Vsaka češka pokrajina ima kopico specialitet, pogosto navdahnjenih s starimi recepti iz grajskih kuhinj. Na Češkem je namreč sila veliko gradov, zlasti na jugu države, kjer je do leta 1611 kraljevala zelo priljubljena češka rodbina Rožembergov (zadnji je bil Peter Vok), ki so imeli izjemno radi ribe. Še od tistih časov je jug Češke prepreden z neštetimi ribniki, tamkajšnje gostilne pa premorejo številne ribje jedi. Če bi po tipični češki jedi pobarali recimo Pražana, bi vam kot iz puške izstrelil: „Vepřo-knedlo-zelo!“ To je nekakšna ljudska okrajšava za pečeno svinjino, kruhove cmoke s slanino in dušeno kislo zelje. Večina češke kuhinje prav zares ni pretirano pogodu vegetarijancem, saj je izredno bogata z mesom in slanino, ki sta včasih prisotna celo v načeloma brezmesnih jedeh. Za najbolj znano zagotovo brezmesno češko jed, ki je v obliki poulične hrane priljubljena vsaj tako kakor pri nas sirov burek, velja ocvrt sir, ki ga v številnih mestnih kioskih prodajajo v prerezanem hlebčku kruha s tatarsko omako. Med domačini so najbolj priljubljene pečenke, golaž in zrezki, ogromno je cvrtja, vse to pa radi postrežejo z zvrhano mero krompirja v različnih oblinah, cmoki ali svojevrstnimi testeninami. V resnici gre za kuhinjo, ki je zelo podobna nemški in avstrijski, tudi poljski. Veliko je prevzela od sosednjih držav, tudi od narodov, ki so skozi stoletja gospodarili na njenem ozemlju, zato je v resnici precej raznovrsna. Na svoj račun bodo na Češkem prišli ljubitelji pečenih svinjskih krač s hrustljavo, v temnem pivu zapečeno kožo in sočnim, povsem mehkim mesom, ki kar samo odstopi od kosti. Poleg pečenih Čehi pogosto strežejo tudi kuhane, dimljene krače, ki jih postrežejo s kislimi kumaricami in solato. Vse to je seveda primerno zaliti s katerim od imenitnih čeških točenih piv. Ampak kar brez skrbi. Če svoje nazore o zdravi prehrani za nekaj dni pustimo ob strani, recimo za toliko časa, kolikor si ga vzamemo za obisk te lepe države, kmalu ugotovimo, da je češka kuhinja zelo okusna. Poleg naštetega je znana še po vrhunskih sirih, ribjih in gobovih jedeh, češki vrhunski kuharji pa se v zadnjem času trudijo češko kuhinjo predstaviti v lahkotnejšem, inovativnem duhu.

Južnočeški krapovi trakci

Potrebujemo 600 g fileta krapa, morsko sol, mleto sladko papriko, česen, mleto kumino, mleti ingver, 80g moke, olje.

Filet razkoščičenega krapa narežemo na en centimeter debele rezine – trakce, kakor za domač pomfri. Osolimo jih in vanje vtremo na drobno narezan česen ter začimbe ter jih pustimo počivati. Trakce nato povaljamo v moki, zmešani z nekaj mlete paprike in jih ocvremo v vročem olju. Ocvrte za nekaj hipov položimo na papirnate brisače, nato jih postrežemo z omako iz kisle smetane ali čvrstega jogurta in ribanega hrena ali drobnjaka. Kot priloga se prileže tudi sveže ribano zelje ali pire krompir.

Česnova juha s sirom

Potrebujemo 1 l čiste juhe (zelenjavne, goveje ali kokošje), 300 g krompirja, 4 stroke česna, 1/4 žličke majarona, 1 žlico masla (ali olja), sveže zmlet poper, morsko sol, pol žličke zdrobljene kumine, 1 jajce, 2 kosa kruha, 100 g naribanega topljivega sira.

Kruh narežemo na majhne kocke in jih popečemo na maslu ali olju. Krompir olupimo in narežemo na majhne kocke ter ga damo v juho. Dodamo sol, poper, kumino ter majaron in kuhamo, dokler se krompir ne zmehča. Potem v juho ubijemo jajce in ga razmešamo, dodamo popečene kruhove kocke in sir, dobro premešamo, dodamo še strt česen in takoj postrežemo.

Krap po okusu Petra Voka

Za štiri češke turiste potrebujemo 600 g fileta krapa s kožo vred, 80 g mesnate slanine, 2 žlici olja, 4 stroke česna, morsko sol, sveže zmlet poper, mleto sladko papriko, malo moke.

Filete narežemo na manjše kose in jih pretaknemo s tankimi trakovi slanine. Natremo jih z mešanico soli, strtega česna in popra. Moko zmešamo s papriko in v njej povaljamo kose ribe. Na hitro jih opečemo na olju, nato pa zložimo v pekač, obložen s papirjem za peko, in v pečici, segreti na 200 stopinj, še na kratko zapečemo. Kose ribe lahko namesto tega postopka najprej natremo s zmesjo soli, česna in popra, nato pa jih zavijemo v tenke rezine slanine. Ostali postopek je enak. Postrežemo s kuhanim krompirjem, na tenko narezanim svežim zeljem in dušeno zelenjavo.

Marinirani sir hermelin

Potrebujemo 400 g sira camembert ali brie (na češkem mu pravijo hermelin), 100g čebule, 2 stroka česna, 1 dl olja, pekočo rdečo papriko, piment, celi poper, lovorov list.

Sir narežemo na kolobarje, damo v kozarec za vlaganje skupaj z narezano čebulo, česnom in papriko. Zalijemo z oljem, dobro zapremo in pustimo en teden na hladnem.

Krompirjeve polpete

Potrebujemo 500 g krompirja, 0,5 dl mleka, 100 g gladke moke, 1 jajce, 2 stroka česna, morsko sol, majaron, sveže zmlet poper, olje.

Olupljen krompir na drobno naribamo in pustimo, da spusti vodo, ki jo nato odlijemo. Dodamo mleko, moko, jajce, strt česen, majaron, sol, med prsti zdrobljen majaron in poper. Dobro premešamo. V vroči naoljeni ponvi iz te mase z obeh strani spečemo debelejše palačinke, ki jih takoj postrežemo, da ostanejo hrustljave. Priležejo se na primer k pivu, Na češkem jih jedo brez priloge, kot slano pecivo.

Zoran Triglav (Foto: Luka Cjuha)