Ko je Anna Fenninger na uvodni preizkušnji sezone skupaj z Mikaelo Shiffrin konec oktobra dobila veleslalomski uvod nad Söldnom, je kazalo, da bosta omenjeni imeni glavni tekmici v boju za veliki kristalni globus. Toda sledil je sijajni napad Tine Maze, padec forme Anne Fenninger ter nekaterih drugih alpskih smučark. Sredi decembra se je znova govorilo le o Tini Maze, njene uspehe pa se je primerjalo z rekordno sezono 2012/13, ko je Črnjanka osvojila 2414 točk. Sledil je črni januar Tine Maze, kar je izkoristila Avstrijka s Solnograškega. Lanska skupna zmagovalka svetovnega pokala se je včeraj na veleslalomu v Areju šestič zapored uvrstila na zmagovalni oder, dvanajstič na zadnjih 13 tekmah, na katerih se je pognala s starta. Z novo veleslalomsko zmago si je zagotovila mali kristalni globus v bazični disciplini alpskega smučanja, hkrati pa z izjemno serijo znova prevzela vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Tina Maze, ki je imela pred današnjo preizkušnjo 44 točk prednosti, po novem za veliko tekmico zaostaja za 45 točk. Črnjanka ni imela svojega dne. Zasedla je skromno 20. mesto, kar je njena druga najslabša veleslalomska uvrstitev sezone po uvodni tekmi sezone v Söldnu.

Anna Fenninger je bila prepričljivo najhitrejša že na prvi progi, pred Kathrin Zettel je imela pol sekunde prednosti, za trojno avstrijsko vodstvo pa je poskrbela Eva Maria Brem. Tina Maze je bila šesta, Ana Drev 19., Katarina Lavtar pa 27. Trener najboljše slovenske športnice Valerio Ghirardi je postavil drugo progo, na kateri pa se nekatere najboljše smučarke niso znašle. Med njimi je bila tudi Tina Maze, ki ji je zmanjkalo dinamita v nogah, njen zaostanek pa je naraščal iz zavoja v zavoj. Anna Fenninger ni imela težav z ubranitvijo naskoka, visoko prednost si je priborila kljub 14. času druge proge. Prvič v karieri se je na veleslalomski zmagovalni oder povzpela Italijanka Nadia Fanchini, sicer desetič v karieri. Ana Drev je s petim časom druge proge napredovala na enajsto mesto, Katarina Lavtar z enajstim časom na 22. mesto. Ana Drev si je hkrati kot zadnja priborila tudi nastop na finalu svetovnega pokala, ki bo 22. marca v Meribelu zadnja preizkušnja sezone.

»Bil sem v navezi z Denisom Šteharnikom (glavni trener tehničnih disciplin, op. p.). Ana Drev je tam, kamor sodi, kjer bi morala biti že prej. Izpolnila je svoj cilj ter se uvrstila na finale svetovnega pokala. Sicer bi bil bolj vesel, če bi imela več takšnih konstantnih rezultatov, kakršnega je dosegla danes. A je težko servisirati njeno zdravje. Vesel sem, da je prenesla pritisk, posledično pa podaljšujemo bivanje v Meribelu do zadnjega dne. Katarina očitno v Areju dosega svoje najboljše rezultate. S potjo na daljni vzhod je naredila veliko, si izboljšala startno številko ter z njo dosegla dobro uvrstitev,« je z mariborskega fotelja sporočil glavni trener v slovenski reprezentanci Rasto Ažnoh. Na prizorišču ga namreč ni, ker ni denarja. Ko glavni trener spremlja tekme od doma, je jasno, da alpski smučarski vlak ne gre v pravo smer, ki je tako in tako zelo nejasna. Danes bo v Areju slalom (prva proga ob 10.30, druga ob 13.30).

Izidi veleslaloma v Areju: 1. Fenninger (Avs) 2:24,20, 2. N. Fanchini (Ita) + 0,71, 3. Brem + 1,07, 4. Shiffrin (ZDA) + 1,09, 5. Brignone (Ita) + 1,11, 11. Drev + 1,60, 20. Maze + 2,25, 22. Lavtar (vse Slo) + 2,57, svetovni pokal – skupno: 1. Fenninger 1341, 2. Maze 1296, 3. Vonn (ZDA) 842, veleslalom: 1. Fenninger 442, 2. Brem 356, 3. Shiffrin 321, 7. Maze 206, 25. Drev 60, 35. Lavtar 16.