Skozi knjigo iz zbirke Naredi sam in prihrani, ki je izšla pri založbi Cangura, izvemo, kako iz semena vzgajati svoje rastline, kako rastejo občutljive rastline v lončkih in kako jih glede na navodila na semenski vrečki, podnebje in lastnosti določene rastline ob ustreznem času presaditi na prosto ali kako seme takoj posejati naravnost na vrt, če določena sorta zelenjave oziroma cvetja to omogoča oziroma celo zahteva.

Vsi najpomembnejši nasveti za kaljenje

Avtorica predstavi osnovne lastnosti semena, kako preverimo kalitev, kako se lotiti semena z debelejšo semensko lupino, nato pa vas povabi, da si ogledate pogoje, ki vladajo pri vas doma: ali imate ustrezen prostor za vzgojo sadik v zaprtih prostorih, ali pri vas morda podnevi hudo pripeka, ali kje veje močan veter, kdaj spomladi tla zadnjič pomrznejo. Spoznali boste tudi, katere vrste zelenjave in cvetja so primerne za začetnike, katero seme najprej posejati v zaprtem prostoru, katero pa kar naravnost na vrt, kako ustrezno sejati, da bodo rastline dovolj narazen, kako in kdaj presajati od popolno prezimnih do delno prezimnih in neprezimnih rastlin, kako pripraviti gredico in zastirko ter kako seme zaščititi pred nezaželenimi »obiskovalci« (škodljivci) in neugodnimi vremenskimi vplivi.

Izvedeli boste tudi, kako lahko lončke, v katerem bodo sadike rasle, izdelate za malo denarja sami in kako si omisliti biološko razgradljive lončke, pa tudi, kako poskrbeti za ustrezno vlago, zrak in svetlobo za vsako posamezno seme in sadiko. Seveda avtorica ne pozabi na bolj neprijetno opravilo, redčenje sadik, ki pa je žal nujno zlo, in kako lahko ustrezen substrat za rastoče sadike pripravimo kar sami, ne da bi bilo treba zato zaviti v vrtnarijo in tam odšteti zajetnega kupčka denarja za substrat, ki morda niti ne bo vseboval vseh potrebnih hranil za prst, v kateri bo rasla zelenjava.

Da bo vaš vrt blestel

Vzgajajte sadike iz semena doma, pa boste vedeli, kaj raste na vašem vrtu, in uživali boste v eksperimentiranju z različnimi sortami, tudi s tistimi, ki morda predstavljajo trši oreh. Hvaležna vam ne bo samo denarnica, ampak tudi vi boste vedeli, kaj se znajde na vašem krožniku in na krožniku vaših družinskih članov. Mimogrede pa se boste še izpopolnili v vrtnarjenju in v ustreznih urnikih setve ter presajanja. Knjiga Naj poženejo sadike vam prinaša vse, kar potrebuje vrt, da bo naravnost blestel.

Diplomirana hortikulturistka Barbara Ellis je izkušena in dobro podkovana vrtnarica ter nekdanja urednica knjig o vrtnarjenju pri ameriški založbi Rodale Press. Z vrtnarjenjem se je začela ukvarjati že v rosnih letih na vrtu svoje mame, zdaj pa obdeluje skoraj en hektar velik vrt v Hackberry Pointu v ameriški zvezni državi Maryland, v katerem goji najrazličnejše rastline, od avtohtonih do neavtohtonih trajnic do grmovja, dreves, zelenjave in cvetja, na katerem se rade zadržujejo čebele in druge žuželke, z možem Petrom pa sta tudi ponosna lastnika treh hektarjev gozda.