V zadnjih letih si štiritaktni motorji vse bolj odločno utirajo svoje mesto med motornimi napravami za delo okrog hiše in na vrtu. V primerjavi z dvotaktnimi motorji je njihova konstrukcija resda bolj kompleksna, a zato prepričajo z močjo in izjemnim navorom. Delujejo na čisti bencin, medtem ko dvotaktni motorji uporabljajo mešanico bencina in olja in zato ustvarja nekoliko več izpušnih plinov. Prednost dvotaktnih motorjev je njihova majhnost, zato so primerni pri napravah, s katerimi se veliko gibljemo ali jih držimo v rokah. To je še bolj pomembno, če vemo, da štiritaktnih motorjev ne moremo uporabljati v vseh položajih, tako kot lahko dvotaktne, ki delujejo tudi obrnjeni na glavo ali bok. To je Makita presegla s posebnim načinom mazanja, zato lahko njene motorne kose, puhalnike, škarje in druge naprave s štiritaktnimi motorji uporabljamo v prav vseh položajih.

Močno univerzalno orodje

Model škarij Makita EH6000W je opremljen z močnim dvotaktnim motorjem z 0,9 KM in tehta pet kilogramov. Med delom je občutek v rokah prijeten, saj so lepo uravnotežene in ročaji sedejo v roke. Za blaženje tresljajev so pri Makiti dobro poskrbeli, saj so škarje opremljene z vzmetmi, motor pa zaradi plavajoče strukture prenaša tresljaje na ročaje v manjši meri. Ti so oblikovani tako, da lahko škarje držimo trdno v rokah v vseh položajih. Okrogli sprednji ročaj je že tako praktičen, zadnji pa se zasuka za 90 stopinj v obe smeri.

Prednosti krajšega rezila

Preizkušene škarje imajo 60-centimetrsko rezilo s 3,5 centimetra razmika med zobmi, s katerimi lahko režemo tudi močnejše vejice. V primerjavi z modelom s 75-centimetrskim rezilom, ki ga tudi ponuja Makita, je v prednosti zaradi nekoliko večje okretnosti. Smiseln je za uporabo na živih mejah srednjih velikosti, ne nazadnje pa tudi pri shranjevanju in transportu prihranek petnajstih centimetrov pride prav. Razlika pa se pozna tudi pri moči, saj motor z 0,9 KM/22,2 cm3 dvotaktnim motorjem pride bolj do izraza pri krajšem rezilu. Glede moči pa vsekakor ne moremo imeti pripomb, saj gre za močne škarje, ki kljub moči ne terjajo napora pri delu. Pri obeh napravah je jasno, da gre za sodobna stroja z vrhunsko tehnologijo, kjer so glede na uporabljeni motor tresljaji in hrup zmanjšani na najmanjšo možno mero.

Teleskopski ročaj

Škarje s teleskopskim ročajem spominjajo na motorno koso in delo z njimi je nekoliko drugačno. Roke delno razbremenimo z ramenskim trakom in pravilno nastavitvijo rezila. Pod kotom tega lahko obračamo v obe smeri, tako da lahko svoj položaj glede na živo mejo prilagodimo tako, da večino teže prenesemo na ramena. Ramenski trak uspešno opravlja to nalogo, pri dolgotrajnejšem delu na višini pa bi bilo lepo imeti kvalitetnejši ramenski oprtnik, kakršne lahko zasledimo pri motornih kosah. Škarje Makita EN4950H s teleskopsko palico so z zloženim rezilom dolge približno 180 centimetrov, kar je odlična sredinska izbira. Dolžina namreč zadošča, da srednje visok uporabnik z iztegnjenimi rokami doseže tudi na dva metra in pol, brez dvigovanja in iztegovanja rok pa še vedno ureja precej visoko rastje. Ker lahko kot rezila lahko prilagodimo delu, delo s teleskopsko palico ni moteče niti pri tleh. Zaradi trdne konstrukcije tudi ni ukrivljanja palice ali deformacij, zato je nadzor nad rezom tudi na višini dveh metrov odličen. Iz prve roke pa lahko povemo še to – z nekaj motoviljenja pri nameščanju med sedeži lahko takšne škarje prevažamo tudi v najmanjših avtomobilih.

Jošt Bukovec