobat, ki si je priboril vstopnico z nazivom mladinskega svetovnega prvaka v superveleslalomu. V finalu prejme točke le najboljših 15 alpskih smučarjev in smučark.