Namesto da vržete stare in obrabljene nogavice iz najlona stran, jih lahko razrežete in uporabite za oblikovanje cvetličnih ali zelenjavnih posod. V nepoškodovani del nogavice natlačite kvalitetno zemljo in zavežite na obeh koncih tako, da dobite venec, vanj pa izrežete majhne luknje, kamor lahko vložite rastline. Najlon omogoča, da voda odteka, obenem pa zadrži prst v posodi.

Ponošene nogavice lahko uporabite tudi za pričvrstitev zelenjave ali okrasnih plezalk, saj rastline z njimi privežete k opori. Najlonke ne bodo obdrgnile nežnih stebelc tako kot vrvice, zato so primerne tudi za sadjarje.

Kavni filtri v vsak vrt

pantyhose.jpg

Namesto nogavic iz najlona lahko uporabite kar kavne filtre -  primerni so za 10, 15 in 20 centimetrov visoke posode. Izberite naravne, nebeljene filtre, da se izognete nezaželenim dodatkom, ki lahko pronicajo v zemljo.

V kavne filtre lahko posadite tudi majhne sadike. Preden filtre napolnite s prstjo, ne pozabite izvrtati nekaj luknjic v njihovo dno, ki bodo poskrbele za odvajanje odvečne vode. Ko boste sadike presajali, jih dobro zatlačite v zemljo.

kavni_filtri.jpg

Sadite glede na lunine faze

Tistim, ki se srečujete z nespečnostjo v času polne lune, se sajenje glede na lunine mene sploh ne bo zdelo tako čudno. Luna kroži okoli Zemlje, pri tem pa spreminja gravitacijsko silo, kar najbolje opazimo pri plimovanju. Deluje še na druge vode, tudi na podtalnico, ki vpliva na rast rastlin.

Lunin cikel traja 29 dni; z Zemlje jo tako v različnih fazah vidimo v različnih oblikah: mlaj ali prazna luna na začetku meseca, sledi prvi krajec, točno na sredini meseca je ščip oziroma polna luna, za ščipom pa pride še zadnji krajec.

faze_lune.jpg

Mlaj je najboljši čas za sejanje zelenjave, na primer zelene solate, špinače, korenja, paradižnika, graha in fižola. Ta čas je najboljši tudi za presajanje,  gnojenje, za zasaditev drevesih sadik in vinskih trt.

Prvi teden meseca ob prvem krajcu, ko je Luna vidna v obliki črke D, je primeren za sadjarska opravila, kot so obrezovanje in presajanje dreves. To je tudi ugodno obdobje za zasaditev čebulic, trajnic in njivskih rastlin, na primer repe, čebule in krompirja.

Šopi pasje in mačje dlake odganjajo divje živali

Živalske dlake v vašem vrtu so učinkovit odganjalec nepovabljenih gostov, kot so zajci, srnjad in druge rastlinojede divje živali. Vonj po psu ali mački bo odganjal živali, zato raztresite nekaj pasje ali mačje dlake na robove vašega vrta.

macka_v_vrtu.jpg

Dlake med cvetlicami ali zelenjavo bodo pregnale tudi polže, saj se prilepijo nanje, hkrati pa so prijazne do ptic, ki lahko dlako uporabijo kot gradbeni material za svoja gnezda.

Blizu vrta obesite staro vedro

Stare zalivalke za rože ne vrzite stran. Raje jo napolnite z vodo in obesite na drevo blizu vašega vrta. Ptice obožujejo tako dostopno vodo, z veseljem pa bodo pojedle tudi insekte z vaših rož in zelenjave.