Že po prvi vožnji je bilo jasno, da bo Shiffrinovo tokrat težko premagati, saj si je ne prvi progi prismučala 89 stotink prednosti pred prvo zasledovalko, v finalu pa je kljub temu še enkrat odpeljala na vso moč in slavila z veliko prednostjo sekunde in 41 stotink pred Velez-Zuzulovo, ki je bila po prvi vožnji tretja, v finalu pa je uspela na najnižjo stopničko zmagovalnega odra zriniti Strachovo. Čehinja je za zmagovalko zaostala že več kot dve sekundi, kar le potrjuje, da je bila Američanka tokrat (ponovno) razred zase.

Z novo zmago je Shiffrinova, ki je v petek praznovala 20. rojstni dan, storila velik korak k osvojitvi malega kristalnega globusa, saj ima pred zadnjo tekmo v tej kategoriji pred Frido Hansdotter 90 točk prednosti. Za menjavo na vrhu bi morala Švedinja na zaključku sezone v Meribelu nujno zmagati, Američanka pa ne bi smela biti višje od 22. mesta, kar se zdi malo verjeten scenarij. Tretje mesto v slalomski razvrstitvi se nasmiha Tini Maze, ki za Shiffrinovo zaostaja 190 točk, pred četrto Kathrin Zettel pa ima 57 točk prednosti.

Lahko Mazejeva še premaga Fenningerjevo?

Za Črnjanko je sicer precej bolj od slalomske razvrstitve pomemben boj za skupno zmago v svetovnem pokalu in veliki kristalni globus, ki pa ga, kot kaže trend zadnjih rezultatov, počasi izgublja. Po dveh ne najbolj uspešnih nastopih v Aareju je namreč vodstvo, ki ga je držala v rokah večino sezone, morala predati Anni Fenninger, za katero pred zaključkom sezone in zadnjimi štirimi tekmami zaostaja 30 točk. To seveda pomeni, da je dvoboj vse prej kot odločen, a glede na trenutno formo obeh tekmic ima Avstrijka pred zadnjo partijo zagotovo v rokah boljše karte, pa čeprav bo nastopila na tekmi manj kot slovenska šampionka, saj v slalomu ne nastopa.

(Foto: Reuters)

Trebušna viroza prišla ob najslabšem času

In ravno zaradi zadnjega dejstva se je Mazejeva danes nadejala, da bi z uvrstitvijo med najboljših pet tekmici ekspresno vrnila udarec in prešla nazaj v vodstvo v skupnem seštevku, ki ji ga je Fenningerjeva speljala s petkovo zmago na veleslalomu. A načrte o visoki uvrstitvi je slovenski šampionki pokvarila višja sila, saj ima že od petka prebavne težave, najverjetneje se jo je lotila trebušna gripa, ki je botrovala dvema povprečnima predstavama, s katerima je Mazejeva v Aareju osvojila le 26 točk.

Sobotna slalomska tekma se je za Črnjanko odvijala po podobnem scenariju kot petkov veleslalom. Že v prvi vožnji je zaostala več kot sekundo, a še bila med najboljšo deseterico (v petek šesta, tokrat deveta), v finalu pa je nato namesto napada in skoka po lestvici navzgor uprizorila zanjo sila povprečno vožnjo in pridelala še več zaostanka. Ob prihodu v cilj je lahko obakrat le nezadovoljno odkimala ob spoznanju, da bo daleč od najboljših. Na slalomu jo je sicer odnesla nekoliko bolje kot v petek, ko je bila 20., saj je izgubila »le« sedem mest in končala kot 16., za Shiffrinovo pa je zaostala več kot tri sekunde. Naklonjene ji niso bile niti stotinke, saj je v zgoščeni razvrstitvi denimo za 9. mestom zaostala le 27 stotink.

(Foto: AP)

Na današnjem slalomu sta nastopili še dve slovenski smučarki, ki pa nista bili uspešni. Katarina Lavtar je na prvi progi zaostala 3,78 sekunde, kar je zadostovalo le za 33. mesto, Ana Bucik pa je v prvi vožnji odstopila.

Časa za počitek ni

Smučarke bodo imele le dan počitka, že v ponedeljek pa se bodo zbrale v Meribelu, kjer jih čaka zaključek svetovnega pokala in zadnje štiri tekme, na katerih bo v ospredju zanimanja prav gotovo dvoboj med Mazejevo in Fenningerjevo za veliki kristalni globus. Upajmo, da se bo Črnjanka hitro znebila zdravstvenih težav in bo v Franciji nared za zadnje tekme v sezoni.