Petnajst točk, ki jih je na sobotnem slalomu svetovnega pokala v alpskem smučanju v Areju osvojila Tina Maze s 16. mestom, je zelo pomembnih v boju za veliki kristalni globus. Čeprav so si v ekipi Tine Maze želeli v manj kot 24 urah, odkar je Anna Fenninger postala najboljša alpska smučarka sezone, znova prevzeti vodilno mesto, jim takšen podvig ni uspel. Črnjanka je zgolj zmanjšala zaostanek v skupnem seštevku svetovnega pokala na 30 točk. Katera izmed obeh alpskih smučark bo drugič v karieri osvojila veliki kristalni globus, bodo odločale zadnje štiri preizkušnje sezone v Meribelu.

Če bi še prejšnji teden pred obema tehničnima preizkušnjama na Švedskem delali anketo, katera izmed obeh glavnih junakinj zime bo postala velika zmagovalka, bi bilo malo junakov, ki bi si upalo napovedati negotov razplet. Tekmi na Švedskem pa sta delnice krepko nagnili na stran Anne Fenninger. Prvič zato, ker je s prepričljivo veleslalomsko zmago pokazala, da je še naprej vrhunsko pripravljena in odločna, da ubrani lanski uspeh skupne zmagovalke svetovnega pokala. Drugič pa zato, ker je Tina Maze na Švedskem delovala utrujeno in nemočno. V soboto so prišle na dan informacije, da naj bi bilo to zaradi prebavnih težav. V petek so se namreč člani ekipe po 20. mestu v veleslalomu zavili v medijski molk. Posledično le v ekipi natančno vedo, kaj se v resnici dogaja, medtem ko navzven delujejo umirjeno in odločeno. Da ima Tina Maze nekaj zdravstvenih težav, ki so sicer v tej sezoni pogoste, je potrdil tudi reprezentančni zdravnik Matjaž Turel.

Kaj se dogaja v boju z Anno Fenninger in Tino Maze, ne zanima preveč Mikaele Shiffrin. Mlada Američanka nadaljuje s suverenimi predstavami in prepričljivimi zmagami. Dokazuje, da je razred zase v slalomu, na poti do novih uspehov pa jo je spremljati pravi užitek. Mikaela Shiffrin je alpska smučarka prihodnosti, na katero bosta morali v prihodnjih sezonah v boju za veliki kristalni globus računati predvsem Anna Fenninger in Lindsey Vonn.

»Lahko vam zaupam, zakaj sem kljub veliki prednosti na vmesnih časih do cilja smučala na vso moč,« je zanimivo začela pogovor z novinarji Mikaela Shiffrin. »Včasih med smučanjem slišim uradnega napovedovalca, ki glasno komentira razplet. Tokrat se mi je zdelo, da je rekel, da na vmesnih časih zaostajam. Zato sem še močneje pritisnila na plin. Na koncu se je izkazalo, da sem se motila. Toda najpomembnejše je, da je bil zaključek takšen, kot sem si želela,« je veselo razlagala Mikaela Shiffrin, ki je na zelo odlični poti, da še tretjič v treh sezonah osvoji mali kristalni globus najboljše slalomistke zime (Švedinja Frida Hanssdotter zaostaja za 90 točk). Vrstni red na vrhu v Areju je bil podoben kot v Mariboru, saj sta se na zmagovalni oder uvrstili še Slovakinja Veronika Velez-Zuzulova in Čehinja Šarka Strahova.

Od danes naprej, ko bo prvi trening smuka, do nedelje, 22. marca, bo finale svetovnega pokala v Meribelu.