Četrtek v Socialnem centru Rog le redko mine brez tradicionalne veganske večerje, ki jo organizira skupina mladih, ki sodelujejo v okviru Transforme, gibanja, ki si prizadeva predvsem za opolnomočenje ljudi na lokalni ravni. Nastala je kot odziv na nevzdržno družbeno-ekonomsko situacijo pri nas, na brezperspektivnost v klasičnih življenjskih poteh za cele generacije izobraženih mladih, na prekarizacijo, v katero nas potiska sistem, pravijo v Transformi. Zato se zatekajo k alternativi – k skupnostnim, kooperativnim in solidarnostnim mrežam. Ena takih kolektivnih akcij so veganske večerje, ki jih vsak teden redno prirejajo že od lanske jeseni.

Dan prostovoljnega mojstra

Večerjo smo pretekli četrtek začeli s kremno juho s krompirjem in gomoljem zelene. Nadaljevali s polento na žaru v kombinaciji z boranijo, paradižnikovo omako ali omako s koromačem in porom ter zadovoljni še komaj zabredli v vaniljev puding z jabolčno čežano in cimetom. Menda smo izbrali odličen večer za svoj prvi obisk Rogove veganske kuhinje, kjer je hrana sicer vedno raznolika, a tolikšna izbira omak menda prekaša še mamino nedeljsko kosilo.

Dnevnikovi ljubitelji kulinaričnih pokušin smo na večerjo res prispeli šele ob sedmih, a za tri kuharske prostovoljce se je veselje začelo že bistveno prej. Naš sogovornik Luka je zjutraj opravil večji nakup, Tina, ki je tudi klepetala z nami, pa je okoli dveh popoldne zbobnala še dva pomočnika in počasi so začeli lupiti in sekljati. Malo pred prihodom vrlih jedcev, bilo nas je par ducatov, so pripravili krožnike, pribor in dva velika škafa, v katerih ob koncu jedače, kot doma, vsak pomije svoj krožnik. »Želimo si čim večje cirkulacije prostovoljcev, ki bi pomagali pri večerjah, saj vidimo to kot priložnost za grajenje skupnosti, za kvalitetno preživljanje skupnega časa,« pojasnjuje Luka. Za zdaj se menda še ni zgodilo, da bi ostali brez kuharske ekipe, res pa je, da največkrat skupaj kuhajo timi, sestavljeni iz približno desetih izkušenih prostovoljcev, ki se že dobro poznajo med sabo, še izvemo.

Polnih želodcev bolj družabni

Na večerjah v Rogu je dobrodošel vsakdo, na meniju pa se, da zadostijo vsem okusom, vedno znajde le veganska hrana. Ne gre torej za načelno nasprotovanje prehranjevanju z mesom, gre predvsem za politiko vključevanja. »Veliko ljudi v naših krogih je veganov in vegetarijancev, zato se zdi veganstvo opcija, ki je sprejemljiva za vse,« pravi Luka. V veliki meri pa gre tudi za povsem praktične odločitve, saj je ukvarjanje s tako hrano bolj sanitarno, poleg tega jo je lažje pripraviti tudi v okoliščinah brez elektrike ali če denimo ni hladilnikov, kot se pogosto zgodi na taborih Transforme. Luka poudarja, da je pomembno tudi, da gre za cenejšo opcijo, kot bi bila recimo mesna prehrana, saj hrano na veganskih večerjah razdeljujejo zastonj. Veseli so vsakega prostovoljnega prispevka in lastniki polnih želodcev so večinoma ravno dovolj zadovoljni, da se organizacija večerje finančno pokrije, elana za naslednjo vegansko večerjo pa ne zmanjka.

»S hrano pride do povezovanja, ustvarjanja domačne sfere,« o blagodejnem učinku hrane na prijateljske pogovore namigne Tina. Da so za svoj varni prostor, kot še mnoge sorodne iniciative, izbrali prav Rog, ni naključje. »Delovanje v sklopu Roga vidim kot politično gesto, kot vzpostavljanje prostorov, kjer se avtonomno deluje in kjer se poskušamo samoorganizirati pri zagotavljanju pogojev za naše potrebe,« razlaga Luka. Radi sodelujejo tudi s podobno mislečimi kolektivi in organizirajo skupne benefitne večerje, finančni presežki pa so potem namenjeni organizaciji festivalov ali nakupu drv za Socialni center Rog in popravilu infrastrukture, denimo obnovi dvorišča ali strehe.